Τα mug cakes αποτελούν ίσως την πιο έξυπνη και πρακτική εφεύρεση για γρήγορες απολαύσεις της στιγμής. Βέβαια, δεν είναι όλα τα “κέικ φλιτζανιού” το ίδιο υγιεινά, ώστε και να ικανοποιήσεις την έντονη επιθυμία σου για γλυκό, αλλά και να παραμείνεις πιστή στο ισορροπημένο διατροφικό σου πρόγραμμα.
Ανάλογα τα υλικά που θα επιλέξεις να προσθέσεις στην κούπα σου, θα λάβεις και αντίστοιχες θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά. Γιατί υπάρχει τρόπος να απολαύσεις ένα mug cake με πολύτιμες θρεπτικές προσθήκες, αρκεί να ακολουθήσεις κατά γράμμα την εύκολη και απλή συνταγή της διατροφολόγου Δήμητρας Παπαμίχου, η οποία σου δείχνει πως να ετοιμάσεις ένα νοστιμότατο και κυρίως υγιεινό γλυκάκι της στιγμής με γεύση banana bread.
Υλικά:
Μια μικρή ώριμη μπανάνα ή μισή μεγάλη
2 κουταλάκια του γλυκού φυστικοβούτυρο (ή ταχίνι)
2 κγ χουρμαδόμελο (ή 1 κγ μέλι)
1/2 κγ εκχύλισμα βανίλιας
3 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου/σογιας ή αγελαδινό
3 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης (αν δεν έχουμε μπορούμε να βάλουμε κανονική αφού την αλέσουμε λίγο)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 καρύδια ολόκληρα κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιές της σούπας σταγόνες ή κομματάκια μαύρης σοκολάτας
Εκτέλεση:
Λιώνουμε την μπανάνα και την ανακατεύουμε καλά σε μία κούπα (κατάλληλη για φούρνο μικροκυμάτων ή φούρνο) με το φυστικοβούτυρο, το χουρμαδόμελο (ή μέλι), τη βανίλια και το γάλα. Προσθέτουμε τη βρώμη, την κανέλα και τα καρύδια κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τη μαύρη σοκολάτα από πάνω και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 79 δευτερόλεπτα ή ψήνουμε στο φούρνο για 12-15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν το φάμε.