Το απόγευμα της Πέμπτης 19/10 ο Στέφανος Κασσελάκης παντρεύτηκε τον σύντροφο του, Τάιλερ Μακμπέθ, στη Νέα Υόρκη, μετά το σύμφωνο συμβίωσης που είχαν συνάψει στις ΗΠΑ.
Η δικηγόρος Μαρία Μάρκου το πρωί της Παρασκευής 20/10 μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ Μακμπέθ στη Νέα Υόρκη, και εξήγησε τι ισχύει για την άδεια παραμονής του Τάιλερ στην Ελλάδα.
«Για τους Αμερικάνους υπηκόους η παραμονή τους είναι μέχρι 3 μήνες. Αν έχουμε να κάνουμε με συζύγους Αμερικάνων κατοίκων, στο ετερόφυλο ζευγάρι δεν υπάρχει πρόβλημα, θα δήλωναν το ειδικό πιστοποιητικό γάμου και θα εξασφάλιζαν την άδεια παραμονής. Όσον αφορά στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν αναγνωρίζεται ο γάμος στην Ελλάδα και μπορούσαν να κάνουν μόνο σύμφωνο συμβίωσης», είπε αρχικά.
«Σύμφωνα με τους μεταναστευτικούς κανόνες και οικογενειακού δίκαιου στην Ελλάδα το σύμφωνο συμβίωσης το αμερικανικό και ο αμερικανικός γάμος δεν έχει ισχύ στην Ελλάδα. Θα έπρεπε να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο. Ο γάμος απέκτησε νομικό βάρος στην Αμερική», συμπλήρωσε η κα Μάρκου.
Τον ίδιο λόγο ανέφερε και ο δικηγόρος, Όθων Παπαδόπουλος στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του MEGA για τον λόγο που ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε να παντρευτεί τώρα με τον σύντροφό του.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο δικηγόρος, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει την ελληνική ιθαγένεια οπότε μπορεί να μείνει στη χώρα για όσο διάστημα επιθυμεί σε αντίθεση με τον σύντροφό του είναι Αμερικανός, άρα δεν ισχύει το ίδιο στη περίπτωση του.
Τόνισε ότι ο γάμος μεταξύ δύο ομόφυλων ατόμων δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη ένωση και μπορεί να χορηγήσει άδεια παραμονής στο ένα μέλος της σχέσης, σε περίπτωση που προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ.
Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, φέρεται να επιχειρείται η απόκτηση άδειας παραμονής του Τάιλερ στην Ελλάδα, προκειμένου να παραμείνει στη χώρα για όσο καιρό χρειαστεί και να είναι δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη.
«Γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου δεν γίνεται αποδεκτός στην Ελλάδα. Αναγνωρίζεται, όμως, σε πολλές άλλες χώρες και έτσι γεννιούνται διάφορα νομικά προβλήματα σχετικά με το τι θα συμβεί όταν επιστρέψουν εδώ. Επίσημα η ελληνική νομοθεσία δεν δίνει καν την άδεια παραμονής σε τρίτη χώρα για έναν γάμο που δεν αναγνωρίζει», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Εκ πλαγίου όμως, με δικαστική απόφαση βάση της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Έρχονται δηλαδή οι δικαστικές αποφάσεις να αντικαταστήσουν τον νόμο», διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος.