Η Καθαρά Δευτέρα πλησιάζει και όλοι έχουμε ξεκινήσει τις ετοιμασίες για το τραπέζι, αφού δεν θέλουμε να τρέχουμε τελευταία στιγμή.

Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα σας προτείνουμε 3 εύκολες συνταγές που θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω.

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

1 χταπόδι μετρίου μεγέθους φρέσκο ή κατεψυγμένο
1 κιλό κρεμμύδια baby
1 στικ κανέλας
4 ολόκληρα γαρύφαλλα
2 φύλλα δάφνης
2-4 σκελίδες σκόρδο
1-2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλ. κόκκινο κρασί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν ξεκινήσετε το βράσιμο του χταποδιού θα πρέπει να το έχετε ξεπαγώσει καλά και να του βγάλετε την πέτσα από τα πλοκάμια και να το ξεπλύνετε με ξίδι και νερό. Ξεχωρίστε τα πλοκάμια του χταποδιού έτσι ώστε να βράσει πιο εύκολα.

Στη συνέχεια βάζετε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με νερό -πρέπει να το καλύψετε- προσθέτετε τα φύλλα δάφνης και το σκεπάζετε με το καπάκι.

Όταν το χταπόδι αρχίσει να βράζει θα γίνει κόκκινο. Συνήθως για ένα μέτριο χταπόδι χρειάζεται 45-50 λεπτά βράσιμο. Για να δείτε εάν έχει βράσει δοκιμάστε λίγο πριν το βγάλετε από τη φωτιά.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μας και τα αφήνουμε στην άκρη.

Όταν το χταπόδι μας βράσει το κόβουμε σε μπουκίτσες και το βάζουμε στην κατσαρόλα με ελάχιστο έως καθόλου νερό και προσθέτουμε τα κρεμμύδια μας με τα μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Προσθέτεουμε τον πουρέ ντομάτας, το κόκκινο κρασί, ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 45 λεπτά.

Tips: Μπορείτε να το συνοδεύσετε με πατάτες, ρύζι ή σαλάτα. Φυσικά, μπορείτε να βουτήξετε τη λαγάνα σας.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα
200 γρ. πλιγούρι
1 πράσο σε ροδέλες
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
140 ml. λευκό κρασί
100 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το μισό μας λάδι και σοτάρουμε το πράσο, τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Προσθέτετε το πλιγούρι, το μισό κρασί, τον άνιθο, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.

Η γέμιση πρέπει να τραβήξει τα υγρά και τέλος την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Στη συνέχεια γεμίζουμε τα καλαμάρια μας (όχι μέχρι πάνω γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσει) και τα κλείνουμε με το κεφάλι τους και περνάτε μια οδοντογλυφίδα ανάμεσα στο σώμα και το κεφάλι του καλαμαριού για να μην ανοίξει.

Τα βάζουμε σε ένα ταψί και ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο κρασί και λάδι και αλατοπιπερώνετε.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 34-40 λεπτά.

Βγάζετε τις οδοντογλυφίδες και τα βάζετε σε μια πιατέλα. Εάν θέλετε μπορείτε να τα κόψετε και στη μέση.

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΓΑΡΙΔΑΣ

20 φρέσκες γαρίδες Νο 3-4
1/2 πακέτο κριθαράκι
1 πράσο μεσαίο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
1 πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
500 ml. τριμμένη ντομάτα
100 ml.μπύρα ή λευκό κρασί
50 γρ. βούτυρο
70 ml. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για ντεκόρ
Αλάτι, Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφού καθαρίσετε τις γαρίδες σας, κόβετε τα κεφάλια και τα βράζετε σε ενάμιση λίτρο νερό με αλάτι για δέκα λεπτά. Στη συνέχεια, σουρώνετε το νερό και πετάτε τα κεφάλια. Το νερό με το ζωμό από τα κεφάλια το κρατάμε για το κριθαρότο μας.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο μας και μόλις κάψει προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μας ψιλοκομμένα και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το κριθαράκι μας και δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια για 1 λεπτό. Προσθέτουμε μια κουταλιά από το ζωμό μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις πιει τη μια κουταλιά ζωμό ρίχνουμε την επόμενη. Αυτό το κάνουμε για το μισό ζωμό και δεν σταματάμε να ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε την μπύρα ή το κρασί και ανακατεύουμε για δυο λεπτά, προσθέτουμε την ντομάτα μας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτωντας το ζωμό μας. Λίγο πριν γίνει εντελώς το κριθαράκι μας ρίχνουμε τις γαρίδες μας και τις αναποδογυρίζουμε για δυο λεπτά συνέχεια, ενώ ανακατεύουμε το κριθαρότο μας για να μην μας “κάτσει”.

Σερβίρετε σε βαθύ πιάτο και προσθέτε το πιπέρι και το τριμμένο τυρί.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ