Η ιταλική πίτσα θέλει λεπτή ζύμη, τραγανή και αέρινη και λίγα υλικά, που αναδεικνύουν τις μεσογειακές γεύσεις.
Ζυμώστε τη δική σας ζύμη για πίτσα, βασισμένη στην παραδοσιακή ιταλική συνταγή και θα ξεχάσετε το delivery. Φυσικά μπορείτε να βάλετε στην πίτσα σας ό,τι υλικά επιθυμείτε. Αυτή εδώ η εκδοχή, όμως, είναι ιδανική για όσους νηστεύουν το κρέας την περίοδο της νηστείας.
Υλικά:
Για την πίτσα:
500 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη (προαιρετικά)
1 κ.σ. αλάτι
Για την πίτσα:
1/3 ποσότητας ζύμη για πίτσα
1 φλιτζ. σάλτσα ντομάτας
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
1 κρεμμύδι κομμένο σε στρογγυλές φέτες
250 γραμμ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
300 γραμμ. μπρόκολο σε τουφίτσες
1 φλιτζ. μοτσαρέλα τριμμένη
150 γραμμ. μοτσαρέλα φρέσκια κομμένη σε κομμάτια
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Κατ’ αρχάς, φτιάχνουμε τη ζύμη: Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και, προαιρετικά, το σκόρδο. Σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα και αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος για 10΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο όταν δούμε φουσκάλες στην επιφάνεια.
Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς κι ανακατεύουμε να σχηματιστεί ένας χυλός. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή, απαλή ζύμη (αν χρειαστεί, στην πορεία προσθέτουμε αλεύρι ή παραπάνω νερό). Σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει, είναι έτοιμη για χρήση. Κρατάμε όση θέλουμε και την υπόλοιπη μπορούμε να την τυλίξουμε σε μεμβράνη και να την αφήσουμε για 2 μέρες στο ψυγείο ή να την καταψύξουμε για να τη χρησιμοποιήσουμε όποτε θέλουμε.
Για την vegetarian πίτσα
Πλένουμε καλά το μπρόκολο, κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια και το χωρίζουμε σε μικρές τουφίτσες. Το βάζουμε για 1΄-2΄ να ζεματιστεί σε αλατισμένο νερό που βράζει, το βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό και πάγο για να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του.
Ανοίγουμε το 1/3 της ζύμης σε πολύ λεπτή πίτσα και τη μεταφέρουμε προσεκτικά σε ελαφρώς λαδωμένη λαμαρίνα, την οποία έχουμε πασπαλίσει με λίγο καλαμποκάλευρο. Απλώνουμε επάνω τη σάλτσα ντομάτας και συνεχίζουμε με την πιπεριά, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το μπρόκολο.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, πασπαλίζουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα και αραδιάζουμε εδώ κι εκεί κομμάτια απ’ τη φρέσκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 12΄-15΄, ίσα να ροδίσει το ζυμάρι και να λιώσουν τα τυριά.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine