Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 η νεαρή τότε διάδοχος του βρετανικού θρόνου Ελισάβετ και ο σύζυγός της Φίλιππος, βρίσκονταν στη μακρινή Κένυα και σχεδίαζαν τη συνέχιση της περιοδείας τους σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Την ίδια εκείνη ημέρα ο πρίγκιπας Φίλιππος μετέφερε στην αγαπημένη του «Λίλιμπετ» τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ.
Η 26χρονη τότε Ελισάβετ ανέλαβε άμεσα βασιλικά καθήκοντα, ενώ η επίσημη τελετή του ενθρονισμού της έγινε το καλοκαίρι του 1953. Η στέψη της μάλιστα ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Από εκείνη την ημέρα, εβομήντα χρόνια πριν, η 96χρονη Ελισάβετ πρόσθεσε πολλές «πρωτιές» στο βιογραφικό της.
Η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία έγινε μάρτυρας, κατά τα πρώτα χρόνια της θητείας της, του μετασχηματισμού της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Κοινοπολιτεία των Εθνών.
Ακολούθησε η Κρίση στο Σουέζ, η Σύγκρουση των Φώκλαντ, ο πόλεμος του Κόλπου και γεγονότα ιστορικής σημασίας για τη χώρα, όπως το Brexit. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελισάβετ δέχθηκε πολλές επικρίσεις, αλλά παράλληλα χειρίστηκε δύσκολα οικογενειακά θέματα, σκάνδαλα και κρίσεις, όπως ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το πολύκροτο «διαζύγιο» του αγαπημένου της εγγονού Χάρι με το παλάτι και η απώλεια του πολυαγαπημένου της συζύγου.
Σήμερα γίνεται η πρώτη μονάρχης στη βρετανική ιστορία που συμπληρώνει το Πλατινένιο Ιωβηλαίο των 70 χρόνων στο θρόνο, γιορτάζοντας μία επέτειο ιδιαίτερα σημαντική με συμβολική σημασία όχι μόνο για την ίδια και τον θεσμό της μοναρχίας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, μετά το διχασμό του Brexit και τα δεινά της πανδημίας.
Το 2021 ήταν για τη βασίλισσα Ελισάβετ ένα ακόμη annus horibilis, το δεύτερο στην ιστορία μετά το 1992 που σημαδεύτηκε από τα διαζύγια των παιδιών της και την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κάστρο του Ουίνδσορ. Η πανδημία, το «διαζύγιο» με τον Πρίγκιπα Χαρι και τη Μέγκαν Μάρκλ, η εκρηκτική τους συνέντευξή στην Όπρα Ουίνφρεϊ, οι καταγγελίες για τον πρίγκιπα Άντριου και το δίκτυο παιδεραστίας του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου αυτόχειρα Τζέφρι Έπσταιν και φυσικά ο θάνατος του συζύγου της, ήταν όλες μεγάλες δοκιμασίες για τη βασίλισσα Ελισάβετ.
To μεγάλο «πάρτι» της βρετανικής μοναρχίας
Με αφορμή τους λαμπερούς εορτασμούς για το Ιωβηλαίο, το Μπάκιγχαμ προσβλέπει πλέον σε «επανεκκίνηση» του θεσμού Η βασιλική οικογένεια αποφάσισε να ξεπεράσει το οδυνηρό διαζύγιο με τους Σάσεξ. Η τελευταία φορά άλλωστε που συμμετείχε σε δημόσιο «πόλεμο λέξεων» ήταν τη δεκαετία του 1990, όταν η κοινή γνώμη πήρε το μέρος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και όχι του Καρόλου, εις βάρος της μοναρχίας.
Για τον εορτασμό του «Πλατινένιου Ιωβηλαίου» έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αποκορύφωμα ένα τετραήμερο επίσημης αργίας που έχει κηρυχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 2 έως τις 5 Ιουνίου και θα δώσει την ευκαιρία σε κοινότητες και ανθρώπους σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν το ιστορικό ορόσημο.
Η παρέλαση Trooping the Color θα επιστρέψει στο Λονδίνο -αφού ακυρώθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω πανδημίας- εγκαινιάζοντας ένα εορταστικό Σαββατοκύριακο. Σημαντικά κτίρια θα φωτιστούν, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα διοργανώσουν μουσική συναυλία, θα γίνουν street party και η αποκορύφωση θα είναι η μεγαλοπρεπής παρέλαση με περισσότερα από 5.000 συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κοινοπολιτεία.
Ο διαγωνισμός «πλατινένιας πουτίγκας»
Προς τιμήν των 70 χρόνων, ξεκινά πανεθνικός διαγωνισμός μαγειρικής που θα αναδείξει την τέλεια πουτίγκα, αφιερωμένη στη Βασίλισσα. Το Big Jubilee Lunch και το Fortnum & Mason, ένα από τα παλαιότερα πολυκαταστήματα του Λονδίνου δέχονται αιτήσεις από κατοίκους ολόκληρης της χώρας που θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν την τέλεια συνταγή.
Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν όλοι οι Βρετανοί πολίτες άνω των οκτώ ετών, άτομα, οικογένειες, σχολικές τάξεις, κοινοτικές ομάδες, εταιρείες και άλλοι φορείς. Πέντε φιναλίστ θα προετοιμάσουν την πουτίγκα τους για μια ειδική κριτική επιτροπή, με επικεφαλής τον κορυφαίο σεφ του Μπάκιγχαμ, Mαρκ Φλάναγκαν. Η συνταγή που θα κερδίσει θα είναι διαθέσιμη στο κοινό και θα γίνει «ένα πιάτο, μέρος αυτής της ιστορικής στιγμής το οποίο θα μπορούν να απολαύσουν οι επόμενες γενιές».
«Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο να βρεθεί μία ολοκαίνουργια συνταγή πουτίγκας που μπορεί να αφιερωθεί στην Αυτή Μεγαλειότητα, για να ευχαριστήσει και να τιμήσει τη Βασίλισσα για 70 χρόνια υπηρεσίας στο έθνος και την Κοινοπολιτεία». Η στέψη της Βασίλισσας σημειωτέον είχε εμπνεύσει το πιάτο Coronation Chicken που είχε δημιουργηθεί ειδικά για την περίσταση από μία φημισμένη σχολή μαγειρικής, για το γεύμα της Στέψης το 1953 στο Great Hall of Westminster School. Γράφτηκε στο μενού ως Poulet Reine Elizabeth.
Η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στο Λονδίνο
Περισσότεροι απο 1.400 στρατιώτες, 200 άλογα και 400 μουσικοί θα συγκεντρωθούν στην παραδοσιακή παρέλαση για να τιμήσουν τα επίσημα γενέθλια της Βασίλισσας, που συνήθως πραγματοποιούνται το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου.
Η παρέλαση Trooping the Colour (ένας χαιρετισμός στη σημαία) αρχίζει από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και ολοκληρώνεται με το παραδοσιακό Fly-Past της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) το οποίο παρακολουθούν ευλαβικά η βασίλισσα και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ.
Τα εισιτήρια για αυτό το ιδιαίτερο θέαμα που ειναι συνυφασμένο με την ίδια την ιστορία της χώρας είναι διαθέσιμα στο κοινό. Η τελετή χρονολογείται απο τις αρχές του 18ου αιώνα, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ για πρώτη φορά φέτος θα βρεθεί στην παρέλαση των χρωμάτων χωρίς να έχει στο πλευρό της τον πρίγκιπα Φίλιππο.
Φωτισμός 1,500 φάρων σε όλη τη χώρα
Η μακρά παράδοση του Ηνωμένου Βασιλείου στον εορτασμό των Βασιλικών Ιωβηλαίων, των Γάμων και των Στέψεων επιτάσσει επίσης το άναμμα των φάρων που θα συνεχιστεί για να σηματοδοτήσει και το Πλατινένιο Ιωβηλαίο. Πάνω από 1.500 φάροι θα ανάψουν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Νησιά της Μάγχης, τη Νήσο του Mαν στην Ιρλανδική Θάλασσα και τα υπερπόντια εδάφη του Ηνωμένου Βασιλείου. Για πρώτη φορά, θα ανάψουν φάροι σε κάθε μια από τις πρωτεύουσες των χωρών της Κοινοπολιτείας, ενώ ο κύριος φάρος θα ανάψει σε ειδική τελετή στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Στους επίσημους εορτασμούς του Ιουνίου, το BBC θα πραγματοποιήσει και θα μεταδώσει μια λαμπερή συναυλία από τα Ανάκτορα που θα συγκεντρώσει τους μεγαλύτερους αστέρες της ψυχαγωγίας στον κόσμο. Μεγάλα ονόματα της σόουμπιζ θα ενώσουν τη φωνή τους για να τιμήσουν τις πιο σημαντικές στιγμές απο τη θητεία της Ελισάβετ.
«Καρδιά» των εορτασμών, απο το 2009 ειναι το Big Lunch που ενθάρρυνει τις κοινότητες της χώρας να γιορτάσουν τις σχέσεις τους και να γνωριστούν καλύτερα, σε πνεύμα διασκέδασης και ενότητας. Το 2022 το «Μεγάλο Γεύμα» θα φέρει τους εορτασμούς του Ιωβηλαίου στην καρδιά κάθε κοινότητας. Οι άνθρωποι καλούνται να μοιραστούν αναμνήσεις, συνταγές και στιγμές με τους γείτονές τους. Το επετειακό γεύμα για το Ιωβηλαίο μπορεί να είναι ένα μεγάλο ή μικρό πάρτι στο δρόμο, ένα πικνίκ, μία…πρόσκληση για παραδοσιακό english tea με τη συνοδεία κέικ ή ακόμη και μπάρμπεκιου στον κήπο.
Ο μεγάλος διαγωνισμός
Καλλιτέχνες, χορευτές, μουσικοί, στρατιωτικό προσωπικό, βασικοί εργαζόμενοι και εθελοντές θα ενωθούν για να πουν την ιστορία της 70χρονης βασιλείας της Βασίλισσας σε ένα φεστιβάλ δημιουργικότητας και καινοτομίας. Ο Διαγωνισμός με έδρα το Λονδίνο θα συνδυάζει την μεγαλοπρέπεια και τις τελετές, τις τέχνες του δρόμου, το θέατρο, τη μουσική, το τσίρκο, τα κοστούμια καθώς και την οπτική τεχνολογία αιχμής, αξιοποιώντας ταλέντα από κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία.
Σημαντικό μέρος του Πλατινένιου Διαγωνισμού, ο «Ποταμός Ελπίδας» θα αποτελείται από διακόσιες μεταξωτές σημαίες που θα κυματίσουν στη λεωφόρο The Mall, το εμπορικό κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Παράλληλα, παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καλούνται να δημιουργήσουν μια εικόνα με τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους για τον πλανήτη τα επόμενα 70 χρόνια.
Μια επιλογή από αυτές τις δημιουργίες θα μεταφερθεί στις μεταξωτές σημαίες που θα ενσωματώσουν τα μηνύματα των παιδιών για το μέλλον. Τα επιλεγμένα έργα τέχνης θα προβληθούν επίσης στις οθόνες σε όλη τη χώρα, ως μέρος των εορτασμών του Ιωβηλαίου.
Ο Πράσινος Θόλος της Βασίλισσας
Στο πλαίσιο των εορτασμών η χώρα «πρασινίζει» καθώς πάνω από 60.000 δέντρα έχουν ήδη φυτευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, από την έναρξη της περιόδου δεντροφύτευσης. Κοινότητες και πόλεις από την Κορνουάλη έως τη Γλασκώβη συγκεντρώθηκαν για να κάνουν το 2022 μια πραγματικά ξεχωριστή χρονιά και να «φυτέψουν ένα δέντρο για το Ιωβηλαίο».
Το Queen’s Green Canopy όπως ονομάζεται, είναι μια πρωτοβουλία δενδροφύτευσης που προσκαλεί ανθρώπους από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να «φυτέψουν ένα δέντρο για το Ιωβηλαίο», διαδικασία που θα καταγραφεί σε έναν ψηφιακό χάρτη που θα παρουσιαστεί στο τέλος των εορτασμών.
Βάσει του προγράμματος αυτού, θα προστατευθούν και θα κηρυχθούν διατηρητέα 70 αρχαία δέντρα και δασικές εκτάσεις που αποτελούν πολύτιμο μέρος της κληρονομιάς και της ιστορίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τέλος θα διδάξει σε άνεργους νέους νέες δεξιότητες στη φύτευση και διαχείριση δέντρων. Η «πράσινη πρωτοβουλία« θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο του 2023.
Royal Collection Trust
Τρεις ειδικές εκθέσεις που σηματοδοτούν σημαντικές στιγμές στη βασιλεία της Αυτής Μεγαλειότητας θα παρουσιαστούν στις επίσημες βασιλικές κατοικίες από τον Ιούλιο του 2022. Στα θερινά εγκαίνια στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, πορτρέτα της Βασίλισσας που τραβήχτηκαν από τη φωτογράφο Ντόροθι Γουάιλντινγκ από το 1953 έως το 1956 θα εκτεθούν, μαζί με προσωπικά κοσμήματα της Αυτής Μεγαλειότητας που φορέθηκαν σε ειδικές περιστάσεις.
Στο Κάστρο του Ουίνδσορ, θα εκτεθεί το φόρεμα που φορούσε η Βασίλισσα για τη στέψη της στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στις 2 Ιουνίου του 1953, ενώ στο Παλάτι του Χόλιροντχάουζ στο Εδιμβούργο, οι επισκέπτες θα δουν ρούχα που φορούσε η Βασίλισσα για να γιορτάσει το Ασημένι, το Χρυσά και το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο.
Εορτασμοί θα πραγματοποιηθούν επίσης στα ιδιωτικά κτήματα της Βασίλισσας, Σάντριγχαμ και Μπαλμόραλ. Οι διοργανωτές έχουν διαφημίσει τις εκδηλώσεις ως «μια ευκαιρία για να ανανεωθεί η χώρα, εκφράζοντας αισιοδοξία και εμπιστοσύνη». Ως μία «τελετή επανέναρξης» για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από μια «περίοδο αβεβαιότητας και δυσκολιών».
Η επόμενη ημέρα στο Μπάκιγχαμ
Πέρα από το μεγάλο «πάρτι» η νέα χρονιά θα έχει επίσης μεγάλες προκλήσεις για το Μπάκιγχαμ που προετοιμάζεται αργά και μεθοδικά για την αλλαγή σκυτάλης και τη βασιλεια όπως όλα δείχνουν του πρίγκιπα Καρόλου. Η βασίλισσα Ελισάβετ φημίζεται για την καλή κατάσταση της υγείας της και παρά την προχωρημένη ηλικία της, εκτελεί αδιαλείπτως τα δημόσια καθήκοντά της, πλησιάζει ωστόσο τα 100.
Ο Κάρολος, ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ,ο οποίος γιόρτασε στις 14 Νοεμβρίου τα 73α γενέθλιά του, είναι ο επίσημος διάδοχος του θρόνου και παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί θα προτιμούσαν να καθίσει στο θρόνο ο γιός του Ουίλιαμ, ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει απίθανο σύμφωνα με τους ειδικούς.
Το 2022 θα κυκλοφορήσουν επίσης τα απομνημονευματα του Χάρι από τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House, γεγονός που προκαλεί ήδη νευρικότητα στους βασιλικούς κύκλους. Ο δούκας του Σάσεξ έχει πει ότι «φόρεσε πολλά καπέλα όλα αυτά τα χρόνια» και υπόσχεται να συμπεριλάβει στην αυτοβιογραφία του τις ωραίες, αλλά και τις άσχημες στιγμές από την εμπειρία του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.
Μετά από κάθε δοκιμασία πάντως η ζωή στο παλάτι συνεχίζεται κανονικά. Και εκτός απροόπτου η βασίλισσα που ακύρωσε μέσα στην προηγούμενη χρονιά αρκετές εκδηλώσεις θα γιορτάσει με κάθε επισημότητα το Πλατινένιο της Ιωβηλαίο και τον Ιούνιο.
Πρόσφατα μάλιστα φρόντισε να απαντήσει με χιούμορ στις φήμες οτι παραιτείται απο το θρόνο, απορρίπτοντας ευγενικά τα βραβεία Oldie που απονέμονται κάθε χρόνο στον…«ηλικιωμένο της χρονιάς». Με επιστολή της στην επιτροπή είπε ότι δεν αποδέχεται τον τίτλο, καθώς νιώθει νέα στην καρδιά, άρα δεν πληροί τα κριτήρια «Είσαι τόσο μεγάλος όσο αισθάνεσαι», είπε, στέλνοντας παράλληλα ένα δυνατό μήνυμα.
Πηγή:newsbomb.gr