Τη νέα ηχητική σειρά 5 επεισοδίων με τίτλο «Ο κύκλος του αίματος: Η ασύλληπτη συμμορία του Μίτα», παρουσιάζει το ερχόμενο Σάββατο 12 Απριλίου (τα δύο πρώτα επεισόδια) ο Μαρίνος Κόνσολος. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του διαβόητου Τζεμάλ Μίτα, όπου μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων της εποχής, βλέπουμε στα πρώτα επεισόδια βήμα-βήμα, πως κατάφερε ο φυγόδικος Μίτας να γίνει θρύλος και τελικά να συλληφθεί το 1946.

Μια σύντομη αναδρομή της ιστορίας

Από το 1941 έως και τις αρχές του 1946, η Πάφος βυθίστηκε σε μια περίοδο ανομίας και συγκρούσεων, με τη ληστοσυμμορία του Μίτα να ακμάζει και την αστυνομία να δίνει έναν ανελέητο αγώνα για την εξόντωσή της. Όσο περισσότερο προσπαθούσαν να καταδιώξουν τον Μίτα, τόσο περισσότερο ο θρύλος του μεγάλωνε. Στα μάτια των απλών ανθρώπων, δεν ήταν πια απλώς ένας φυγόδικος, αλλά ο βασιλιάς των δασών. Έτσι τον αποκαλούν και στις εφημερίδες, κατά τη διάρκεια της εγκληματικής του δράσης στα βουνά της Πάφου, οι δημοσιογράφοι.

Ο Άγγλος Κυβερνήτης της Κύπρου αποφασίζει να διπλασιάσει την αμοιβή στην επικήρυξη του Μίτα. Δίνει 100 λίρες για οποιαδήποτε πληροφορία θα βοηθήσει στη σύλληψη του. Όταν τελικά συλληφθεί το 1946, το όνομά του είχε ήδη γίνει συνώνυμο του άπιαστου. Τόσο που η φράση «πιάστον Μίτα» έμεινε ως έκφραση για κάτι αδύνατο.

Περίληψη 1ου επεισοδίου:

1910, στα Βρέτσια, της Πάφου γεννιέται ο Τζεμάλ Μίτα. Τα Βρέτσια βρίσκονται κοντά στα διοικητικά σύνορα Πάφου – Λευκωσίας, 3 περίπου χιλιόμετρα βόρειοανατολικά της Κοιλίνιας. Από τα αρχεία για την απογραφή πληθυσμού, βρίσκουμε ότι οι κάτοικοι του χωριού, το 1911, ήταν 319.

Το 1934 (δεν έχουμε άλλες πληροφορίες για τη νεανική ζωή του) μετακίνησε το κοπάδι του από τα Βρέτσια, στο δάσος κοντά στον Άγιο Επιφάνιο, της Σολέας. Δεν πήγε μόνος του ο Μίτας, τον συνόδευαν ο πατέρας του και η αδελφή του με τον σύζυγό της.

O Τζεμάλ Μίτας, αφού πλέον κατοικούσε στις μάντρες κοντά στον Άγιο Επιφάνιο Σολέας, παντρεύτηκε την κόρη του Αζά της κοινότητας του Αγίου Επιφανίου. Ο κοινοτάρχης του Αγίου Επιφανίου, Χασάν Καραμεχμέτ, ή όπως τον φώναζαν Καραχασάν, και έτσι θα τον αναφέρουμε από εδώ και πέρα, είχε και αυτός το δικό του κοπάδι στο χωριό, και είχε αντιπαράθεση μαζί με τον εντός εισαγωγικών ξένο στο χωριό, τον Μίτα.

Το 1937, ο Μίτας είχε πάει στο διπλανό χωριό, για να κλέψει ένα μεγάλο κοπάδι. Ο κοινοτάρχης του Αγίου Επιφανίου, που εδώ και καιρό είχε βάλει στο μάτι τον Μίτα, δεν ήθελε αντιπάλους στο χωριό, παρακολουθώντας τις κινήσεις του, ειδοποιεί την χωροφυλακή για την ζωοκλοπή από τον Μίτα.

Ο Μίτας συλλαμβάνεται και καταδικάζεται για 5 χρόνια και τον στέλνουν στις κεντρικές φυλακές στην Λευκωσία.

Τον Ιούνιο του 1941, ο Μίτας αποφυλακίζεται από τις κεντρικές φυλακές με άδεια ή χάρη 17 μηνών. Δηλαδή, για τους επόμενους 17 μήνες έπρεπε να δείχνει καλή διαγωγή και να παρουσιάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στην αστυνομία.

9 η ώρα το πρωί, της 11ης Οκτωβρίου 1941, η Μαρούλα Χατζή Ανδρέου, από την Κοράκου, καθώς επέστρεφε από την Λεύκα για το χωριό της, κοντά στην Σκουριώτισσα, αντίκρυσε ένα πτώμα.

Τον σκότωσε ο Μίτας; Ήταν μόνος του ή όπως ισχυριζόταν ο ιατροδικαστής είχε μαζί του και κάποιον άλλο; Είχαν αποδείξεις αν τον σκότωσε ο Μήτας; Είχε άλλοθι ο Μίτας; Πως κατάφερε να γίνει μύθος ο Μίτας, αν ήταν φονιάς;

Περίληψη 2ου επεισοδίου:

Μεσημέρι, της 11ης Οκτωβρίου 1941. Δύο αστυνομικοί πρόσεχαν το πτώμα του Καραχασάν στο μονοπάτι προς την Λεύκα. Ο λοχίας Ονησίφορος θεωρούσε ότι σίγουρα ο Τζεμάλ Μίτας τον είχε σκοτώσει. Είχε την μαρτυρία της γυναίκας του Καραχασάν για τις απειλές, αλλά και άλλων χωριανών τους. Μια από αυτές τις μαρτυρίες ήταν του Κεμάλ Ραματάν, ξάδελφου του Μίτα, που μαζί με τον πατέρα του, του είπαν να μην κάνει πράξη τις απειλές προς τον Καραχασάν, αλλά ο Μίτας τους είπε ότι θα τον παίξει.

Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, στις 12 Οκτωβρίου 1941 γράφει: “Φόνος Μουκτάρου, δια σφαιρών όπλου. Κατά τηλεφωνικάς πληροφορίας, εκ Σκουριωτίσσης προς την ενταύθα Αστυνομία, ανευρέθη κατά την πρωϊαν της χθες φονευμένος εις μίαν ατραπόν μεταξύ Αγ. Επιφανίου Σκουριωτίσσης και Λεύκας, ο μουκτάρης του Αγ. Επιφανίου, Καραχασάν Καραμεχμέτ, ηλικίας 55 ετών. Επίσης πλησίον του θύματος ευρέθη φονευμένος ο όνος του”.

Ο Τζεμάλ Μίτας όμως ήταν περισσότερο έξυπνος από τους αστυνομικούς. Έβλεπε από μακριά τις περιπολίες για αυτό ξεκίνησε να φύγει από την περιοχή και να πάει προς τα Βρέτσια.

Όταν ο Μίτα έφτασε στο χωριό, οι χωριανοί δεν δίστασαν ούτε στιγμή. Τον υποδέχτηκαν ως έναν από τους δικούς τους και γρήγορα οργάνωσαν την προστασία του.

Στην Πάφο εκείνη την εποχή είχε επίσης καταφύγει και ο ισοβίτης φυγόδικος Αντώνης Γρηγόρη από την Ασπρογιά, και οι δυο φυγόστρατοι του Κυπριακού Συντάγματος, Αντώνης Μιχαήλ και Γιάννης Δημητρίου από τα Παλιάμπελα της Πάφου. Και οι τρεις τους ήταν οπλισμένοι με τυφέκια και τρομοκρατούσαν τους κατοίκους της επαρχίας καθημερινά.

Έτσι μαζί και με άλλους φυγόδικους και φυγόστρατους η ληστοσυμμορία του Μίτα γίνεται η φωλιά, το καταφύγιο όλων των εγκληματικών στοιχείων της Κύπρου.

*Στο επεισόδιο 1 και 2, το τραγούδι των Χασαμπουλιών, σε ποιητάρικη φωνή, το ερμηνεύει ο ηθοποιός Ανδρεάς Τσουρής.

Η έρευνα της ιστορίας στηρίχθηκε στο ψηφιοποιημένο αρχείο Τύπου

του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Συντελεστές:

Αφήγηση: Μαρίνος Κόνσολος

Επιστημονικός Σύμβουλος: Κυριάκος Ιακωβίδης.

Λέκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος

Sound design: Κωνσταντίνος Χαραλάμπους

Έρευνα/ Κείμενο/ Σκηνοθεσία: Κλείτος Κλείτου

Ευχαριστίες για την παραχώρηση των φωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν για το εικαστικό του podcast και του τρέιλερ:

-Μουσείο Αστυνομίας Κύπρου και ΤΕΠΑΚ

-Library of Cyprus University of Technology  Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

«Μια Πολιτιστική Προσφορά της Landas Colour»

Δείτε το teaser trailer της σειράς:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ