Βελουτέ και αρωματική σούπα κάστανο με μπαχαρικά που μυρίζουν Χριστούγεννα!
400 γρ. κάστανα, βρασμένα
1 κρεμμύδι
1 πράσο
2 σκ. σκόρδο
50 γρ. βούτυρο
500 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. τζίντζερ
¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
70 γρ. λευκό κρασί
1,5 λίτρα νερό
1 κύβο κότας
4 κ.σ. μέλι
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
κρέμα γάλακτος 35%
κρουτόν
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο, πατάμε τις σκελίδες σκόρδου με την πλαϊνή μεριά ενός μαχαιριού και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύουμε με μια κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Κόβουμε τις πατάτες σε ένα ξύλο κοπής σε μικρά κομμάτια και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα κάστανα, την κανέλα, το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε, και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το νερό και τον κύβο κότας, και κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, και από τη στιγμή που θα πάρει βράση, σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η σούπα βελουτέ.
Προσθέτουμε 3 κ.σ. μέλι και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο μέλι, και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα, σερβίρουμε με κρέμα γάλακτος και κρουτόν, και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή: akispetretzikis.gr