Ένα αβοκάντο την ημέρα αφαιρεί πόντους από την περιοχή της κοιλιάς και τους προσθέτει στα χρόνια της ζωής μας. Αν και λόγω γεύσης έχει κερδίσει επάξια μια θέση σε κυριακάτικα brunch και καθημερινά υγιεινά σάντουιτς, και λόγω θρεπτικής αξίας, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, λίγο αβοκάντο δε θα πρέπει να λείπει από την καθημερινότητά σας:
Προστατεύει την καρδιά
Τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο αβοκάντο συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς προφίλ λιπιδίων, εξισορροπώντας τις τιμές της καλής χοληστερόλης (HDL). Αντίστοιχα, όμως, βελτιώνονται και οι τιμές της κακής χοληστερόλης (LDL), αλλά και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ινσουλίνης, όπως απέδειξε μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Molecules.
Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Εάν η καρδιά λειτουργεί ρολόι, θα ακολουθήσουν αντίστοιχα και άλλα όργανα, όπως ο εγκέφαλος. Όταν, δηλαδή, αιματώνεται σωστά η περιοχή του εγκεφάλου μέσω της εύρυθμης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, μεταφέρονται το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αποδώσει σωστά. Η περιεκτικότητά του αβοκάντο, όμως, σε λουτεΐνη είναι που το καθιστά τόσο πολύτιμο στην εγκεφαλική λειτουργία και όχι μόνο. Μια μελέτη στο Nutrients διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή του αύξησε τα επίπεδα λουτεΐνης στον εγκέφαλο και βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Προστατεύει την όραση
Αντίστοιχα, τα αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη, του αβοκάντο αναδεικνύονται ιδιαίτερα ευεργετικά και για την υγεία των οφθαλμών. Στην ίδια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, παρατηρήθηκε 25% αύξηση στα επίπεδα λουτεΐνης στα μάτια των ηλικιωμένων που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά για έξι μήνες.
Βοηθά στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη
Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ελάχιστους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και διαιτητικές ίνες, η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να αποτελέσει μέρος των στρατηγικών σας στη διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη. Συν τοις άλλοις, τα αντιοξειδωτικά του αβοκάντο βοηθούν στην αναστολή της φλεγμονής που συμβάλλει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης.
Πόσο να καταναλώνετε; Συνιστάται να τρώτε 1/3 με μισό αβοκάντο τη μέρα, καθώς και να το επιλέγετε στη θέση του βουτύρου.