Συνταγή: Πρόκειται για ένα γαλλικό vegetarian πιάτο
Μια κις λορεν με σπανάκι, φάβα και εστραγκόν είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα του βασιλιά Κάρολου.
Μάλιστα η βασιλική οικογένεια είχε ορίσει ως επίσημο πιάτο της στέψης του βασιλιά τη συγκεκριμένη συνταγή η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα προκειμένου να μπορούν να την φτιάξουν όλοι.
Yλικά:
Για τη ζύμη
125 γρ. απλό αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
25 γραμμ. κρύο βούτυρο, σε κύβους
25 γραμμ. λαρδί
2 κουταλιές της σούπας γάλα
ή 1 τεμάχιο έτοιμης ζύμης 250 γρ.
Για τη γέμιση
125 ml γάλα
175 ml διπλή κρέμα γάλακτος
2 μεσαία αυγά
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο εστραγκόν
Αλάτι και πιπέρι
100 γραμμ. τριμμένο τυρί τσένταρ
180 γραμμ. μαγειρεμένο σπανάκι, ελαφρά ψιλοκομμένο
60 γραμμ. μαγειρεμένα φασόλια ή φασόλια σόγιας
Εκτέλεση
Κοσκινίστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ- προσθέστε τα λίπη και τρίψτε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων σας μέχρι να έχετε μια αμμώδη υφή σαν ψίχουλα ψωμιού.
Προσθέστε λίγο-λίγο το γάλα και ενώστε τα υλικά σε μια ζύμη.
Σκεπάστε και αφήστε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 30-45 λεπτά. Αλευρώστε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας και ανοίξτε τη ζύμη σε κύκλο λίγο μεγαλύτερο από το πάνω μέρος της φόρμας και πάχους περίπου 5 mm.
Στρώστε τη φόρμα με τη ζύμη, προσέχοντας να μην υπάρχουν τρύπες, γιατί το μείγμα μπορεί να διαρρεύσει. Σκεπάζετε και ξεκουράζετε για άλλα 30 λεπτά στο ψυγείο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Στρώνετε τη φόρμα ζαχαροπλαστικής με λαδόκολλα, προσθέτετε φασόλια ψησίματος και ψήνετε για 15 λεπτά, πριν αφαιρέσετε τη λαδόκολλα και τα φασόλια ψησίματος.
Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C. Χτυπήστε μαζί το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, τα βότανα και τα καρυκεύματα.
Σκορπίστε το 1/2 του τριμμένου τυριού στη βάση που ψήθηκε, προσθέστε το ψιλοκομμένο σπανάκι, τα φασόλια και τα μυρωδικά και περιχύνετε με το υγρό μείγμα.
Εάν χρειάζεται, ανακατέψτε απαλά το μείγμα για να διασφαλίσετε ότι η γέμιση θα διασκορπιστεί ομοιόμορφα.
Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί. Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε για 20-25 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πάρει ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.
Φωτογραφίες – video: Αρχείο
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine