Μερικές φέτες ψωμί ζυμωτό και μπόλικα μανιτάρια αρκούν για να φτιάξουμε το αγαπημένο finger food των Ιταλών: νηστίσιμες μπρουσκέτες που τρώγονται όλο το χρόνο!
Πέρα από ένα ιδανικό πιάτο για τσιμπολόγημα, οι μπρουσκέτες μπορούν να αποτέλεσουν ένα εξαιρετικό πρώτο πιάτο για το τραπέζι. Και φυσικά, μπορείτε να προσαρμόσετε τα υλικά σε αυτά που υπάρχουν τη συγκεκριμένη στιγμή στην αγορά ή στο ψυγείο σας. Ειδικά στα μανιτάρια, αν δεν νηστεύετε, μπορείτε να προσθέσετε τριμμένη γραβιέρα και να ψήσετε για 5 λεπτά στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.
Υλικά:
250 γραμμ. μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
300 γραμμ. μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε φέτες
300 γραμμ. μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 κλωνάρια θυμάρι
1 σφηνάκι κονιάκ
Αλάτι, πιπέρι
8 φέτες ζυμωτό ψωμί
Μαϊντανός για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί, να φύγουν τυχόν χώματα και στη συνέχεια, τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια –αν χρειάζεται σε δύο δόσεις-, να σοταριστούν σε δυνατή φωτιά.
Αλατίζουμε τα μανιτάρια, να βγάλουν τα υγρά τους και προσθέτουμε το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά, να στεγνώσουν τα μανιτάρια και να ψηθούν καλά. Προσθέτουμε το θυμάρι, πιπέρι και σβήνουμε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά.
Ψήνουμε το ψωμί στην τοστιέρα ή στο γκριλ, για 2΄, να φρυγανιστεί. Μοιράζουμε πάνω τα μανιτάρια, γαρνίρουμε με φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρουμε.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine