Τώρα που βγαίνουν τα πρώτα τρυφερά κολοκυθάκια, πηγαίντε πρωί στη λαϊκή ή στο μανάβικο της γειτονιάς και προμηθευτείτε ένα αληθινό δώρο της φύσης: οι κολοκυθοανθοί είναι ο πιο νόστιμος μεζές!

Στην Κρήτη, μαγειρεύουν τους κολοκυθοανθούς με όλους τους τρόπους. Αυτός, όμως, στο τηγάνι, με αφράτο κουρκούτι, είναι ένα πραγματικό ποίημα και μια συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε!

κολοκυθοανθοί
Τραγανοί σαν λουκουμάδες, οι τηγανιτοί κολοκυθοανθοί είναι ένας εξαιρετικός μεζές. (Photo: istock)

Υλικά:

300 γραμμ. κολοκυθοανθοί πρωινοί

1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζ. ρυζάλευρο

2 φλιτζ. μπύρα

2 κ.σ. ξύδι

Αλάτι, πιπέρι

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Προμηθευόμαστε φρέσκους, μεγάλους κολοκυθοανθούς και τους καθαρίζουμε καλά, βάζοντάς τους σε μια λεκάνη γεμάτη με νερό και ξύδι. Έπειτα τους ξεπλένουμε, πάντα προσεκτικά για να μη μας σπάσουν, και τους αλατίζουμε.

Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και το ρυζάλευρο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη μπύρα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηχτός, λείος χυλός χωρίς σβόλους. Ρίχνουμε και το ξύδι, ανακατεύουμε και βουτάμε μέσα τους ανθούς.

Ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο σε βαθύ τηγάνι, να κάψει. Προσεκτικά, ακουμπάμε μέσα τους κολοκυθοανθούς, λίγους κάθε φορά για να μη ρίξουμε τη θερμοκρασία του λαδιού. Τους τηγανίζουμε γυρνώντας τους προσεκτικά από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσουν και να κάνουν μια τραγανή κρούστα. Έπειτα, τους βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν και τους σερβίρουμε, αν θέλουμε, με τζατζίκι.

Αν βρείτε φρέσκους κολοκυθοανθούς στην αγορά, μην το σκεφτείτε πολύ. Αγοράστε μπόλικους και ρίξτε τους στο τηγάνι! (Photo: istock)

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ