Νηστίσιμη Συνταγή: Μελιτζάνες παπουτσάκια χωρίς κιμά για όσους είναι vegan ή νηστεύουν
Μια εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή για μελιτζάνες παπουτσάκια για όσους δεν θέλουν στην διατροφή τους κρέας και παράγωγά του, από τον Πέτρο Συρίγο.
Υλικά:
5 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες στα δυο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
800 γρ. μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
400 γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη (πολτοποιημένη στο μούλτι)
150 ml κρασί, λευκό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 πρέζα κανέλα, τριμμένη
3 κόκκους Μπαχάρι
2 κύβους ζωμό λαχανικών διαλυμένους σε 300 μλ χλιαρό νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Για την vegan μπεσαμέλ
500 ml γάλα αμύγδαλου
100 γρ. τυρί Vegan
50 γρ. αλεύρι
50 γρ. μαργαρίνη η βούτυρο Vegan
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 185°C στον αέρα.
Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε με ένα μαχαίρι κατά μήκος στη μέση.
Χαράσσουμε τη σάρκα τους σταυρωτά.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες πάνω σε ένα ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις ψηθούν, τις αποσύρουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη.
Για τον vegan κιμά μανιταριών
Τοποθετούμε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσουν και να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την κανέλα, το μπαχάρι, τις δάφνες και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μόλις πάρουν χρώμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί περιμένοντας να καεί τελείως το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, το ζωμό λαχανικών χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τον αφήνουμε στην άκρη.
Για την vegan μπεσαμέλ
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το vegan βούτυρο και αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1 λεπτό ρίχνοντας σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κάνει σβόλους η μπεσαμέλ.
Όταν πήξει, αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το vegan τυρί, το μοσχοκάρυδο.
Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά
Σύνθεση για τα νηστίσιμα παπουτσάκια:
Παίρνουμε το ¼ της μπεσαμέλ και το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα μανιταριών, μετά γεμίζουμε την επιφάνεια κάθε μελιτζάνας με το μείγμα μανιταριών και καλύπτουμε με τη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με έξτρα τριμμένο vegan τυρί και ψήνουμε στους 185°C στον αέρα για 15 λεπτά, μέχρι να γκρατιναριστεί η μπεσαμέλ.
Βρείτε περισσότερες συνταγές από τον Πέτρο Συρίγο, εδώ
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine