Χριστουγεννιάτικη Συνταγή: Μετατρέψτε αυτό το οικονομικό κομμάτι χοιρινού σε ένα τέλειο εορταστικό γεύμα
Δοκιμάστε να βάλετε στο γιορτινό σας τραπέζι το μελωμένο κότσι με αρωματικό ρύζι. Συνταγή που παρουσίασε ο Γιώργος Τσούλης στην εκπομπή «Ελένη»
Υλικά για κότσι:
150 ml κρασί, ημίγλυκο
100 ml ζωμό λαχανικών
4 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. μέλι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 μεγάλα κότσια των 600 γρ.
1 κ.γ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
½ μάτσο θυμάρι
Χυμός από 2 πορτοκάλια και τις κούπες του πορτοκαλιού
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση για κότσι:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 °C στον αέρα.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το μέλι, με το χυμό πορτοκαλιού, το ψιλοκομμένο θυμάρι, τη μουστάρδα, το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε σε μια γάστρα το κότσι, ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και λαδώνουμε πολύ καλά.
Κάνουμε τρύπες στο κότσι, όχι όμως στην πέτσα και ρίχνουμε από το μείγμα με το μέλι.
Ρίχνουμε το κρασί, το ζωμό, το θυμάρι και τις κούπες από το πορτοκάλι, σκεπάζουμε με λαδόκολλα αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε το καπάκι και ψήνουμε για 1,5 με 2 ώρες στους 180°C.
Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε τα υγρά πάνω από το κότσι, παίρνουμε ένα πινέλο και το αλείφουμε με μέλι 2-3 φορές.
Αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γάστρα και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά.
Υλικά για το αρωματικό ρύζι:
160 γρ. ρύζι
200 ml ροζε αφρώδη οίνο
1/2 κιλό ρύζι νυχάκι
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές κάθετες φέτες
2 σκ. σκόρδο
140 γρ. κάσιους καβουρδισμένο και χοντροκομμένα
1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
Εκτέλεση για το αρωματικό ρύζι:
Βάζουμε τις σταφίδες μέσα στο κρασί και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά
Καραμελώνουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το γαρύφαλλο και την κανέλα.
Ρίχνουμε τις σταφίδες και το κρασί στο σκεύος με τα κρεμμύδια και ανεβάζουμε λίγο την θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας.
Ρίχνουμε τα κάσιους (μπορείτε να αντικαταστήσετε με άλλο ξηρό καρπό. Πχ Κουκουνάρι ή φουντούκι)
Ρίχνουμε το ρύζι που το έχουμε βράσει νωρίτερα μέσα στο σκεύος και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε σε φόρμα για κέικ
Βρείτε περισσότερες συνταγές του Γιώργου Τσούλη, ΕΔΩ
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine