Καθώς ο κόσμος πενθεί τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου, το Βατικανό ετοιμάζεται για μία από τις πιο κρίσιμες και αινιγματικές διαδικασίες του: την εκλογή του νέου ποντίφικα. Ανάμεσα στα φαβορί, ονόματα από τρεις ηπείρους, με ποικίλες θεολογικές και διπλωματικές γραμμές – αλλά και με ιστορικές προοπτικές, όπως ένας πάπας από την Ασία ή την Αφρική. Οι Guardian και New York Times χαρτογραφούν τους επικρατέστερους υποψηφίους.

Πιέτρο Παρολίν (Ιταλία, 70 ετών)

Θεωρείται ο πιο ισχυρός «υποψήφιος συνέχειας». Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού από το 2013, όντας ο στενότερος συνεργάτης του Φραγκίσκου. Έχει διαχειριστεί κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Κίνα και τη Μέση Ανατολή, ενώ είναι γνώστης των εσωτερικών και διεθνών μηχανισμών της Καθολικής Εκκλησίας. Όπως γράφουν οι New York Times, η ήπια και διπλωματική παρουσία του, σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία του, τον καθιστούν φαβορί – αν και επικριτές τον θεωρούν υπερβολικά πραγματιστή.

Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (Φιλιππίνες, 67 ετών)

Ο πιο προβεβλημένος υποψήφιος από την Ασία και κάποτε εκλεκτός του Φραγκίσκου. Όπως επισημαίνει ο Guardian, είναι δημοφιλής, χαρισματικός και ταυτίζεται με το προοδευτικό όραμα του νυν πάπα. Όμως τα τελευταία χρόνια η επιρροή του έχει μειωθεί. Παρά την κριτική του προς τη σκληρότητα της Εκκλησίας απέναντι σε γκέι και διαζευγμένα ζευγάρια, είναι αντίθετος στις αμβλώσεις – κάτι που αντικατοπτρίζει τη σύνθετή του στάση.

Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα (Ιταλία, 60 ετών)

Ο πιο «διπλωματικός» υποψήφιος. Οι New York Times τον παρουσιάζουν ως φαβορί με διεθνή προφίλ, χάρη στην εμπειρία του ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων και συντονιστής του Βατικανού για θέματα Μέσης Ανατολής. Απέφυγε τις συγκρούσεις για δογματικά ζητήματα και διατηρεί επαφές με όλες τις πλευρές, ακόμα και με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πρόσφατα είχε προσφέρει τον εαυτό του ως όμηρο για παιδιά στη Γάζα.

Πέτερ Έρντο (Ουγγαρία, 72 ετών)

Ο κορυφαίος εκπρόσωπος του συντηρητικού μπλοκ. Ο Guardian τον περιγράφει ως υπέρμαχο της «επιστροφής στην παράδοση», σε πλήρη αντίθεση με την προοδευτική πορεία του Φραγκίσκου. Διατηρεί δεσμούς με τον Βίκτορ Όρμπαν και έχει ταχθεί κατά των μεταναστών και του γάμου των διαζευγμένων. Όμως, όπως υπενθυμίζουν οι NYT, πρόκειται για πολύγλωσσο, διπλωματικό και ιδιαίτερα καλλιεργημένο ιερωμένο με επιρροή στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Φριντολίν Αμπόνγκο (Κονγκό, 65 ετών)

Ένας από τους ισχυρούς υποψήφιους της Αφρικής. Ο Φραγκίσκος τον είχε συμπεριλάβει στην εννεαμελή ομάδα των συμβούλων του. Εκφράζει την αγωνία του πάπα για τις περιφέρειες και τους αποκλεισμένους, αλλά, όπως σημειώνουν οι NYT, η στάση του απέναντι στην ευλογία ομόφυλων ζευγαριών ήταν αρνητική – μια ένδειξη του συντηρητισμού της αφρικανικής ιεραρχίας.

Ματέο Τσούπι (Ιταλία, 69 ετών)

Ο πιο «Φραγκισκανός» υποψήφιος, κατά πολλούς. Σύμφωνα με τους NYT, είναι στενά συνδεδεμένος με την κοινότητα Sant’Egidio, γνωστή για τη στήριξη στους φτωχούς και την ειρηνευτική διπλωματία. Υπήρξε απεσταλμένος του πάπα στην Ουκρανία, ενώ υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων με ήπιο και ποιμαντικό λόγο. Η επιρροή του στην ιταλική Εκκλησία και το προοδευτικό του προφίλ τον καθιστούν υπολογίσιμη δύναμη – αν και κάποιοι ανησυχούν πως μπορεί να είναι υπερβολικά συνδεδεμένος με συγκεκριμένες ομάδες εντός του Βατικανού.

Ρόμπερτ Σαρά (Γουινέα, 79 ετών)

Ο πλέον ορθόδοξος υποψήφιος, ο οποίος θεωρείται από τον Guardian ως «παράλληλη εξουσία» στο Βατικανό. Στην ηλικία των 79 ετών, πιθανώς ξεπερνά τα όρια για μια νέα παπική θητεία, αλλά διατηρεί ακόμη επιρροή. Αντιτίθεται στις ιδεολογίες γύρω από το φύλο, στις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου και υπερασπίζεται τη διατήρηση της αγαμίας των ιερέων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ