Πέρασαν ήδη 25 χρόνια από την ημέρα, που η πριγκίπισσα Νταϊάνα έχασε τη ζωή της στο θανατηφόρο αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι. Η είδηση του θανάτου της έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας παγκόσμια θλίψη.
Το χρονικό
Ήταν ξημερώματα της 31ης Αυγούστου του 1997, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η πριγκίπισσα Νταϊάνα μαζί με τον σύντροφό της, Ντόντι Αλ Φαγιέτ συγκρούεται στην τσιμεντένια κολόνα στήριξης της οροφής του τούνελ Ποντ ντ’ Αλμά στο Παρίσι. Τότε, ο Φαγιέτ, αλλά και ο οδηγός του οχήματος βρίσκουν ακαριαίο θάνατο, ενώ η Νταϊάνα τραυματίζεται πολύ σοβαρά.
Στο σημείο έχουν φτάσει ήδη παπαράτσι, που απαθανατίζουν τις τραγικές στιγμές, με την πριγκίπισσα να τους λέει –όπως έγινε γνωστό αργότερα- «Αφήστε με ήσυχη». Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν, καθώς πάθαινε απανωτά καρδιακά επεισόδια, ωστόσο τελικά λίγες ώρες μετά η πριγκίπισσα έφυγε από τη ζωή.
Οι θεωρίες συνωμοσίας…
Μέχρι και σήμερα, εγείρονται πολλά ερωτήματα σχετικά με την απώλεια της πριγκίπισσας Νταϊάνα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το θανατηφόρο τροχαίο. Οι θεωρίες συνωμοσίας καλά κρατούν και κατά καιρούς κυκλοφορούν ντοκιμαντέρ ή άρθρα για το τι πραγματικά συνέβη με την πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Στα χρόνια που πέρασαν από το δυστύχημα, οι θεωρίες και οι φήμες απέκτησαν τόση υπόσταση ώστε, αφού τόσο οι γαλλικές όσο και οι βρετανικές αρχές είχαν αποφανθεί ότι το ατύχημα ήταν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Νταϊάνα βρισκόταν σε ένα αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα ένας άνδρας που ήταν μεθυσμένος και έχασε τον έλεγχο του, η Μητροπολιτική Αστυνομία της Βρετανίας αποφάσισε να διεξάγει μια ακόμη έρευνα.
Η Επιχείρηση Paget διήρκεσε χρόνια, κόστισε εκατομμύρια λίρες – και κατέληξε ξανά στο αρχικό συμπέρασμα: ότι όλα όσα συνέβησαν εκείνη τη νύχτα ήταν ένα δυστύχημα. Η έκθεση εξέτασε και κατέρριψε 175 θεωρίες γύρω από το ατύχημα. Παραθέτουμε κάποιες από αυτές:
Η Νταϊάνα ήταν έγκυος
Λίγο πριν από το θάνατό της, η πριγκίπισσα είχε πει στους φωτογράφους που την ακολουθούσαν ότι σύντομα θα ανακοίνωνε κάτι που θα τους ξάφνιαζε.
Μετά το θάνατό της, ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, πατέρας του Ντόντι Αλ Φαγέντ, που είχε βρει άδοξο τέλος μαζί με την πριγκίπισσα στο δυστύχημα στο τούνελ Άλμα των Παρισίων είχε αποκαλύψει πως η Νταϊάνα του είχε πει ότι ήταν έγκυος.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η φημολογία, μέρος μιας θεωρίας συνωμοσίας που ήθελε την πριγκίπισσα και μητέρα του μελλοντικού βασιλιά της Αγγλίας να εξοντώνεται από σκοτεινές δυνάμεις, καθώς θα έφερνε στον κόσμο τον καρπό του έρωτά της με ένα μουσουλμάνο…
Ωστόσο, ο βασιλικός ιατροδικαστής, δρ Τζον Μπάρτον, ο οποίος παρακολούθησε τη μεταθανάτια εξέταση της πριγκίπισσας, είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως η Νταϊάνα δεν ήταν έγκυος όταν σκοτώθηκε. “Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν περίμενε παιδί καθώς εξέτασα τη μήτρα της. Ξέρω ότι δεν ήταν έγκυος” είχε δηλώσει στους ”Times”. Οι φίλοι της πριγκίπισσας επίσης διαψεύδουν την φημολογία.
Η Νταϊάνα πίστευε ότι σχεδίαζαν την δολοφονία της.
Η ίδια η πριγκίπισσα Νταϊάνα όντως πίστευε ότι επρόκειτο να πέσει θύμα κάποιου «ατυχήματος» όπως ανέφερε και σε μια επιστολή της την οποία αποκάλυψε ο μπάτλερ της Paul Burrell, στον οποίο την είχε δώσει σύμφωνα με τα λεγόμενα του για φύλαξη:
«Η συγκεκριμένη φάση της ζωής μου είναι η πιο επικίνδυνη. Σχεδιάζεται “ατύχημα” στο αυτοκίνητό μου, βλάβη στα φρένα και σοβαρός τραυματισμό στο κεφάλι, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να παντρευτεί ο Κάρολος», έγραφε.
Η επιστολή φαίνεται ανατριχιαστικά προφητική. Όταν η Νταϊάνα έγραψε το γράμμα, είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με το αυτοκίνητό της, είχε εκφράσει φόβους για αυτά και ένας σωματοφύλακάς της είχε σκοτωθεί σε ένα ατύχημα που η ίδια πίστευε ότι ήταν στημένο.
Η Νταϊάνα είχε σαφώς ανησυχίες για την ασφάλειά της: αυτό δεν είναι θεωρία συνωμοσίας.
Η πριγκίπισσα όμως είχε γράψει αυτές τις γραμμές όντως στην πιο επικίνδυνη περίοδο της ζωής της, εν μέσω μιας παράνοιας που είχε δημιουργηθεί από τα ψέματα του δημοσιογράφου Μάρτιν Μπασίρ που προκειμένου να την πείσει να του δώσει την περίφημη συνέντευξη είχε πείσει την πριγκίπισσα χρησιμοποιώντας χαλκευμένα στοιχεία ότι το προσωπικό της την παρακολουθούσε και χρηματιζόταν για αυτό, αλλά και πως ο Κάρολος είχε παράνομο δεσμό και ήθελε να παντρευτεί την γκουβερνάντα των παιδιών του, την οποία είχε αφήσει έγκυο.
Οι παπαράτσι προκάλεσαν σκόπιμα το τροχαίο
Οι φωτογράφοι κατηγορήθηκαν επανειλημμένα – και συνεχίζουν να θεωρούνται από πολλούς υπεύθυνοι – για τον θάνατο της Νταϊάνα.
Σύμφωνα με την θεωρία η ομάδα των φωτογράφων που ακολουθούσαν το αυτοκίνητο που μετέφερε την πριγκίπισσα και τον συνοδό της προκάλεσαν το δυστύχημα είτε επί τούτου κυνηγώντας τους και αναγκάζοντας τον οδηγό να αυξήσει ταχύτητα προκειμένου να τους ξεφύγει, είτε χωρίς πρόθεση, ή ακόμη ότι δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες ούτως ώστε αυτοί που σχεδίαζαν τον θάνατο της πριγκίπισσας να ολοκληρώσουν την αποστολή τους.
Όμως σύμφωνα με την έρευνα οι παπαράτσι δεν ήταν μια ομάδα σε κοινή αποστολή. Ο καθένας δούλευε για τον εαυτό του ή το πρακτορείο του και βρίσκονταν σε συναγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος θα τραβήξει την καλύτερη φωτογραφία. Αν και πράγματι ακολούθησαν το αυτοκίνητο με μεγάλη ταχύτητα, δεν συμμετείχαν σε κάποια εγκληματική ενέργεια.
Ο οδηγός Henri Paul προκάλεσε σκόπιμα τη σύγκρουση
Ο Henri Paul ήταν επικεφαλής της ασφάλειας στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι ιδιοκτησία των Αλ Φαγεντ. Σύμφωνα με μια θεωρία συνωμοσίας ο Paul εργαζόταν επίσης ως πράκτορας για τις μυστικές υπηρεσίες της Γαλλίας ή της Αγγλίας, ή και των δύο χωρών.Οι οπαδοί της αμφισβητούν ότι ο Πολ ήταν μεθυσμένος πριν πάρει το τιμόνι της μοιραίας Μερσεντές και θεωρούν ότι είναι μια ψευδής πληροφορία που διαδόθηκε επίτηδες
στα μέσα ενημέρωσης για να καλύψει τη δολοφονία. Και πως αυτό συνέβη εν μέρει με την ανταλλαγή της σορού του με αυτήν ενός άλλου ατόμου ώστε τα τοξικολογικά αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τη μέθη.
Τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας δεν έχουν συλλάβει τον οδηγό να συμπεριφέρεται σαν να ήταν μεθυσμένος νωρίτερα τη νύχτα ενώ ο δυσανάλογα υψηλός σε σχέση με τα εισοδήματα του τραπεζικός λογαριασμός του προκάλεσε ερωτηματικά για την προέλευση των χρημάτων.
Πολυάριθμες εξετάσεις ωστόσο έδειξαν ότι το αίμα του Henri Paul όντως περιείχε αλκοόλ και πως ήταν πράγματι μεθυσμένος όταν αφού είχε τελειώσει η βάρδια του, του ζητήθηκε να οδηγήσει την πριγκίπισσα και τον Ντόντι Αλ Φαγεντ στο διαμέρισμα του επιχειρηματία.
Είχε γίνει σαμποτάζ στη Mercedes
Αν και αρκετές θεωρίες θέλουν να είχε γίνει κάποια παρέμβαση στο αυτοκίνητο προκειμένου να προκληθεί η μοιραία σύγκρουση, οι έλεγχοι έδειξαν ότι το αυτοκίνητο λειτουργούσε κανονικά. Επίσης κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν ανέφερε πως υπήρχε κάτι περίεργο στον τρόπο που κινείτο το αυτοκίνητο, πέρα από την υψηλή του ταχύτητα.
Φωτεινές λάμψεις και οχήματα στο δρόμο
Πολλοί άνθρωποι που είδαν την πορεία του αυτοκινήτου ανέφεραν ότι είδαν λάμψεις καθώς κατευθυνόταν στο τούνελ όπου συνετρίβη και κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό έπαιξε ρόλο στο δυστύχημα. Αλλά το πρόβλημα ήταν ότι πολλοί άνθρωποι ανέφεραν διαφορετικές λάμψεις, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, από διαφορετικά μέρη.
Υπήρχαν πράγματι πολλά φώτα εκείνη τη νύχτα: τα φλας των φωτογράφων που ακολουθούσαν το αυτοκίνητο και τα φώτα των προβολέων των οχημάτων. Κανένα από αυτά δεν ήταν προϊόν σχεδίου ή συνομωσίας.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που ήταν απαραίτητή για να σωθεί.
Μετά το δυστύχημα η πριγκίπισσα δεν μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο αλλά σε αυτό που ήταν εξοπλισμένο για περιπτώσεις ατυχημάτων. Το γεγονός έδωσε ώθηση σε θεωρίες που υποστήριζαν πως αν η πριγκίπισσα είχε δεχθεί την απαραίτητη φροντίδα εγκαίρως θα είχε σωθεί αλλά και πως το ιατρικό προσωπικό ενέργησε με δόλο προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάληξη της.
Σύμφωνα με την έρευνα της Επιχείρησης Paget, μια τέτοια συνωμοσία θα απαιτούσε από έναν σημαντικό αριθμό ειδικών, ιατρών, νοσηλευτών, να παραβούν τον όρκο και τις αρχές τους και να συμφωνήσουν να πουν όλοι ψέματα για να καλύψουν τις πράξεις τους. Αυτό απλά δεν συνέβη. Το σημαντικότερο, σύμφωνα με τους ιατρούς που την παρέλαβαν ήταν αδύνατο για την πριγκίπισσα να επιβιώσει των βαρέων τραυμάτων της από το δυστύχημα.
Μια άλλη εξήγηση για την δύναμη των θεωριών συνωμοσίας γύρω από το δυστύχημα είναι πιο απλή: Όπως συμβαίνει συχνά όταν μια μεγάλη διασημότητα βρίσκει ξαφνικό και άδοξο τέλος, το κοινό αρνείται να δεχτεί ότι η πριγκίπισσα που έζησε μια ζωή τόσο έξω από τα συνηθισμένα μπορεί να βρήκε το θάνατο από κάτι τόσο κοινότοπο όσο ένα αυτοκινητικό δυστύχημα εξ αιτίας ενός μεθυσμένου οδηγού…
Photo: Getty Images/Ideal Image
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine