Ο πρίγκιπας Παύλος βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.

Όπως συνηθίζει όταν ταξιδεύει ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram φωτογραφίες από την επίσκεψή του στην συμπρωτεύουσα. Στη λεζάντα ο πρίγκιπας Παύλος έγραψε: “Θεσσαλονίκη, μία όμορφη πόλη γεμάτη ιστορία”.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της ελληνικής βασιλικής οικογένειας ο πρίγκιπας Παύλος παρακολούθησε το συνέδριο «Innovation in Surgery & Oncology 2024 – A European Forum in Greece», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024, στο αμφιθέατρο του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια του συνεδρίου είχε ανακοινωθεί ανοιχτός διαγωνισμός ώστε ένας φοιτητής Ιατρικής που διακρίθηκε στις σπουδές του, να λάβει υποτροφία προκειμένου να μεταβεί για έναν μήνα στο ογκολογικό νοσοκομείο Royal Marsden, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης και να μαθητεύσει δίπλα στον καθηγητή Long Jiao, καθηγητή χειρουργικής στο Imperial College.

Την χρηματοδότηση της εν λόγω υποτροφίας ανέλαβε ο πρίγκιπας Παύλος, ο οποίος απένειμε το σχετικό βραβείο στον φοιτητή ιατρικής κύριο Στέφανο Κουκουλιάτα στην τελετή έναρξης του συνεδρίου στο ξενοδοχείο Electra Palace.

Κατόπιν είχε το χρόνο να περιηγηθεί στην πόλη που είχε έξι χρόνια να επισκεφτεί. Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη «μαρμίτα», που συγκεντρώνει την κληρονομιά ετερόκλιτων πολιτισμών, γοήτευσε τον Παύλο, που έβγαλε φωτογραφίες σε έναν από τους ιστορικούς χώρους της πόλης στο οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο βρίσκονται ο Μητροπολιτικός ναός Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, και το Μουσείο Μακεδονικό Αγώνα τα οποία διασώθηκαν της καταστρεπτικής πυρκαγιάς του 1917.

Ο πρίγκιπας Παύλος στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Photo: Instagram/pavlosgreece
Ο πρίγκιπας Παύλος στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Photo: Instagram/pavlosgreece

Ο πρίγκιπας Παύλος επισκέφτηκε την κρύπτη του Μακεδονικού Αγώνα, που βρίσκεται σε βάθος 3,5 μέτρων κάτω από το Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού, και κατά την εποχή που κατασκευάστηκε επικοινωνούσε με μυστικές υπόγειες διόδους τόσο με το τότε Μητροπολιτικό Μέγαρο όσο και με το Ελληνικό Προξενείο.

Φωτογραφήθηκε επίσης δίπλα στο άγαλμα του βασιλιά Γεώργιου του Α’, (24 Δεκεμβρίου 1845 – 18 Μαρτίου 1913) που υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς των Ελλήνων. Γεννημένος Δανός πρίγκιπας στην Κοπεγχάγη, φαινόταν προορισμένος για καριέρα στο Βασιλικό Ναυτικό της Δανίας. Ήταν μόλις 17 ετών όταν εξελέγη βασιλιάς από την Ελληνική Εθνοσυνέλευση, η οποία είχε διώξει τον Όθωνα της Βαυαρίας. Παντρεύτηκε τη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας το 1867 και έγινε ο πρώτος μονάρχης μιας νέας ελληνικής δυναστείας.

Ο πρίγκιπας Παύλος δίπλα στο άγαλμα του βασιλιά Γεωργίου Α', του μακροβιότερου βασιλιά των Ελλήνων. Photo: Instagram/pavlosgreece
Ο πρίγκιπας Παύλος δίπλα στο άγαλμα του βασιλιά Γεωργίου Α’, του μακροβιότερου βασιλιά των Ελλήνων. Photo: Instagram/pavlosgreece

Άλλη μία φωτογραφία που ξεχωρίζει είναι εκείνη του Παύλου δίπλα στο άγαλμα του έφιππου βασιλιά Κωνσταντίνου, πρωτότοκο γιο του βασιλια Γεωργίου Α΄και της βασίλισσας Όλγας.

Στις 15 Οκτωβρίου 1889, στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος νυμφεύτηκε την πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσίας, αδελφή του αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμου Β΄. Μαζί της απέκτησε έξι παιδιά, τρία από τα οποία βασίλευσαν, ανάμεσα τους και ο βασιλιάς Παύλος, παππούς του πρίγκιπα Παύλου, από τον οποίο και έλαβε το όνομα του, τον οποίο δεν γνώρισε ποτέ καθώς πέθανε τρία χρόνια πριν τη γέννηση του.

Ο πρίγκιπας Παύλος δίπλα στο άγαλμα του έφιππου βασιλιά Κωνσταντίνου. Photo: Instagram/pavlosgreece
Ο πρίγκιπας Παύλος δίπλα στο άγαλμα του έφιππου βασιλιά Κωνσταντίνου. Photo: Instagram/pavlosgreece

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ