Το παραδοσιακό ιταλικό ψωμί έχει τα δικά του μυστικά κι εμείς σας τα αποκαλύπτουμε όλα για να φτιάξετε την πιο νόστιμη focaccia… από τα χέρια σας!

Όλοι ξέρουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του… ζυμώματος. Καιρός είναι να τις χρησιμοποιήσουμε φτιάχνοντας κάτι διαφορετικό, με ιταλικό αέρα. Μια αυθεντική focaccia, στολισμένη με ντοματίνα και χοντρό αλάτι!

Υλικά:

1 φακελάκι μαγιά

1 κ.γ. ζάχαρη

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πρέζα αλάτι

1/3 φλ. νερό χλιαρό

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη

1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες

1 φλ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

1 κλωνάρι δενδρολίβανο

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

Εκτέλεση:

focaccia
Φανταστική ιταλική focaccia, με ντοματίνια και άρωμα σκόρδου και δενδρολίβανου. (Photo: istock)

Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη και περιχύνουμε με το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά, σκεπάζουμε κι αφήνουμε στην άκρη για 10΄ να φουσκώσει.

Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να αρχίσουν τα υλικά να ενώνονται και προσθέτουμε μερικές κουταλιές χλιαρό νερό για να δέσει το μείγμα. Μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να πάρουμε μια απαλή κι αφράτη ζύμη που δεν κολλάει. Τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε κι αφήνουμε στην άκρη να διπλασιαστεί για 30΄ περίπου.

Στο μεταξύ, βάζουμε τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά για 3΄, να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα ντοματίνια, πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και το δενδρολίβανο κι ανακατεύουμε. Μόλις μαραθούν ελαφρά τα ντοματίνια, απομακρύνουμε απ’ τη φωτιά.

Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη πιέζοντας με τα χέρια, της δίνουμε στρογγυλό σχήμα και τη βάζουμε σε λαμαρίνα ή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Πιέζουμε με τα δάχτυλα να κάνει σε όλη την επιφάνειά της βαθουλώματα και αδειάζουμε επάνω τις σοταρισμένες ντομάτες, απλώνοντας με κουτάλι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 15΄-20΄, ανάλογα αν τη θέλουμε πιο αφράτη ή πιο τραγανή.

(Photo: istock)

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ