Σε ηλικία 86 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιάννης Φέρτης, αφού σημάδεψε το αθηναϊκό θεατρικό σανίδι για έξι δεκαετίας γράφοντας επίσης το όνομα του με χρυσά γράματα και στην ιστορία του Ελληνικού κινηματογράφου.

Πριν από δύο χρόνια το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο Γιάννης Φέρτης είχε αποκαλύψει η Κάκια Ιγερινού με ένα tweet της. Η γνωστή σεναριογράφος είχε αναρτήσει φωτογραφία του πρωταγωνιστή, γράφοντας: «Δύσκολο να θυμίζεις στον πιο πιστό σου φίλο ποιος είσαι κάθε δέκα λεπτά. Η μνήμη σβήνει. Κι αναλαμπές μόνο φωτίζουν ένα Άγιο παρελθόν. Αγάπης. Αφοσίωσης. Σεβασμού. Σπάνιες αρετές στις μέρες μας. Κι ο Γιάννης τις είχε όλες. Ακόμη τις έχει. Είναι το μόνο που δεν ξεχνάει: Η αξιοπρέπεια».

Το tweet για την υγεία του Γιάννη Φέρτη

Η σύζυγός του και επίσης ταλαντούχα ηθοποιός, Μαρίνα Ψάλτη είχε πει σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της για τον Γιάννη Φέρτη: «Ήταν επιθυμία του συζύγου μου να μην αποκτήσουμε παιδί. Δεν ήθελα να υιοθετήσω, το φοβόμουν πολύ. Με όλα αυτά που συμβαίνουν, λέω ευτυχώς που δεν έχω παιδί. Είμαι που είμαι ημίτρελη τώρα, θα είχα γίνει τελείως τρελή. Όταν γνωριστήκαμε με το Γιάννη Φέρτη ήμουν 29 χρονών, εκείνος 55. Παππούς θα έπρεπε να είναι, να έχει εγγόνι, όχι παιδί. Εγώ αυτόν αγάπησα, αλλά δεν είχα και καμία πρεμούρα να διαιωνίσω το είδος μου το τρομερό».

Σε συνέντευξή του, το 2016, είχε δηλώσει προετοιμασμένος για τον θάνατό του. «Φυσικά και λέω την ηλικία μου, είμαι 78 χρονών. Όχι, δεν με τρομάζει που περνά ο χρόνος. Δεν θέλω να πεθάνω, αλλά είμαι προετοιμασμένος ότι θα πεθάνω. Δεν θα πεθάνω; Ο αδερφός μου πέθανε 51 χρονών από καρκίνο, μικρότερος ήταν από μένα, ήταν βλάκας κι εγώ είμαι ο ξύπνιος; Έτσι είναι η ζωή, είμαι προετοιμασμένος και ελπίζω να μην υποφέρω», είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο Γιάννης Φέρτης έκανε ντεμπούτο το 1959 με το έργο «Η ηλικία της νύχτας» του Ιάκωβου Καμπανέλλη για να συμμετάσχει ύστερα σε πλήθος παραστάσεων του σύγχρονου και του αρχαίου ρεπερτορίου.

Ξεχωριστή περίοδος στην καριέρα του ο θίασος που είχε δημιουργήσει με Ξένια Καλογεροπούλου ανεβάζοντας σημαντικά έργα κλασικών δημιουργών, όπως οι Μπρεχτ , Ίψεν, Τσέχοφ, Ουάιλντ, Πιραντέλο και Σίσγκαλ.

Γιάννης Φέρτης - Ξένια Καλογεροπούλου: Ζευγάρι στο ζωή και στο θέατρο. Photo: Instagram/arisloupasis
Γιάννης Φέρτης – Ξένια Καλογεροπούλου: Ζευγάρι στο ζωή και στο θέατρο. Photo: Instagram/arisloupasis

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, πρωταγωνίστησε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο Νυφικό κρεβάτι του Γιαν ντε Χάρντογκ, με τον θίασο Καρέζη-Καζάκου στην Παναγία των δολαρίων του Γκάρσον Κάνιν και με τους Μάνο Κατράκη και Μελίνα Μερκούρη στο έργο Συντροφιά με τον Μπρεχτ του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Ο Γιάννης Φέρτης με την Έλλη Λαμπέτη το 1962. Photo: Instagram/ellielambeti
Ο Γιάννης Φέρτης με την Έλλη Λαμπέτη το 1962. Photo: Instagram/ellielambeti

Τη δεκαετία του 1980, ανέβασε με το δικό του θίασο στο θέατρο Αθηνά το Γλυκό πουλί της νιότης του Τενεσί Ουίλιαμς, με συμπρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, το Μπεντ του Μάρτιν Σέρμαν, Το τέλος της κυρίας Τσέινι του Φ. Λόνσντεϊ με συμπρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση, Το παιχνίδι του έρωτα του Πιέρ ντε Μαριβώ, τα Οργισμένα νιάτα του Τζον Όσμπορν, Το πιο αληθινό του Τομ Στόπαρντ, Αμαντέους και Μαύρη κωμωδία του Πίτερ Σάφερ, Επικίνδυνες σχέσεις του Κρίστοφερ Χάμπτον.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις Ξενοδοχείο ο παράδεισος του Ζορζ Φεντώ, Λοκαντιέρα του Κάρλο Γκολντόνι, Καινούρια σελίδα του Νιλ Σάιμον, ενώ συμμετείχε επίσης στις επιθεωρήσεις Γελάς Ελλάς αγελάς και Χορός του Οζαλόγγου.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνεργάστηκε με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου και ερμήνευσε τον Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ και τον Άμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Την περίοδο 1993-1995 ακολούθησε η συνεργασία του με τον Ρώσο σκηνοθέτη Γιούρι Λιουμπίμοφ στον Γλάρο του Αντόν Τσέχοφ, τους Δανειστές του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ και τον Βυσσινόκηπο του Τσέχοφ.

Υπήρξε παντρεμένος με την Ξένια Καλογεροπούλου, τη Μιμή Ντενίση ενώ από το 2001 σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μαρίνα Ψάλτη.

Η κηδεία του θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο σε ημέρα και ώρα που δεν έχουν προς το παρόν ανακοινωθεί.

Σπύρος Μπιμπίλας: «Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνει»

«Πριν από λίγο η αγαπημένη φίλη Μαρίνα Ψάλτη με ενημέρωσε για το θλιβερό νέο της αποχώρησης από την ζωή του μοναδικού συντρόφου της, του σπουδαίου μας θεατρανθρώπου, φάρου πολιτισμού και ανθρωπιάς του αγαπημένου φίλου μας Γιάννη Φέρτη που για 65 χρόνια υπηρέτησε το θέατρο μας, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μας μέσα από αμέτρητους υπέροχους ρόλους και μάγεψε το ελληνικό κοινό και τις καρδιές μας», έγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

«Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο αλλά η αύρα του ταλέντου του και της ψυχής του θα μείνουν σαν οδηγοί για όλους μας.. Είχα την τύχη να τον θαυμάζω από παιδί όταν τον παρακολουθουσα στις ταινίες του κ στο Θέατρο με την υπέροχη τότε σύντροφο του Ξενια Καλογεροπουλου( 3 φορές τους είχα δει στις “Πεταλούδες είναι ελευθερες”), είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στις αρχές της καριέρας μου το 80 σε ένα από τα πρώτα μου σηριαλ στους “Aθλιους των Αθηνών” του Κονδυλάκη κι από τότε με τίμησε με μια υπέροχη φιλία μαζί με την τότε σύντροφο του Μιμή Ντενίση , και μέχρι τώρα μαζί με την μοναδική Μαρίνα Ψάλτη μας έδεσε μια ειλικρινής αγάπη. Κουραγιο Μαρίνα μου κ μπράβο που στάθηκες πλάι στις δύσκολες στιγμές του Γιάννη μας. Όλο το Ελληνικό θέατρο πενθεί για τον χαμό του σπουδαίου μας ηθοποιού. Αντί στεφάνων σύμφωνα με επιθυμία του, όσοι θελήσουν να ενισχύσουν το έργο κ τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοηθειας του Σωματειου Ελλήνων ηθοποιων (ΤΑΣΕΗ). Ο Γιάννης πάντα νοιαζόταν για τους συναδέλφους του με κάθε τρόπο. Θα υπάρξει ενημέρωση για ώρα κ μέρα της εξοδιου ακολουθίας που θα γίνει στο Α κοιμητήριο της Αθηνας. Καλό ταξίδι πολυτάλαντη αγαπημένε μας», πρόσθεσε.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ