Οι βασιλικοί σεφ αποκάλυψαν τη συνταγή για λαχταριστά σταφιδόψωμα που απολαμβάνει κάθε χρόνο το παλάτι. Με αγνά αλλά και απλά υλικά μπορεί ο καθένας μας να απολαύσει τα λαχταριστά ψωμάκια από την άνεση του σπιτιού του.

Συστατικά

1,5 αυγά ελευθέρας βοσκής
25 g (1/8 φλιτζάνι) φρέσκια μαγιά
375 g (3 φλιτζάνια) αλεύρι δυνατό
2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη
60 g (¼ φλιτζάνι) ανάλατο βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους
μια γενναιόδωρη πρέζα αλάτι
130 ml (½ φλιτζάνι) χλιαρό νερό
2 κουταλιές της σούπας ζαχαρωμένη μικτή φλούδα
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας σταφίδες
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο ανάμεικτο μπαχαρικό

Για την ζαχαρόπαστα:

4 κουταλιές της σούπας απλό λευκό αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό

Για το σιρόπι ζάχαρης:

100 ml (½ φλιτζάνι) νερό
200 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) ακατέργαστη ζάχαρη άχνη

Εξοπλισμός:

κορνέ

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ºC (425ºF, ένδειξη αερίου 7).

Διασκορπίζουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ανάμεικτο μπαχαρικό σε ένα μεγάλο μπολ.

Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος. Τοποθετήστε τα αυγά και τη διάσπαρτη μαγιά σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε μαζί πριν ρίξετε στο πηγάδι στο κέντρο των ξηρών συστατικών. Ανακατεύετε μαζί για να σχηματιστεί μια μαλακή εύπλαστη ζύμη και δουλεύουμε με το βούτυρο.

Γυρίστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ενσωματώστε προσεκτικά τα αποξηραμένα φρούτα στη ζύμη. Ζυμώνετε τη ζύμη για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.

Χωρίστε τη ζύμη σε ψωμάκια ίσου μεγέθους – αυτή η συνταγή θα κάνει περίπου για 15 κουλουράκια.

Μπορείτε να τα ζυγίσετε σε μια ζυγαριά τα κουλουράκια για να εξασφαλίσετε σταθερά μεγέθη. θα χρειαστείτε περίπου 50 γραμμάρια ζύμης ανά ψωμάκι.

Τυλίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε μπάλα και τοποθετήστε το σε ένα ταψί με επένδυση, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε το να ξεκουραστεί για 30-45 λεπτά. Πρέπει να διπλασιαστούν τα ζυμαράκια σε μέγεθος.

Ενώ περιμένετε, ανακατέψτε μαζί τα υλικά για την ζαχαρόπαστα για να πετύχετε την υφή που θα σας επιτρέψει να βάλετε ένα σταυρό σε κάθε ψωμάκι.

Μόλις είναι έτοιμα, βάλτε τους σταυρούς με το κορνέ και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σταφιδόψωμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 8-12 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα.

Όσο ψήνονται τα σταφιδόψωμα, βράζετε μαζί τη ζάχαρη και το νερό για να γίνει το σιρόπι ζάχαρης. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, τα αλείφετε με το ζεστό σιρόπι ζάχαρης και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Σερβίρετε και απολαύστε!

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , , , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ