Eίναι δυναμική, με έντονη φιλαθρωπική δράση, καλλιτεχνικό προφίλ και αγάπη για την κοινωνία και την τέχνη.
Η Μαρία Σελίπα Νεοφύτου είναι μια σύγχρονη γυναίκα, σύζυγος του Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά πάνω από όλα ένας άνθρωπος που νοιάζεται και φροντίζει την οικογένειά της, τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και τις αξίες μιας δίκαιης κοινωνίας.
Ευδιάθετη, χαμογελαστή, στιλάτη μας υποδέχθηκε στο σπίτι της στην Λευκωσία και φωτογραφήθηκε για το HELLO! Cyprus.
Μέσα από την συνέντευξη, θα μάθουμε άγνωστες πτυχές από τη ζωή της, για τη σχέση της με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τις δράσεις της, πως αντιμετωπίζει την σάτιρα και την κριτική αλλά και ποιο είναι το… μότο της ζωής της.
Μια νέα χρονιά, γεμάτη προσδοκίες και προκλήσεις για όλους μας. Τί περιμένετε από τη νέα χρονιά; Σε τί θα λέγατε, HELLO;
Σε κάθε νέα χρονιά λέω Hello και το εννοώ μέσα από την ψυχή μου. Ξεκινώ πάντα με ανοικτή καρδιά. Έτσι, και το 2022, εύχομαι πάνω από όλα υγεία σε όλες και όλους. Να συνεχίσουμε την πορεία μας στη ζωή με δύναμη, υπομονή αλλά και αισιοδοξία, να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της νέας χρονιάς και να στεκόμαστε δίπλα στους δικούς μας: την οικογένειά μας, τα παιδιά μας και σε όσα πρόσωπα μας χρειάζονται.
Σας συναντάμε στο σπίτι σας. Ένα ζεστό και φιλόξενο σπίτι. Ποια είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας;
Το σπίτι μας το είχα έτσι στο μυαλό μου, ένα σύνολο από ζεστούς χώρους που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε, ως οικογένεια, αγαπημένες αναμνήσεις. Αν πρέπει να επιλέξω μια γωνιά είναι αναμφισβήτητα ο καναπές μας στην κουζίνα, εκεί που συνήθως χαλαρώνουμε με τον Αβέρωφ και τον Περικλή μας.
Πώς ήταν η Μαρία Σελίπα ως μαθήτρια; Ποιοι ήταν οι στόχοι και τα όνειρα της;
Ήμουν επιμελής. Αγάπησα από μικρή την περιπέτεια της γνώσης. Διατηρώ ακόμα εκείνα τα δύο στοιχεία του χαρακτήρα μου που με συνόδευσαν στο ταξίδι: από τη μία είμαι χαμηλών τόνων, από την άλλη πατώ γερά στη γη. Κληρονομιά που εν πολλοίς οφείλω στους γονείς μου. Μεγάλωσα σε μια μεσοαστική οικογένεια, όπως η πλειονότητα των συμπολιτών μου, χωρίς ιδιαίτερες πολυτέλειες. Αλλά με μια καλή ζωή γεμάτη αγάπη και φροντίδα, για την οποία ευγνωμονώ τους γονείς μου, ανθρώπους απλούς και ευγενικούς που μου έδωσαν όλα τα εφόδια για να προχωρήσω στη ζωή.
Σπουδάσατε Οικονομικά σε ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Πως ήταν τα φοιτητικά σας χρόνια;
Η φοιτητική μου ζωή ήταν πλούσια σε δραστηριότητες, αλλά ήσυχη. Όπως ισχύει με πολύ κόσμο, ήταν μια περίοδος στην οποία έκανα καλούς φίλους που με συντροφεύουν έκτοτε στη ζωή μου. Η φοιτητική ζωή αποτέλεσε ένα πολύ καλό μάθημα ζωής αλλά και το εφαλτήριο για την επαγγελματική μου πορεία.
Το μάθημα που πήρα είναι ότι κάθε νέα πρέπει να έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ανοίξει το μυαλό της μέσα από τις σπουδές και να δοκιμάσει τον εαυτό της. Κατά σύμπτωση, πριν λίγες μέρες, στις 11 Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη, με σκοπό την προώθηση της πρόσβασης σε ευκαιρίες μάθησης για τις γυναίκες και τα κορίτσια, ώστε τα κορίτσια που ονειρεύονται να γίνουν επιστήμονες να μπορούν να απολαύσουν ανεμπόδιστα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Γνωρίζω ότι έχετε ασχοληθεί και με το τραγούδι, με σπουδές στην κλασική μουσική και το πιάνο. Πώς προέκυψε αυτό; Είναι η μουσική στη ζωή σας;
Λατρεύω τη μουσική! Στα 7 μου χρόνια ξεκίνησα πιάνο στο Εθνικό Ωδείο Κύπρου έχοντας μάλιστα τη μοναδική τύχη η διευθύντρια, η κ. Λουλού Συμεωνίδου, η καταξιωμένη Κύπρια μουσικός και παιδαγωγός, να είναι ξαδέλφη του παππού μου.
Υπήρχε μια «παράδοση» στην οικογένεια οι κοπέλες να ακολουθούν το πιάνο και τα αγόρια το βιολί, συνεπώς την τίμησα και εγώ. Η μουσική έκτοτε είναι στη ζωή μου, χωρίς να περιορίζομαι στην κλασική. Ακούω με μεγάλη χαρά και ελληνική και ξένη μουσική, από ποπ έως έντεχνο!
Μπήκατε στον εργασιακό χώρο αμέσως μετά τις σπουδές σας. Υπήρξατε μια επαγγελματίας στον χρηματοοικονομικό χώρο αλλά πήρατε την απόφαση να αποσυρθείτε και να αφοσιωθείτε στην οικογένεια. Ήταν μια μεγάλη αλλαγή για εσάς;
Αναμφισβήτητα ήταν μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μου. Πριν μιλήσω όμως για εμένα, θα ήθελα να επισημάνω κάτι σημαντικό. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι γυναίκες και οι μητέρες που λόγω συνθηκών δεν προχώρησαν εργασιακά ή επέλεξαν να διαχειρίζονται το νοικοκυριό και να φροντίζουν τα παιδιά. Είναι και αυτή μια σύνθετη εργασία. Μάλιστα για πολύ κόσμο που δεν έχει οικονομική άνεση ή τη βοήθεια των γονέων είναι σε σκληρές συνθήκες και χωρίς ωράριο. Μια δουλειά που συχνά περνά απαρατήρητη, δεδομένη και δεν εκτιμάται όσο πρέπει. Καθόλου λοιπόν δεν την αντιλαμβάνομαι ως απόσυρση.
Προσωπικά η εργαζόμενη μητέρα μου ήταν το πρότυπό μου και ακολούθησα τα βήματά της ως εργαζόμενη για 17 χρόνια. Ξεκίνησα από το ταμείο τράπεζας και την εξυπηρέτηση πελατών ενώ τα τελευταία χρόνια εργάστηκα στο Τμήμα Marketing και Επικοινωνίας.
Το 2013, ο Αβέρωφ ανέλαβε Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο Περικλής μου τότε ήταν μόλις 2 χρονών. Αν και ήταν μεγάλο το δίλημμα και δεν ήταν μια εύκολη επιλογή, αποφάσισα να παραιτηθώ για να είμαι δίπλα στο παιδί. Υπήρχαν ανάγκες και απαιτήσεις τόσο παιδαγωγικές όσο και λόγω του γεγονότος ότι ο σύζυγος είναι ο Προέδρος του κυβερνώντος κόμματος. Απαιτήσεις πολλαπλές και καθημερινές που μαθαίνεις να ζεις μαζί τους.
Πρόσφατα ενώσατε τις δυνάμεις σας με την κα. Μαρέβα Μητσοτάκη, σε κοινές δράσεις με επίκεντρο τη γυναίκα. Πόσο σημαντικές είναι για εσάς τέτοιου είδους δράσεις;
Πιστεύω με όλη μου τη δύναμη στη γυναίκα και τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητές της. Στο δικαίωμά της να καλλιεργεί ισότιμα τη δημιουργικότητά της, να ξεδιπλώνει τα ταλέντα της και να διακρίνεται και στον επιχειρηματικό στίβο. Πιστεύω στη ξεχωριστή συνεισφορά κάθε γυναίκας στην κοινωνία, στο λιθαράκι που μπορεί να βάλει καθεμία για τη βελτίωση της κοινωνίας μας σε όλα τα επίπεδα, με τους πολλαπλούς ρόλους που μπορεί να έχει ως μάνα, σύζυγος, εργαζόμενη, επιχειρηματίας, επιστήμονας ή καλλιτέχνης. Κάθε γυναίκα όχι μόνο αξίζει αλλά και δικαιούται ίση μεταχείριση στον χώρο εργασίας, στην ευκαιρία για μόρφωση, στη ζωή.
Η κοινή μας δράση με την κα Μαρέβα Μητσοτάκη στην Κύπρο, ήταν μία από τις πολλές που σχεδιάζονται. Στόχος μου είναι να συμβάλλω και εγώ στην προσπάθεια για ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας στη χώρα μας με βάση τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
Η κάθε σχέση κρύβει μια ιστορία. Φοβηθήκατε να πείτε το «ναι» σε μια σχέση με ένα πολιτικό.
Από τη μια φανταζόμουν τις δυσκολίες αλλά από την άλλη θεωρώ ότι η αγάπη και η επικοινωνία μπορούν να ξεπεράσουν δυσκολίες και εμπόδια. Ήμουν απολύτως συνειδητοποιημένη ότι παντρεύομαι όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και τον πολιτικό Αβέρωφ Νεοφύτου. Γνώριζα παράλληλα ότι παντρεύομαι και την πολιτική!
Ευτυχισμένες στιγμές στην πορεία σας αλλά φαντάζομαι και δύσκολες. Ποια θεωρείται ότι είναι η πιο δύσκολη στιγμή στο γάμο σας και πως ξεπεράστηκε;
Κάθε ζευγάρι και κάθε σπίτι έχει τις δυσκολίες του. Όσο και αν είναι προτεραιότητα του Αβέρωφ η πολιτική να μένει εκτός σπιτιού, για εμάς δυστυχώς είναι αναπόφευκτο οι περισσότερες δυσκολίες μας να συνδέονται με αυτήν την ιδιότητά του. Δεν είναι μόνο οι πολλές ώρες που λείπει και η αποφασιστική προσωπικότητά του αλλά και το πώς μας βλέπουν κάποιοι κακεντρεχείς.
Για κάθε γυναίκα η πρόταση γάμου, είναι πολύ σημαντική. Γνωρίζω, ότι έγινε στην Σαντορίνη, στο πιο ρομαντικό νησί του κόσμου. Πως βιώσατε εκείνη την στιγμή;
Όταν ο Αβέρωφ μου ζήτησε να περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας μαζί βρισκόμασταν στη Σαντορίνη για τον γάμο ενός φιλικού μας ζευγαριού. Δεν εμπεριείχε τα τυπικά χαρακτηριστικά που φαντάζεστε, ήταν απλή αλλά είχε τη μοναδικότητα που της άξιζε.
Πώς του ανακοινώσατε ότι είστε έγκυος; Και ποια η πρώτη αντίδραση του κ. Αβέρωφ αλλά και η δική σας όταν το μάθατε;
Όπως για ολόκληρο τον κόσμο έτσι για εμάς η εγκυμοσύνη έφερε τη μεγαλύτερη χαρά στο σπίτι μας. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι είμαι έγκυος, έζησα την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου. Μέχρι βέβαια που άκουσα το πρώτο κλάμα του Περικλή μου! Αυτές ήταν οι δυο πιο ευτυχισμένες στιγμές και για τον άντρα μου.
Είστε ένα ζευγάρι στην πολιτική ζωή το οποίο δέχεται έντονη κριτική και σάτιρα (από ζεύγος Κλούνεϊ ως… αναφορές για καρχαρία) . Πως αντιδράτε όταν συμβαίνει;
Όταν εκτίθεσαι στη δημόσια ζωή πρέπει να αναμένεις κάποια στιγμή να εκπληρωθεί και το ραντεβού σου με τη σάτιρα, όπως εκπληρώνεται το ραντεβού σου με την κριτική σε καθημερινή βάση. Αυτό είναι το αναμενόμενο και γιατί όχι και το ζητούμενο από τη σάτιρα η οποία πάντα μπορεί να κριτικάρει με τον δικό της τρόπο την εξουσία.
Είναι μια άσκηση δημοκρατίας και είμαι υπερήφανη που ποτέ ο Αβέρωφ δεν έχει αντιδράσει αρνητικά, ακόμη και στην πιο προσβλητική της έκφραση.
Εσείς σκεφτήκατε να ασχοληθείτε ποτέ με την πολιτική;
Σας είπα προηγουμένως ότι μέσα από τον Αβέρωφ έχω «παντρευτεί» και την πολιτική. Δεν σημαίνει ότι την έχω αγαπήσει κιόλας!
Δεν θα σας ρωτήσω πόσο δύσκολο είναι να είστε η σύζυγος Προέδρου κόμματος. Άλλαξε κάτι, μετά την εξαγγελία του όμως για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Είμαι στο πλευρό του Αβέρωφ για 15 χρόνια. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για έμενα και την οικογένεια μας το πολιτικό κλίμα που έχει επιφέρει η αναγγελία της υποψηφιότητά του. Έχουμε δώσει πολλές και νικηφόρες εκλογικές μάχες, ο καθένας από την πλευρά του αλλά πάντοτε μαζί. Από τις βουλευτικές του 2011, του 2016 και τώρα, τις Προεδρικές του 2013 και 2018, είτε ως επικεφαλής προεκλογικής εκστρατείας είτε ως υποψήφιος, το κάθε βήμα του ήταν βήμα μας. Πάντα ήμουν δίπλα του το στήριγμα που χρειάζεται, όπως ξέρω ότι είναι και εκείνος για εμένα.
Πώς φαντάζεστε ότι θα είναι η ζωή σας σε περίπτωση που θα είστε η Πρώτη Κυρία;
Ως Μαρία θα βρίσκομαι όπως πάντα στο πλευρό του συζύγου μου, από οποιαδήποτε θέση έχει, και την ίδια ώρα θα συνεχίσω να δραστηριοποιούμαι ως ενεργός πολίτης της χώρας μας, συμβάλλοντας όπου και όπως μπορώ για μια καλύτερη κοινωνία.
Κλείνοντας θέλω να μου πείτε, το μότο της ζωής σας και που θα λέγατε HELLO! και που Goodbye.
Θα δανειστώ την υπέροχη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη: «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». Η φράση αυτή είναι ένα μεγάλο hello στη ζωή και ένα ακόμα μεγαλύτερο goodbye σε ό,τι μας απελπίζει.
Φωτογράφιση: Μάριος Χαψής
Συνέντευξη: Kώστας Καρνάκης
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Στάλω Χαραλάμπους