Ως ασθενείς «δεύτερης κατηγορίας» φαίνεται να αντιμετωπίζονται οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς στην Κύπρο, καθώς ηχηρή είναι η απουσία εξειδικευμένων δομών, πρωτοκόλλων και εξειδικευμένων ιατρών που θα διευκολύνουν την ζωή τους.
Οκτώ χρόνια μετά την δική του περιπέτεια ο δημοσιογράφος Σταύρος Κυπριανού, μιλά στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση για την δική του προσωπική περιπέτεια, της συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Κύπρο και όλα όσα πρέπει να γινούν.
Μέσω της δωρεάς οργάνων μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία. Μια δεύτερη ευκαιρία που δεν θα πρέπει να πάει χαμένη, θα πρέπει να την εκμεταλλευτώ και εγώ αλλά και το κράτος που με έστειλε και δαπάνησε ένα σημαντικό ποσό για μένα, αλλά και για τους υπόλοιπους ασθενείς για να επιστρέψουμε υγιείς και παραγωγικοί στην κοινωνία.
Το 2013 ο Σταύρος Κυπριανού διαγνώσθηκε με τη νόσο των “Σταυροφόρων” και βρέθηκε ένα βήμα πριν το θάνατο. Ακολούθησε μια περίοδος αγωνίας, φόβου, πίστης και αγώνα για να κρατηθεί στην ζωή. Η απουσία ωστόσο υποδομών και κατάλληλων θεραπειών στην Κύπρο, ανάγκασαν τον Σταύρο να ταξιδέψει στην Αγγλία. Εκεί όπου το 2015 βρήκε τον δικό του «άγγελο» που με τον θάνατο του, του έδωσε ζωή. Έτσι τον Σεπτέμβριο του 2015 επέστρεψε τελειωτικά στην Κύπρο, συνεχίζοντας τον δικό του προσωπικό αγώνα.
Ηχηρή απουσία εξειδικευμένων δομών στην Κύπρο
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο, ο Σταύρος Κυπριανού αναφέρθηκε στην απουσία ηπαρολογικής κλινικής αναφοράς με τις ανάλογες ειδικότητες και το κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος παρακολουθούνται από ειδικούς γαστρεντερολόγους – ηπατολόγους με ειδίκευση στην μεταμοσχευτική ηπατολογία στο πλαίσιο συγκεκριμένων δομών που εξειδικεύονται στον τομέα της ηπατολογίας. Στην Κύπρο ωστόσο δεν υπάρχει ανάλογη θεσμοθετημένη διαδικασία με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις ασθενείς να αξιολογούνται με σημαντική καθυστέρηση.
Πέραν από τα πιο πάνω αισθητή είναι η απουσία πρωτοκόλλων μεταμοσχευτικής αξιολόγησης των ασθενών.
Σε σχέση με την ηπατολογική κλινική, μετά από έντονες πιέσεις των ιδίων των ασθενών είχε ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες μια πρωτοβουλία δημιουργίας ηπατολογικής κλινικής σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ και με την στήριξη του τέως Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα.