Τα κουλούρια Θεσσαλονίκης είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό σνακ – είναι γεύση, μνήμη, παράδοση. Ποιος δεν έχει πάρει έστω μία φορά ένα ζεστό κουλούρι από πλανόδιο πωλητή στη βόλτα ή καθ’ οδόν για τη δουλειά; Η χαρακτηριστική μυρωδιά του σουσαμιού και η τραγανή υφή τους είναι ακαταμάχητες – γι’ αυτό και παραμένουν διαχρονικά αγαπημένα σε μικρούς και μεγάλους.

Η λέξη “κουλούρι” προέρχεται από το μεσαίωνικό “κουλούριον”, που είναι υποκοριστικό της “κουλούρας”, και μαρτυρά τη μακρά ιστορία του στη γαστρονομική μας κουλτούρα.

Κι ενώ είναι το απόλυτο on-the-go σνακ, ειδικά τις ημέρες που βιάζεσαι και θες κάτι γρήγορο και χορταστικό, τι θα έλεγες να το φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι; Έτσι ξέρεις τι ακριβώς περιέχει, και έχεις πάντα μια πιο υγιεινή εκδοχή του στο ντουλάπι ή στην τσάντα σου.

Αυτή η υπέροχη συνταγή από digital creator (@montessorinia_), είναι ό,τι πρέπει:
► Χωρίς ζάχαρη
► Μόνο με 5 υλικά
► Πανεύκολη στην εκτέλεση
► Τραγανά και πεντανόστιμα

Συνταγή για κουλούρια Θεσσαλονίκης

Υλικά:

* περίπου 11 κουλούρια

  • 550 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 7 γρ. αλάτι
  • 12 γρ. ξηρή μαγιά (ή 36 γρ. φρέσκια)
  • 60 γρ. μέλι
  • 300 γρ. νερό

Για το πασπάλισμα με σουσάμι:

  • Αρκετό σουσάμι (~150 γρ.)
  • 70 γρ. νερό
  • 50 γρ. μέλι

Εκτέλεση:

1) Σε μια λεκανίτσα, ρίξε τη μαγιά, το νερό και λίγη ζάχαρη καρύδας.

2) Άφησέ τα για λίγα λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

3) Πρόσθεσε το μέλι και ανακάτεψε καλά.

4) Σταδιακά ρίξε το αλεύρι και ξεκίνα να ζυμώνεις.

5) Αν ζυμώνεις στο χέρι, θέλεις μια ζύμη εύπλαστη, ελαφρώς κολλώδη και λεία.

6) Αν χρησιμοποιείς αρτοπαρασκευαστή, βάλε το πρόγραμμα για ζύμη πίτσας ή για γενικές ζύμες.

7) Άφησε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.

8) Χώρισε τη ζύμη σε κομμάτια των 80-90 γρ.

9) Πλάσε κάθε κομμάτι σε μπαστουνάκι και μετά κάν’ το κυκλικό, σαν κουλούρι. Αν η ζύμη “μαζεύει”, άφησέ την να ξεκουραστεί για 2 λεπτά και συνέχισε.

10) Σε ένα ρηχό πιάτο βάλε το σουσάμι.

11) Σε ένα βαθύ πιάτο, βάλε νερό και μέλι και ανακάτεψέ τα καλά.

12) Βούτα ένα ένα τα κουλούρια πρώτα στο μείγμα με το μέλι και μετά πέρασέ τα από το σουσάμι, να καλυφθούν παντού.

13) Τοποθέτησέ τα σε ταψί με λαδόκολλα.

14) Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200-210°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: shape.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ