Παραδοσιακό γλύκισμα που οι Κρητικοί το τρώνε κάθε ώρα της ημέρας. Τα κρητικά λυχναράκια έχουν την τιμητική τους το Πάσχα και σας δίνουμε την αυθεντική συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας.
Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι η καλή μυζήθρα. Προμηθευτείτε την από ένα μαγαζί που πουλάει αυθεντικά κρητικά προϊόντα μαζί με ένα παχύ ανθότυρο. Τα λυχναράκια έχουν λίγα υλικά και πρέπει να είναι πρώτης ποιότητας για να βγάλουν όλη τους τη γεύση και να μυρίσουν… Κρήτη!
Υλικά:
Για τη ζύμη:
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. γάλα χλιαρό
4 αβγά
1 κρόκος για επάλειψη
Ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση:
500 γρ. μυζήθρα γλυκιά
500 γρ. ανθότυρο
2 1/2 φλ. ζάχαρη καστανή
1 αβγό
1 κ.σ. κανέλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη: βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και το γάλα. Λίγο-λίγο ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να «δέσει» η ζύμη.
Στη συνέχεια, την βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με τα χέρια μας, να γίνει απαλή και αφράτη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να «ξεκουραστεί» όσο φτιάχνουμε τη γέμιση.
Βάζουμε σε ένα μπολ τη μυζήθρα με το ανθότυρο και τα «σπάμε» με το πιρούνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αβγό, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού κι ανακατεύουμε καλά με σύρμα, να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να γίνει σαν κρέμα.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε ίσα, ορθογώνια κομμάτια και βάζουμε στο κέντρο 1 κ.γλ. γέμιση. Διπλώνουμε χαλαρά και τοποθετούμε τα σκαλτσούνια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
Αλείφουμε με το χτυπημένο κρόκο, που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, για 50΄ μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine