Ο πρίγκιπας Νικόλαος και η Χρυσή Βαρδινογιάννη αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους και να παντρευτούν στις 7 Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό το μέρος.

Το ζευγάρι έκανε την αποκάλυψη της σχέσης του με την πρώτη κοινή εμφάνιση σε εστιατόριο της Κηφισιάς, όπου και είδαμε να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες αναφορικά με την σχέση τους.

Ο πρίγκιπας Νικόλαος και η Χρυσή Βαρδινογιάννη πήγαν μαζί στο γεύμα της οικογένειας του βασιλιά Κωνσταντίνου για τα δύο χρόνια από τον θάνατό του και στη συνέχεια τους είδαμε να φεύγουν μαζί από το εστιατόριο, όπου τα φλας άστραψαν χαρίζοντας μας τις πρώτες τους κοινές φωτογραφίες.

Πριν από μερικούς μήνες η Χρυσή Βαρδινογιάννη είχε, επίσης, παραστεί στον γάμο της πριγκίπισσας Θεοδώρας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα χωρίς ωστόσο να διαρρεύσουν φωτογραφίες.

Όπως όλα δείχνουν η σχέση αυτή αν και σύντομη σε διάρκεια θα έχει αίσιο τέλος και για τους δύο αφού η κοινή απόφαση τους να παντρευτούν είναι οριστική και μένει μόνο να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες. Ο γάμος τους θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου πιθανότατα στην Αθήνα και κουμπάροι θα είναι ο Νάσος Θανόπουλος, επιστήθιος φίλος του πρίγκιπα Νικόλαου και ο Βαγγέλης Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Χρυσή Βαρδινογιάννη ήδη ετοιμάζει το νυφικό της. Ωστόσο οι Ελληνίδες royals θα μπορούσαν να σταθούν έμπνευση για εκείνη. Θυμόμαστε τα ωραιότερα νυφικά από τη βασίλισσα Φρειδερίκη μέχρι την πριγκίπισσα Θεοδώρα.

Βασίλισσα Φρειδερίκη της Ελλάδος

Πότε: 9 Ιανουαρίου 1938. 

Πού: Στην Μητρόπολη Αθηνών

Με ποιον: Με τον βασιλιά Παύλο Α’

Το φόρεμα: Πολύ λίγες πληροφορίες είναι γνωστές για το νυφικό της βασίλισσας Φρειδερίκης . Το φαινομενικά απλό φόρεμά της κατασκευάστηκε στο Μόναχο. Το συνδύασε με το πέπλο που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα και την ουρά κρατούν τέσσερις δεσποινίδες επί των τιμών. Σε αντίθεση με αυτό που κάνουν συνήθως οι βασιλικές νύφες, φορούσε δύο τιάρες: αδαμάντινο διάδημα της πεθεράς της, βασίλισσας Σοφίας της Ελλάδας και ένα μικρό νυφικό στέμμα που ανήκε στον οίκο του Ανόβερο. Η ανθοδέσμη της ήταν ένα μείγμα από άνθη πορτοκαλιάς που της είχε χαρίσει ο παππούς της, ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β’, και μυρτιά, ένα φυτό που οι βρετανίδες βασιλικές νύφες περιλαμβάνουν πάντα την ημέρα του γάμου τους, ακολουθώντας την παράδοση.

Ο διάδοχος Παύλος και η πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Ανοβέρου γνωρίζονταν από παιδιά και ήταν μακρινά εξαδέλφια. Το ειδύλλιο μεταξύ τους πλέχτηκε στη Βίλα Σπάρτα, την όμορφη κατοικία της Ελένης της Ρουμανίας αδελφής του πρίγκιπα Παύλου, στη Φλωρεντία, την εποχή που η Φρειδερίκη σπούδαζε στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης το 1935 και ο Παύλος ήταν όπως και εκείνη συχνά προσκεκλημένος της βασίλισσας.

Η βασίλισσα Φρειδερίκη με τον βασιλιά Κωνσταντίνο στην αγκαλιά της και ο βασιλιάς Παύλος με τη βασίλισσα Σοφία στη δική του. Photo: Αρχείο

Οι αρραβώνες τους ανακοινώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1937. Λέγεται ωστόσο ότι η Φρειδερίκη χρειάστηκε αρκετό καιρό προκειμένου να πείσει τους γονείς της ότι ήταν έτοιμη να παντρευτεί και πως το αίσθημα που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα σε εκείνη και τον διάδοχο του Ελληνικού θρόνου ήταν αληθινό. Ωστόσο, υπογράφουν προγαμιαίο συμβόλαιο ώστε η Φρειδερίκη να διαχειρίζεται μόνη της την περιουσία της προίκας της.

Οι γάμοι τους τελέστηκαν στις 9 Ιανουαρίου 1938, στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ τα σύννεφα του πολέμου να είχαν αρχίσει να τυλίγουν την Ευρώπη. Τη Φρειδερίκη συνοδεύουν οι γονείς της Ερνέστος- Αύγουστος Γ΄ και Βικτωρία-Λουίζα, οι τέσσερις αδελφοί της Ερνέστος-Αύγουστος Δ΄, Γεώργιος-Γουλιέλμος, Χριστιανός-Όσκαρ και Γουέλφος-Ερρίκος, ο πάστορας της Εκκλησίας των Διαμαρτυρομένων Όστερμαν και φυσικά όλο το προσωπικό που είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση της πριγκιπικής οικογένειας.

Πενήντα δυο πρίγκιπες, δούκες και κόμητες είχαν προσκληθεί για τους γάμους, οι περισσότεροι με στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την Βασιλική οικογένεια της Ελλάδας, ανάμεσα τους ο δούκας του Κεντ, Γεώργιος, με την σύζυγό του, Μαρίνα, κόρη του πρίγκιπα Νικόλαου της Ελλάδας, ο αντιβασιλέας Παύλος της Γιουγκοσλαβίας και η σύζυγος του Όλγα, αδελφή της Μαρίνας, και ο διάδοχος της Ρουμανίας Μιχαήλ, ο Μέγας Δούκας της Ρωσίας Δημήτριος και ο πρίγκιπας Κνούντ, δευτερότοκος γιος του βασιλέως  Χριστιανού Ι΄ της Δανίας.

Η κυβέρνηση προσφέρει στη νεαρή νύφη ένα πανάκριβο περιδέραιο με διαμάντια και πολύτιμα πετράδια. Η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας προσφέρει ένα ασημένιο επιτραπέζιο σερβίτσιο για εξήντα άτομα «εις ευφρόσυνον ανάμνησιν του χαρμόσυνου γεγονότος».

Δώρα επίσης προσφέρονται από τα διάφορα καταστήματα, που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να κάνουν τη διαφήμισή τους εκθέτοντας στη βιτρίνα τους το προσφερόμενο στο πριγκιπικό ζεύγος αντικείμενο.

Όσο για το δώρο του Παύλου στη μέλλουσα σύζυγό του, είναι ένα κόσμημα αξίας 825.000 δραχμών.

Παύλος και Φρειδερίκη την ημέρα του γάμου τους στη Μητρόπολη Αθηνών το 1938 με την πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας, τον Δούκα Ερνέστο Αύγουστο του και την Δούκισσα του Brunswick, τους γονείς της νύφης και τον βασιλιά Γεώργιο Β’ της Ελλάδας, αδερφό του γαμπρού. Το μυστήριο τελέστηκε στην Μητρόπολη Αθηνών. Photo: Αρχείο- GettyImages

Βασίλισσα Σοφία

Πότε: 14 Μαΐου 1962.

Πού: Στην Μητρόπολη Αθηνών

Με ποιον: Με τον τότε πρίγκιπα Χουάν Κάρλος.

Το φόρεμα: Ο σχεδιαστής Γιάννης Ντεσσές (Jean Desses), που την εποχή εκείνη μεσουρανούσε και αποκαλούνταν ο «Βασιλιάς της Μουσελίνας», ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία του νυφικού της βασίλισσας Σοφίας, ένα σύνολο που η βασίλισσα Φρειδερίκη χαρακτήρισε «όνειρο δαντέλας». Οι δημιουργίες του ήταν πολύ δημοφιλείς στις Ευρωπαίες γαλαζοαίματες και στις ηθοποιούς του κινηματογράφου. Ανάμεσα στις πελάτισσές του ήταν η Ελληνική Βασιλική Οικογένεια, η Δούκισσα του Windsor και η γνωστή δημοσιογράφος Έλσα Μάξγουελ.

Βοηθός του ήταν ένας νεαρός, ανερχόμενος σχεδιαστής, ο Valentino. Η νεαρή πριγκίπισσα και ο φιλόδοξος designer από τότε θα δημιουργήσουν μια ισχυρή φιλιά που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας.

Το νυφικό ήταν ένα σχέδιο με εφαρμοστό μπούστο και ογκώδη λαμέ φούστα διακοσμημένη με τούλι και δαντέλα απλίκα που κάλυπτε ακόμα και τα παπούτσια. Το μακιγιάζ της Σοφίας επιμελήθηκε η Ελίζαμπεθ Άρντεν, όπως είχε κάνει και για την νεαρή πριγκίπισσα Ελισάβετ κάποια χρόνια πριν, στο γάμο της με τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας. Η Σοφία φόρεσε την πρωσική τιάρα, ένα κόσμημα που ανήκε στη γιαγιά της, την πριγκίπισσα Βικτώρια Λουίζα της Πρωσίας, και που η βασίλισσα Λετίσια θα φορούσε στο γάμο της με τον Φελίπε τέσσερις δεκαετίες αργότερα.

Η βασίλισσα Σοφία την ημέρα του γάμου της μέσα στη βασιλική άμαξα (Photo by © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Το ειδύλλιό ανάμεσα στην Ελληνίδα πριγκίπισσα και το διάδοχο του Ισπανικού θρόνου ξεκίνησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, όταν οι βασιλείς της Ελλάδας προσκάλεσαν τον Χουάν Κάρλος και την οικογένεια του στη θαλαμηγό που τους φιλοξενούσε για να γιορτάσουν τη νίκη του διαδόχου Κωνσταντίνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης.

Οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν ξανά και να έρθουν πιο κοντά όταν ο Χουαν Κάρλος έλαβε πρόσκληση για διακοπές στο Μον Ρεπό. Λίγο αργότερα ήρθε και η πρόταση γάμου, με μάλλον επεισοδιακό τρόπο. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος  στη Λωζάνη ο νεαρός Βουρβόνος πέταξε προς το μέρος της Ελληνίδας πριγκίπισσας ένα μικρό κουτί. «Σοφία, πιάσε» της είπε χαμογελώντας πονηρά. Περιείχε ένα δαχτυλίδι….

Για τους γάμους του ζευγαριού στην Αθήνα, στις 14 Μάϊου 1962 η ατμόσφαιρα θύμιζε παραμύθι. Παρά τις διαμαρτυρίες και τις αντιρρήσεις για την υψηλή προίκα της πριγκίπισσας, τα πλήθη κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας προκειμένου να θαυμάσουν τις χρυσοποίκιλτες άμαξες με τους νεόνυμφους και να τους ράνουν με ροδοπέταλα σε κλίμα ενθουσιασμού.

Χουαν Κάρλος και Σοφία με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ευάγγελο Αβέρωφ και τις συζύγους τους και άλλα μέλη της κυβέρνησης, στο νυν Προεδρικό Μέγαρο, μετά την τέλεση του γάμου τους στη Μητρόπολη Αθηνών. | Αρχείο

Καθώς ο Χουαν Κάρλος ήταν Καθολικός και η Σοφία Ορθόδοξη τελέστηκαν δύο μυστήρια: Ένα στον Ναό του Αγίου Διονύσιου σύμφωνα με το Καθολικό δόγμα και ένα στη Μητρόπολη σύμφωνα με το Ορθόδοξο. Και οι δύο εκκλησίες είχαν στολιστεί με τριαντάφυλλα, που σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής αριθμούσαν τα 80 χιλιάδες. Οι γάμοι ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για να συναντηθούν οι εστεμμένοι της royal Ευρώπης.

Οι εφημερίδες ανέφεραν πως το παρών στους πριγκιπικούς γάμους είχαν δώσει τρεις βασιλείς, έξι βασίλισσες και βασιλομήτορες, σαράντα δύο πρίγκιπες, πενήντα έξι πριγκίπισσες και είκοσι δύο δούκες και δούκισσες. Παράνυμφες της Σοφίας ήταν η αδελφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη, η αδελφή του Χουαν Κάρλος Ινφάντα Πιλάρ, η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ, η πριγκίπισσα Άννα Μαρία και η πριγκίπισσα Τατιάνα Ράτζβιλ.

Ανάμεσα στους λαμπερούς προσκεκλημένους ωστόσο τις εντυπώσεις είχε κλέψει η Γκρέις του Μονακό με την κινηματογραφική ομορφιά και το μοναδικό στυλ.

Βασίλισσα Σοφία- Χουάν Κάρλος την ημέρα του γάμου τους, στην Μητρόπολη Αθηνών. Το νυφικό της σχεδιάστηκε από τον Jean Desses. Photo: Αρχείο

Άννα Μαρία της Ελλάδας

Πότε: 18 Σεπτεμβρίου 1964

Πού: Στην Μητρόπολη Αθηνών

Με ποιον: Με τον Κωνσταντίνο της Ελλάδας.

Το φόρεμα: Ο Holger Blom, ο μόδιστρος της μητέρας της Άννας Μαρίας, βασίλισσας Ίνγκριντ της Σουηδίας, ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία του νυφικού σχεδίου, ενός φορέματος από ιβουάρ σατέν. Ήταν ένα απλό ρούχο, με λαιμόκοψη, μανίκια τρία τέταρτα και έντονη μέση. Είχε επίσης θεαματική ουρά έξι μέτρων, που μέρος της κάλυπτε το ιρλανδικό δαντελένιο πέπλο. Η Άννα Μαρία επέλεξε την τιάρα που προτιμούν οι βασιλικές νύφες της Δανίας: την τιάρα του Khedive της Αιγύπτου.

Το συγκεκριμένο είναι ίσως το διάδημα με την πιο ρομαντική ιστορία που ονομάστηκε το διάδημα του χεδίβη της Αιγύπτου. Η ιστορία της δημιουργίας του διαδήματος ξεκινά, όπως αναφέρει και το όνομά του στην Αίγυπτο.

Το νυφικό φόρεμα της Άννας Μαρία εντοπίστηκε στις αποθήκες του βασιλικού κτήματος στο Τατόι, το 2023. Την είδηση έκανε γνωστή μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο συγγραφέας και προσωπικός φίλος της βασιλικής οικογένειας, Ανδρέας Μέγγος. Για δεκαετίες το νυφικό βρισκόταν στις αποθήκες του κτήματος στο Τατόι σε ένα μεταλλικό μπαούλο που φέρει τα αρχικά της Άννας Μαρίας με μια βασιλική κορώνα από πάνω σε μπλε χρώμα.

Το νυφικό βρίσκεται πλέον στα χέρια της ομάδας των καταγραφέων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) που μελετά τους μοναδικούς θησαυρούς και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο Τατόι με σκοπό την συντήρησή τους.






Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Άννα Μαρία την ημέρα του γάμου τους τον Σεπτέμβριο του 1964 στην Μητρόπολη των Αθηνών με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο που τέλεσε το μυστήριο.
(Photo by Central Press/Getty Images)| Αρχείο

Ο γάμος του βασιλιά Κωνσταντίνου και της πριγκίπισσας Άννας Μαρίας της Δανίας στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 έμελλε να είναι ο πρώτος και μοναδικός επίσημος γάμος εν ενεργεία βασιλιά που τελέστηκε στην Ελλάδα.

Η ένωση του νεότατου ζευγαριού- ο βασιλιάς ήταν 24 ετών, η νύφη του μόλις δεκαοκτώ ετών- είχε προκαλέσει ενθουσιασμό στη χώρα και μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον. Η ημέρα του γάμου είχε αρχίσει με 21 κανονιοβολισμούς από τον Λυκαβηττό. Όλοι οι δρόμοι της πρωτεύουσας είχαν σημαιοστολιστεί με τα εθνικά λάβαρα Ελλάδας και Δανίας, εν αναμονή της βασιλικής πομπής που θα μετέφερε τους νεόνυμφους στη Μητρόπολη. 

Εκεί είχε στηθεί ένα μεγαλόπρεπο σκηνικό με δέκα χιλιάδες κόκκινες γλαδιόλες.  Το ζευγάρι περίμεναν εκεί 400 καλεσμένοι.

Ανάμεσα σε αυτούς, ο παππούς της Άννας Μαρίας βασιλιάς Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας, ο βασιλιάς Μποντουέν του Βελγίου και η σύζυγός του βασίλισσα Φαβιόλα, η βασίλισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας και ο σύζυγός της πρίγκιπας Βερνάρδος, ο βασιλιάς Ολάφ της Νορβηγίας, ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ της Ταϊλάνδης με τη βασίλισσα Σιρικίτ, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο πρίγκιπας Ρενιέ και η πριγκίπισσα Γκρέις του Μονακό, έγκυος στην κόρη της Στεφανί,  οι τέως βασιλείς της Ιταλίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, 7 διάδοχοι θρόνων, 2 βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσες, καθώς και 20 δούκες και κόμητες.

Άποψη του μυστηρίου από το εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών.| Αρχείο

Μαρί Σαντάλ

Πότε: 1 Ιουλίου 1995

Πού: Στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο.

Με ποιον: Με τον πρίγκιπα Παύλο της Ελλάδας και της Δανίας και δούκα της Σπάρτης.

Το φόρεμα: Το εντυπωσιακό Valentino που φόρεσε η Μαρί Σαντάλ με φούστα τουλίπα, μακριά μανίκια και ζιβάγκο, χρειάστηκε τέσσερις μήνες χειρωνακτικής εργασίας για να είναι έτοιμο. Χρησιμοποιήθηκε μετάξι και χειροποίητα κεντήματα από μαργαριτάρια και δαντέλα και σύμφωνα με το δανέζικο περιοδικό Billet Bladet ήταν σχέδιο εκατομμυρίων δολαρίων. Για να ολοκληρώσει την εμφάνισή της, η νύφη φόρεσε την κουρσάρη τιάρα, ένα ιστορικό κομμάτι από τη συλλογή κοσμημάτων του Ελληνικού Βασιλικού Οίκου που αρχικά ήταν μια καρφίτσα που ανήκε, πρώτα, στη βασίλισσα Βικτώρια της Σουηδίας και αργότερα στη βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας. Δώρο που έκαναν οι Βασιλιάδες της Δανίας στην πριγκίπισσα Άννα Μαρία όταν έκλεισε τα 18 της χρόνια.

Η φωτογραφία που ανήρτησε ο Valentino από τον γάμο

Η Μαρί Σαντάλ και ο πρίγκιπας Παύλος έχουν μία από τις ωραιότερες ιστορίες αγάπης, που ξεκίνησε στις αρχές του 90′. Όλα άρχισαν το 1992, όταν o 25χρονος τότε Παύλος ήταν καλεσμένος στο πάρτι γενεθλίων του εφοπλιστή Φίλιππου Νιάρχου, στη Νέα Ορλεάνη. Εκεί, ο οικογενειακός φίλος και Ελληνοαμερικανός χρηματιστής, Αλέξανδρος Παπαμάρκου, του σύστησε την 24χρονη Μαρί Σαντάλ Μίλερ, κόρη του «βασιλιά» των Duty Free. Ο έρωτάς τους ήταν κεραυνοβόλος.

«Ο Αλέκος με είχε επιλέξει για σύντροφο του Παύλου», αφηγείται ύστερα από μερικά χρόνια η Μαρί Σαντάλ. «Δεν ήθελα να πάω. Ήξερα ότι επρόκειτο για ένα μεγάλο συνοικέσιο επειδή ο Αλέκος μού έλεγε επί εβδομάδες ότι γνώριζε το άριστο πρόσωπο για μένα. Και δεν ένοιωθα άνετα να είμαι δεδομένη…», τονίζει. Το αποτέλεσμα αυτού του συνοικεσίου είναι ένας υπέροχος γάμος και πέντε παιδιά, που αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα και των δύο.

Αλεξία

Πότε: 9 Ιουλίου 1999

Πού: Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο

Με ποιον: με τον αρχιτέκτονα Κάρλος Μοράλες Κουϊντάνα

Το φόρεμα: Η Inge Sprawson, η αγαπημένη designer της μητέρας της, βασίλισσας Άννας Μαρίας, ανέλαβε τη δημιουργία ενός απλού φορέματος που φόρεσε η πριγκίπισσα Αλεξία. Ήταν ένα ίσιο σχέδιο που αγκάλιαζε απαλά στη σιλουέτα της, είχε λαιμόκοψη V και μακριά μανίκια. Τόσο στις μανσέτες όσο και στην πλάτη ήταν διακοσμημένο με κουμπιά στολισμένα με χάντρες, το μόνο στοιχείο που μαζί με το πανωφόρι, με διακριτικά κεντήματα, έσπαγε τη νηφαλιότητα του ενδύματος. Για να ολοκληρώσει το νυφικό της look, η πριγκίπισσα επέλεξε ένα ιρλανδικό φλοράλ δαντελένιο πέπλο και τιάρα Cartier με διαμάντια που φορούσε η προγιαγιά της, Margaret of Connaught, την ημέρα του γάμου της.

Ο γάμος όμως παραλίγο να σημαδευτεί από ένα ατύχημα λίγο πριν τον γάμο.

Η πριγκίπισσα Αλεξία της Ελλάδας και ο Κάρλος Μοράλες Κιντάνα έλαβαν μέρος στην ιστιοπλοϊκή ρέγκατα Conde de Godó, όταν το σκάφος τους χτύπησε σε άλλο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και οι δύο.Η πριγκίπισσα υπέστη κάταγμα κλείδας, ενώ ο Κάρλος κάταγμα στην επιγονατίδα. Η πριγκίπισσα Αλεξία χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μερικές ημέρες και να βάλει στο χέρι της σε γύψο για αρκετές εβδομάδες.

Ο γάμος πλησίαζε και δεν ήταν σίγουρο αν η πριγκίπισσα Αλεξία θα μπορούσε να φορέσει τελικά το νυφικό. Ευτυχώς λίγο πριν τον γάμο η Αλεξία έβγαλε τον γύψο και κατάφερε να φορέσει το νυφικό που είχε ονειρευτεί. 

Νίνα Φλορ

Πότε: 1 Ιουλίου 1995

Πού: Στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο.

Με ποιον: τον πρίγκιπας Φίλιππο, μικρότερο γιο του βασιλιά Κωνσταντίνου

Το φόρεμα:  Η Νίνα Φλορ, με το νυφικό του οίκου Σανέλ με ουρά 11 μέτρων, την οποία σήκωσαν με χάρη οι δύο κόρες της πριγκίπισσας Αλεξίας, Αννα Μαρία και Αμέλια, έκλεψε την παράσταση. Στα ωραία χτενισμένα μαλλιά της φορούσε την τιάρα της Αννας Μαρίας, την οποία φορούσε στους γάμους της με τον βασιλιά Κωνσταντίνο στη Μητρόπολη Αθηνών το 1964.

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών το Σάββατο το απόγευμα της 25ης Οκτωβρίου του 2021, για να δει από κοντά τις αφίξεις των μελών της βασιλικής οικογένειας για τους γάμους του πρίγκιπα Φιλίππου, μικρότερου γιου του βασιλιά Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας, με την αγαπημένη του Νίνα Φλορ.

Πρίγκιπας Φίλιππος- Νίνα Φλορ την ημέρα του γάμου τους στην Μητρόπολη Αθηνών. Photo: Instagram/ninaflohr

Στην εκκλησία παρευρέθησαν λιγότεροι από 100 προσκεκλημένοι, ενώ οι υπόλοιποι 120 παρακολούθησαν το μυστήριο σε ζωντανή σύνδεση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος. Τα αδέλφια του γαμπρού, οι πρίγκιπες Παύλος και Νικόλαος, καθώς και η πριγκίπισσα Θεοδώρα, άλλαξαν τα στέφανα του ζευγαριού.

Νίνα Φλορ
Το 2021 ο πρίγκιπας Φίλιππος παντρεύτηκε την Νίνα Φλορ στην Μητρόπολη Αθηνών

Τατιάνα Μπλάτνικ

Πότε: 25 Αυγούστου 2010.

Πού: Στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στις Σπέτσες

Με ποιον: Με τον Πρίγκιπα Νικόλαο της Ελλάδας και της Δανίας.

Το φόρεμα: Ο Βενεζουελανός σχεδιαστής Ángel Sánchez ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία (η οποία γεννήθηκε στη Βενεζουέλα) ενός φορέματος κλασικής κοπής, με στράπλες λαιμόκοψη, ντραπέ μπούστο και φούστα φτιαγμένη από 40 μέτρα γαλλικό Chantilly, σε συνδυασμό με ασορτί μπολερό και ολόσωμο πέπλο. Το βασιλικό αλλά θηλυκό look ολοκλήρωσε με ένα ζευγάρι διαμαντένια σκουλαρίκια και την αντίκα κορσάζ τιάρα, που προήλθε από τη συλλογή της πεθεράς της, βασίλισσας Άννα Μαρία και είχε φορέσει και η Μαρί Σαντάλ.

Φορούσε επίσης μακριά σκουλαρίκια από λευκό χρυσό σετ με διαμάντια και πέρλες που, σύμφωνα με φήμες, είναι μάλλον δώρο από τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τη βασίλισσα Άννα Μαρία, τα πεθερικά της, καθώς ταιριάζουν υπέροχα με την τιάρα.

To 2001 ο πρίγκιπας Νικόλαος γνώρισε στο Γκστάαντ της Ελβετίας την πανέμορφη Τατιάνα Μπλάτνικ. Η γεννημένη στο Καράκας από Σλοβένο πατέρα και Γερμανίδα μητέρα Τατιάνα τότε εργαζόταν στο πλευρό της σχεδιάστριας ρούχων Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, έχοντας το ρόλο της οργανώτριας εκδηλώσεων και των δημοσίων σχέσεων.

«Ναι, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά υπήρξε μια μακρά περίοδος φλερτ. Ήταν πάρα πολύ ευγενικός μαζί μου. Με προσέγγισε με πολύ ρομαντικό τρόπο. Τότε ήμουν ακόμα στην Ουάσιγκτον. Ο Νικόλαος ζούσε στο Λονδίνο. Στέλναμε επιστολές ο ένας στον άλλον. Μάλλον δεν είχαμε εξοικειωθεί ακόμη με τα e-mail» είχε αποκαλύψει η Τατιάνα Μπλάτνικ σε συνέντευξή της για τη γνωριμία τους.

Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2009 από το γραφείο του βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο: «Η Βασίλισσα Άννα Μαρί και εγώ είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τον αρραβώνα του γιου μας Νικολάου με την Τατιάνα Μπλάτνικ».

Έναν χρόνο αργότερα, στις 25 Αυγούστου του 2010 πραγματοποιήθηκε και ο παραμυθένιος γάμος στις Σπέτσες, ένα σημαντικό νησί για τον Νικόλαο γεμάτο νεανικές και παιδικές αναμνήσεις.

Ανάμεσα στους προσκαλεσμένους πολλοί ευρωπαίοι royals όπως η διάδοχος πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδία, ο σημερινός βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε (πρώτος ξάδερφος του Νικόλαου και πολύ αγαπημένα ξαδέρφια) ο βασιλιάς Βίλεμ και η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας.

Την Τατιάνα συνόδευσε ο πατριός της Αττίλιο Μπρίλεμπουργκ μέσα σε μια ανθοστολισμένη άμαξα. Το 1986, όταν η Τατιάνα ήταν έξι ετών, έχασε τον πατέρα της.

Χώρισαν το 2024.

Θεοδώρα της Ελλάδος

Πότε: 28 Σεπτεμβρίου 2024

Πού: Στην Μητρόπολη Αθηνώ

Με ποιον: Με τον δικηγόρο Μάθιου Κουμάρ

Το φόρεμα: Η Σήλια Κριθαριώτη σχεδίασε το εντυπωσιακό νυφικό της Θεοδώρας. Κλασικό σχέδιο σιλουέτας με εφαρμοστό σώμα μέχρι τη μέση και μεγάλη φούστα, όλα διακοσμημένα με φλοράλ κεντήματα. Αυτό που εξέπληξε περισσότερο ήταν η λαιμόκοψη τύπου Bardot, μια επιλογή που δεν είναι η πιο κοινή σε royal γάμους.

Η Ελληνίδα πριγκίπισσα ολοκλήρωσε το φόρεμά της με ένα ιρλανδικό δαντελένιο πέπλο που ανήκε στην προγιαγιά της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα του Connaught και που φορούσε ήδη στους γάμους της η Ίνγκριντ της Δανίας, η Άννα Μαρία και η αδερφή της πριγκίπισσα Βενεδίκτη. Φορούσε επίσης την τιάρα Khedive από την Αίγυπτο , ένα οικογενειακό κειμήλιο βουτηγμένο στην ιστορία.

Έργο του οίκου Cartier, αποτελείται από διαμάντια σε σπείρες δάφνης, σύμβολο νίκης και δόξας, που μόνο οι απόγονοι της Ίνγκριντ της Δανίας (γιαγιά της Θεοδώρας) μπορούν να το φορέσουν. Πρόσθεσε άλλα δύο κοσμήματα στην εμφάνισή της: διαμαντένια σκουλαρίκια από την πριγκίπισσα Μαργαρίτα της Σουηδίας και ένα βραχιόλι φτιαγμένο από sautoir με διαμάντια της Βασίλισσας Αλεξανδρίνας.

Η πριγκίπισσα Θεοδώρα και ο Μάθιου Κουμάρ
Η γαμήλια τελετή χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, Δωρόθεου Β

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ