Στην αιωνιότητα πέρασε ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος ετάφη χθες στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε. Πλήθος κόσμου προσευχήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, κατά μήκος της διαδρομής εξι χιλιομέτρων που κάλυψε η νεκρική πομπή. Μεγάλη ήταν η συγκίνηση, με προσευχές και παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Σήμερα οι καρδινάλιοι θα μεταβούν στην Σάντα Μαρία Ματζόρε για να προσκυνήσουν και από αύριο ο ναός θα ανοίξει τις πύλες του στους πιστούς.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα, που δεν είναι άλλη από τη διαδικασία εκλογής νέου Ποντίφικα στο Βατικανό. Το κονκλάβιο αναμένεται να συνεδριάσει στις αρχές Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες τρεις είναι οι τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Καθολικής Εκκλησίας: οι λεγόμενοι Φραγκισκανοί, οι μετριοπαθείς και οι συντηρητικοί.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται σχετική ανάλυση του BBC αναφορικά με τους πιθανούς υποψήφιους για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου, η διαδικασία εκλογής είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και η διαδικασία ανοιχτή για πολλούς λόγους.
Pietro Parolin, Ιταλός, 70 ετών
Θα μπορούσε να θεωρηθεί πρωτοπόρος, έχοντας ενεργήσει αποτελεσματικά ως αναπληρωτής Πάπας. Ο Ιταλός καρδινάλιος ήταν ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού υπό τον Πάπα Φραγκίσκο – καθιστώντας τον κύριο σύμβουλο του Πάπα. Σημειώνεται, πως ο υπουργός Εξωτερικών ηγείται επίσης της Ρωμαϊκής Κουρίας, της κεντρικής διοίκησης της Εκκλησίας.
Θεωρείται από ορισμένους ως πιο πιθανό να δώσει προτεραιότητα στη διπλωματία και μια παγκόσμια προοπτική παρά στην καθαρότητα του καθολικού δόγματος. Οι επικριτές του το θεωρούν πρόβλημα, ενώ οι υποστηρικτές του, βλέπουν δύναμη.
Άσκησε κριτική στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σε όλο τον κόσμο, χαρακτηρίζοντας μια υπερψήφιση ορόσημο το 2015 στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας “ήττα για την ανθρωπότητα”.
Οι στοιχηματικές εταιρίες μπορεί να τον υποστηρίζουν, αλλά ο καρδινάλιος Parolin, γνωρίζει καλά ένα παλιό ιταλικό ρητό που τονίζει την αβεβαιότητα της διαδικασίας επιλογής πάπα: “Όποιος μπαίνει σε ένα κονκλάβιο ως Πάπας, το αφήνει ως καρδινάλιος”.
Περίπου 213 από τους προηγούμενους 266 πάπες ήταν Ιταλοί και παρόλο που δεν υπάρχει Ιταλός Πάπας εδώ και 40 χρόνια, η περιστροφή των ανώτερων κλιμακίων της Εκκλησίας μακριά από την Ιταλία και την Ευρώπη μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρχει άλλος προς το παρόν.
Luis Antonio Gokim Tagle, από τις Φιλιππίνες, 67 ετών
Ο καρδινάλιος Tagle έχει δεκαετίες ποιμαντικής εμπειρίας – που σημαίνει ότι υπήρξε ενεργός ηγέτης της Εκκλησίας σε αντίθεση με έναν διπλωμάτη του Βατικανού ή έναν κλειστό ειδικό στο εκκλησιαστικό δίκαιο.
Η Εκκλησία έχει τεράστια επιρροή στις Φιλιππίνες, όπου περίπου το 80% του πληθυσμού είναι Καθολικοί. Η χώρα έχει επί του παρόντος ένα ρεκόρ πέντε μελών του Κολλεγίου των Καρδιναλίων – κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική φατρία λόμπι εάν όλοι υποστηρίξουν τον Καρδινάλιο Tagle.
Θεωρείται μετριοπαθής σύμφωνα με τον καθολικό ορισμό και έχει ονομαστεί ο “Ασιάτης Φραγκίσκος” λόγω της αφοσίωσής του στα κοινωνικά ζητήματα και της συμπάθειας για τους μετανάστες που μοιράστηκε με τον αείμνηστο Πάπα.
Έχει αντιταχθεί στα δικαιώματα των αμβλώσεων, αποκαλώντας τα “μια μορφή φόνου” – μια θέση που συνάδει με την ευρύτερη θέση της Εκκλησίας ότι η ζωή ξεκινά από τη σύλληψη. Έχει επίσης μιλήσει κατά της ευθανασίας. Αλλά το 2015, όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος της Μανίλα, ο Καρδινάλιος Tagle κάλεσε την Εκκλησία να επανεξετάσει τη “σκληρή” στάση της απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες, λέγοντας ότι η σκληρότητα του παρελθόντος είχε κάνει μόνιμο κακό και έκανε τους ανθρώπους να αισθάνονται “επώνυμοι” και ότι κάθε άτομο άξιζε συμπόνια και σεβασμό.
Ο καρδινάλιος θεωρούνταν υποψήφιος πάπας ήδη από το κονκλάβιο του 2013 στο οποίο εξελέγη ο Φραγκίσκος.
Ερωτηθείς πριν από μια δεκαετία πώς έβλεπε το να είναι ο επόμενος πάπας, απάντησε: “Το αντιμετωπίζω σαν αστείο! Είναι αστείο”.
Fridolin Ambongo Besungu, Κονγκολέζος, 65 ετών
Είναι πολύ πιθανό ο επόμενος πάπας να είναι από την Αφρική, όπου η Καθολική Εκκλησία συνεχίζει να προσθέτει εκατομμύρια μέλη. Ο καρδινάλιος Ambongo είναι κορυφαίος υποψήφιος, με καταγωγή από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).
Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα για επτά χρόνια και διορίστηκε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο. Είναι πολιτιστικός συντηρητικός, που αντιτίθεται στις ευλογίες για τους γάμους ομοφυλόφιλων, δηλώνοντας ότι “οι ενώσεις ατόμων του ίδιου φύλου θεωρούνται αντίθετες με τους πολιτισμικούς κανόνες και εγγενώς κακές”.
Αν και ο Χριστιανισμός είναι η πλειοψηφική θρησκεία στη ΛΔΚ, οι Χριστιανοί εκεί έχουν αντιμετωπίσει θάνατο και διώξεις στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των συνδεόμενων ανταρτών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο καρδινάλιος Ambongo θεωρείται σκληρός υποστηρικτής της Εκκλησίας.
Ωστόσο, σε μια συνέντευξη του 2020, μίλησε υπέρ του θρησκευτικού πλουραλισμού, λέγοντας: “Ας είναι οι Προτεστάντες Προτεστάντες και οι Μουσουλμάνοι Μουσουλμάνοι. Θα συνεργαστούμε μαζί τους. Αλλά ο καθένας πρέπει να διατηρήσει τη δική του ταυτότητα”.
Τέτοια σχόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν ορισμένους καρδινάλιους να αναρωτηθούν αν ενστερνίζεται πλήρως την αίσθηση της αποστολής τους – με την οποία οι Καθολικοί ελπίζουν να διαδώσουν τον λόγο της Εκκλησίας σε όλο τον κόσμο.
Peter Kodwo Appiah Turkson, Γκανέζος, 76 ετών
Ένας κιθαρίστας που έπαιζε κάποτε σε ένα funk συγκρότημα, ο Cardinal Turkson είναι γνωστός για την ενεργητική του παρουσία.
Όπως πολλοί καρδινάλιοι από την Αφρική, κλίνει συντηρητικός. Ωστόσο, έχει αντιταχθεί στην ποινικοποίηση των σχέσεων των ομοφυλόφιλων σε αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της πατρίδας του, Γκάνα.
Σε μια συνέντευξη στο BBC το 2023, ενώ το κοινοβούλιο της Γκάνας συζητούσε ένα νομοσχέδιο που επιβάλλει σκληρές ποινές σε άτομα LGBTQ+, ο Turkson είπε ότι ένιωθε ότι η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα.
Το 2012, κατηγορήθηκε ότι έκανε τρομερές προβλέψεις για την εξάπλωση του Ισλάμ στην Ευρώπη σε μια διάσκεψη επισκόπων στο Βατικανό, για την οποία αργότερα ζήτησε συγγνώμη.
Peter Erdo, Ούγγρος, 72 ετών
Καρδινάλιος από την ηλικία των 51 ετών, ο Peter Erdo χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Εκκλησία στην Ευρώπη, έχοντας δύο φορές επικεφαλής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Διασκέψεων από το 2006 έως το 2016.
Είναι πολύ γνωστός μεταξύ των Αφρικανών καρδιναλίων και έχει εργαστεί για τις σχέσεις των Καθολικών με την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο αρχιεπίσκοπος της Βουδαπέστης και προκαθήμενος της Ουγγαρίας μεγάλωσε σε μια καθολική οικογένεια υπό τον κομμουνισμό και θεωρείται πιθανός συμβιβαστικός υποψήφιος.
Ο Erdo έπαιξε εξέχοντα ρόλο στις δύο επισκέψεις του Πάπα Φραγκίσκου στην Ουγγαρία το 2021 και το 2023 και συμμετείχε στα κονκλάβια που εξέλεξαν τον Φραγκίσκο και τον προκάτοχό του Πάπα Βενέδικτο.
Οι συντηρητικές του απόψεις για την οικογένεια έχουν βρει εύνοια σε ορισμένα τμήματα της Εκκλησίας και έχει περιηγηθεί στην “ανελεύθερη δημοκρατία” του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015, είπε ότι η Εκκλησία δεν θα δέχεται μετανάστες, καθώς αυτό ισοδυναμεί με εμπορία ανθρώπων.
Angelo Scola, Ιταλός, 83 ετών
Μόνο καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών μπορούν να ψηφίσουν στο κονκλάβιο, αλλά ο Angelo Scola θα μπορούσε να εκλεγεί.
Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου ήταν πρωτοπόρος το 2013 όταν επιλέχθηκε ο Φραγκίσκος, αλλά πιστεύεται ότι έπεσε θύμα της παροιμίας να εισέρχεται στο κονκλάβιο ως Πάπας και να αποχωρεί ως καρδινάλιος.
Το όνομά του επανήλθε στην επιφάνεια πριν από το κονκλάβιο, λόγω ενός βιβλίου που δημοσιεύει αυτή την εβδομάδα για τα γηρατειά. Το βιβλίο περιέχει έναν πρόλογο που έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος λίγο πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο, στον οποίο είπε “ο θάνατος δεν είναι το τέλος των πάντων, αλλά η αρχή για κάτι”.
Τα λόγια του Φραγκίσκου δείχνουν γνήσια στοργή για τον Scola, αλλά το κολέγιο των καρδιναλίων μπορεί να μην βλέπει την εστίασή του στα γηρατειά ως ιδανική για έναν νέο πάπα.