Φανταστικά και αφράτα, με την πιο απολαυστική γέμιση, αυτά τα κιμαδοπιτάκια αξίζουν το χρόνο που θα αφιερώσετε για να τα φτιάξετε.
Με φύλλο κουρού με τυρένια γεύση και μια κρεμώδη και αρωματική γέμιση από κιμά, τα κιμαδοπιτάκια είναι σκέτη απόλαυση είτε σαν ορεκτικό στο τραπέζι είτε σαν σνακ για το δρόμο.
Υλικά:
Για το φύλλο
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. μαργαρίνη
200 γρ. τυρί κρέμα
1 αβγό
Αλάτι
1 κρόκο αβγού για επάλειψη
Για τη γέμιση
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κ.γ. κάρι
5-6 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Για το φύλλο, κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Ανακατεύουμε τη μαργαρίνη, το τυρί και το αβγό να ενωθούν και να γίνουν κρέμα. Τα προσθέτουμε στο αλεύρι και ανακατεύουμε «ψιχουλιάζοντας» το μείγμα.
Όσο το δουλεύουμε με τα χέρια μας, θα «δέσει» σε ζύμη. Τότε τη μαζεύουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε για 30΄ τουλάχιστον στο ψυγείο να κρυώσει.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση: σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε δυνατή φωτιά για 2΄-3΄. Προσθέτουμε την πιπεριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά κι ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να καβουρδιστεί καλά απ’ όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε το κάρι, το δυόσμο και τον πελτέ και μόλις βγάλουν το άρωμά τους αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι για 10΄ περίπου μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς και να μείνει με το λάδι του. Στο τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι κι ανακατεύουμε.
Κόβουμε μικρά μπαλάκια από τη ζύμη και τα ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο. Αδειάζουμε στο μισό 1 κ.γ. γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Βρέχουμε τις άκρες για να κολλήσουν και πατάμε με το πιρούνι για να κάνουμε σχεδιάκια.
Αραδιάζουμε τα κιμαδοπιτάκια σε λαμαρίνα στρωμένη σε λαδόκολλα και αλείφουμε με τον κρόκο χτυπημένο με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 25΄ περίπου μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Photo credits: istock
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine