Συνταγή: Η κρεμμυδόσουπα, με τη μοναδική της γεύση και το αρωματικό της άρωμα, είναι ένα πιάτο που θα σας μαγέψει
Η κρεμμυδόσουπα, ένα κλασικό πιάτο που ζεσταίνει την καρδιά και ικανοποιεί τον ουρανίσκο. Με τη γλυκιά γεύση των καραμελωμένων κρεμμυδιών και την πλούσια υφή του τυριού, είναι ένα γεύμα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ.
Για να πετύχετε την ιδανική για εσάς γεύση σε αυτή τη συνταγή, προτιμήστε μεγάλα, λευκά κρεμμύδια για τη γλυκιά τους γεύση και την ήπια καψαΐκη τους. Όσον αφορά τα τυριά, οι επιλογές είναι αμέτρητες! Αν προτιμάτε μια πιο ήπια γεύση, η μοτσαρέλα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Για μια πιο έντονη γεύση, δοκιμάστε κασέρι πικάντικο ή γραβιέρα. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με άλλα τυριά όπως φέτα, γραβιέρα Νάξου ή ακόμα και μπλε τυριά για μια πιο τολμηρή γεύση.
Υλικά:
60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1.400 γρ. (περίπου 5 κρεμμύδια), κομμένα σε λεπτά φετάκια
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
80 ml λευκό, ξηρό κρασί
1.500 ml ζωμό κρέατος
4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
2 φύλλα δάφνη
2 κουτ. γλυκού ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
12 λεπτές φετούλες από γαλλική μπαγκέτα
1 φλιτζ. τσαγιού τσένταρ, τριμμένο
½ φλιτζ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω τις φέτες των κρεμμυδιών και σοτάρω ανακατεύοντας για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να χρυσίσουν και να καραμελώσουν.
Προσθέτω το σκόρδο και ένα λεπτό μετά σβήνω με το κρασί. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το ζωμό κρέατος. Προσθέτω τις δάφνες και το θυμάρι και μαγειρεύω για 20-25 λεπτά.
Πετάω τις δάφνες και τα κλαδάκια του θυμαριού και προσθέτω το ξύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βράζω για 1 λεπτό ακόμη και αποσύρω από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στο γκριλ. Απλώνω τις φετούλες της μπαγκέτας σε μια λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνω για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Γυρίζω τις φετούλες και ψήνω για 2 λεπτά ακόμη.
Για το σερβίρισμα:
Μοιράζω την κρεμμυδόσουπα σε πυρίμαχα μπολ και βάζω στην κορυφή από 2 φρυγανισμένες φέτες ψωμιού. Μοιράζω τα τριμμένα τυριά και βάζω τα μπολ στο φούρνο. Ψήνω στο γκριλ για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρω αμέσως.
Μπορείτε να βρείτε και άλλες συνταγές από τη Ντίνα Νικολάου, εδώ
Φωτογραφίες: istock
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine