Υλικά:

750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. άχνη ζάχαρη

250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

2 γρ. μαστίχα, προαιρετικά

7 γρ. μαχλέπι, προαιρετικά

1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια

2 βανιλίνες

χυμό πορτοκαλιού, από 1-2 πορτοκάλια

100 γρ. γάλα πλήρες

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

2 κρόκους, από μεσαία αυγά + 1 έξτρα αραιωμένο με νερό

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, την άχνη ζάχαρη και το βούτυρο, και τρίβουμε με τα χέρια μας όλα τα υλικά μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο. 

Βάζουμε σε ένα γουδί τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη ζάχαρη, και σπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά και να πάρουν τη μορφή σκόνης. 

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανιλίνες, τον χυμό πορτοκαλιού, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τους κρόκους.

Ανακατεύουμε αρχικά με μια κουτάλα και στη συνέχεια πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι. 

Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας σε ένα ταψί. 

Πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχέδια της αρεσκείας μας. Το κάθε κουλουράκι θα πρέπει να ζυγίζει 30 γρ. και θα βγουν συνολικά 36-38 τμχ.

Μεταφέρουμε την πρώτη δόση στο ταψί (περίπου 9 κουλουράκια) και τα αλείφουμε με τον κρόκο. 

Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες 3 δόσεις. (Ιδανικά βάζουμε 1 δόση κάθε φορά. Εναλλακτικά ψήνουμε 2 δόσεις και στη μέση του ψησίματος αλλάζουμε τη θέση των ταψιών.)

Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και σερβίρουμε. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ