Όταν ζει κάποιος για σχεδόν έναν αιώνα, αποκτά μια αρκετά μεγάλη συλλογή από υπάρχοντα. Ωστόσο, δεν θα μάθουμε ποτέ τι είχε ο Πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, μεταξύ των πολύτιμων αντικειμένων του όταν πέθανε σε ηλικία 99 ετών, καθώς το περιεχόμενο της διαθήκης του θα παραμείνει σφραγισμένο και μυστικό μέχρι το 2111.
Η ακρόαση της αίτησης για σφράγιση της διαθήκης έγινε τον Ιούλιο από τον Sir Andrew McFarlane, τον ανώτατο δικαστή σε θέματα οικογενειακού δικαίου. Ο δικαστής άκουσε επιχειρήματα από δικηγόρους που εκπροσωπούν την περιουσία του Δούκα και τον γενικό εισαγγελέα, τον κύριο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης.
Ο Sir Andrew Mc Farlane δήλωσε σχετικά: «Θεώρησα ότι, λόγω της συνταγματικής θέσης της Βασίλισσας, είναι σκόπιμο να υπάρχει μια ειδική πρακτική σε σχέση με τις βασιλικές διαθήκες. Πρέπει να ενισχυθεί η προστασία που παρέχεται σε ιδιωτικές πτυχές της ζωής αυτής της περιορισμένης ομάδας ατόμων, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια των στενών μελών της οικογένειάς της ».
Μάλιστα όπως τόνισε ο δικαστής, δεν έχει δει ούτε ο ίδιος το περιεχόμενο της διαθήκης του Πρίγκιπα Φίλιππου, ενώ οι προκαταρκτικές ακροάσεις πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διαρροή ή εικασία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τα μέλη της οικογένειας, συνηθίζεται να ζητούν τη διατήρηση των βασιλικών διαθηκών μυστική από το 1910, όταν η Βασίλισσα Μαίρη ζήτησε να κρατηθεί μυστική η διαθήκη του αδελφού της, Πρίγκιπα Φράνσις του Τεκ.
Σύμφωνα με τον Michael L Nash, συγγραφέα του Royal Wills, στη Βρετανία από το 1509 έως το 2008, ο Francis ήταν ένας διάσημος γυναικολόγος και είχε αφήσει μερικά από τα σμαράγδια της Μαίρη, στην ερωμένη του, την Koντέσσα του Kilmorey. H βασιλική οικογένεια φοβούμενη το σκάνδαλο που θα ξεσπούσε, ζήτησε να παραμείνει μυστική η διαθήκη του. Αντίθετα, οι διαθήκες του μονάρχη που χρονολογούνταν πριν από το 1910 ήταν συχνά διαθέσιμες για δημόσια επιθεώρηση, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του Βασιλιά Εδουάρδου Ζ’.
Η διαθήκη του Francis, βρίσκεται τώρα σε ένα χρηματοκιβώτιο που φυλάσσεται από τον Sir Andrew, μαζί με τις διαθήκες περισσότερων από 30 μελών της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένης της Bασίλισσας Ελισάβετ. Μια διαθήκη που δεν έχει στην κατοχή του είναι αυτή της Πριγκίπισσας Diana, της οποίας η διαθήκη δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της το 1997, αποκαλύπτοντας ότι είχε αφήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της στους γιους της, Πρίγκιπες William και Harry.
Στη νέα απόφαση του Sir Andrew, αυτές οι βασιλικές διαθήκες θα ανοίξουν τώρα μετά από 90 χρόνια, αντί να παραμείνουν σφραγισμένες επ ‘αόριστον. Θα ανοίξουν και θα εξεταστούν από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον γενικό εισαγγελέα και τον φύλακα των Βασιλικών Αρχείων, καθώς και τυχόν προσωπικούς εκπροσώπους του νεκρού. Ο δικηγόρος της βασίλισσας είχε υποστηρίξει ότι οι διαθήκες θα παραμείνουν σφραγισμένες για 125 χρόνια, αλλά ο Sir Andrew υποστήριξε ότι τα 90 χρόνια ήταν «επαρκή».