270 γρ. νερό
50 γρ. βούτυρο, ή μαργαρίνη
15 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
600 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
10 γρ. κανέλα
γκανάς
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να βράζει.
Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα για 30-40 δευτερόλεπτα μέχρι να απορροφηθεί η υγρασία και να δέσει το μείγμα.
Αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί το λάδι στους 180° C.
Κόβουμε churros στο λάδι και ψήνουμε 4-5 λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Για το σερβίρισμα
Μεταφέρουμε απευθείας στο μπολ που έχουμε ανακατέψει τη ζάχαρη με την κανέλα.
Εναλλακτικά αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με γκανάς σοκολάτα
Πηγή: akispetretzikis.gr