Το έργο της κυπριακής ομάδας Brute Force κατάφερε να ξεχωρίσει διεθνώς, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της NASA. Ο Κωνσταντίνος Αριστοδήμου, ο Μάριος Ιακώβου, ο Παναγιώτης Θεοδώρου και ο Γιώργος Ευαγγέλου αξιοποιώντας διαστημικά δεδομένα κατάφεραν να χαρτογραφήσουν τη σεισμική δραστηριότητα στο φεγγάρι, κάνοντας όλη την Κύπρο περήφανη.
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η ομάδα Brute Force, πήρε διαστημικά δεδομένα από σεισμογράφους στο φεγγάρι και τα τοποθετήσαν πάνω σε ένα χάρτη έτσι ώστε να μπορούν επιστήμονες που μελετούν το διάστημα να βλέπουν συγκεντρωμένα όλα τα δεδομένα.
Μέσα από το σύστημα οι επιστήμονες μπορούν να επιλέξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες και να μελετήσουν σεισμούς που ερευνητές έχουν εντοπίσει και έχουν τοποθετήσει στον χάρτη μαζί με το μέγεθος του σεισμού.
Τα δεδομένα αυτά μπορούν να συμβάλουν σε επιπλέον μελέτες, να εντοπίσουμε τις περιοχές που παρατηρείται μεγαλύτερη δραστηριότητα, να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φεγγάρι, όπως το μέγεθος ή η ηλικία της σελήνης ή ακόμη και το πότε συγκρούστηκε με την Γη.
Μετά και την πιο πάνω διάκριση η ομάδα προσκλήθηκε από την NASA να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις τις NASA και να παρακολουθήσουν την εκτόξευση πυραύλων. Την ίδια ώρα ωστόσο η τέσσερις Κύπριοι νεαροί καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα τους βήματα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος Γιώργος Δανός, αναφερόμενος στην πιο πάνω διάκριση τεσσάρων Κύπριων νεαρών ανέφερε πως πρόκειται για την Τρίτη φορά που η Κύπρος λαμβάνει διεθνή διάκριση στη NASA, κάτι που αποδεικνύει πως «οι νέοι άνθρωποι έχουν το ταλέντο και τα μυαλά και με λίγη βοήθεια μπορούν να κατακτήσουν την πρωτιά». Το μεγάλο ωστόσο ερώτημα πρόσθεσε είναι ποιο θα είναι το μέλλον που θα ακολουθήσουν τα παιδιά αυτά.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη που η έκθεση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Ερευνητικό Κέντρο Διαστήματος στη Λευκωσία, από τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης του Διαστήματος σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά την σεληνιακή πέτρα που δωρήθηκε πρόσφατα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν μια τέτοια πέτρα που επίσης φιλοξενείται στην έκθεση. Την ίδια ώρα οι επισκέπτες μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι μπορούν να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μηχανισμοί από το διάστημα που καταγράφουν το υψομετρικό των διαφόρων πλανητών.
Δείτε το βίντεο: