Το πιο τέλειο πρωινό, τα αφράτα ντόνατς, στη σπιτική και φουρνιστή, αλλά εξίσου απολαυστική εκδοχή τους.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από ένα ολόφρεσκο ζεστό ντόνατ για πρωινό. Και τα συγκεκριμένα είναι σχετικά «αθώα» αφού δεν τηγανίζονται αλλά μπαίνουν στο φούρνο και βγαίνουν απολαυστικά, έτοιμα να γαρνιριστούν με σοκολάτα ή ό,τι άλλο θέλουμε!

ντόνατς
Αφιερώστε χρόνο στο να φτιάξετε μια αφράτη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί. Το ψήσιμο των ντόνατς γίνεται εξ’ ολοκλήρου στο φούρνο.

Υλικά:

1 1/3 φλ. γάλα χλιαρό
1 κύβο νωπή μαγιά (42 γρ.)
2 κ.σ. βούτυρο
2/3 φλ. ζάχαρη
2 αβγά
5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. αλάτι

Για την επικάλυψη:

200 γρ. κουβερτούρα
Χρωματιστά κουφετάκια σοκολάτας, τρούφα, τριμμένη καρύδα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα μπολ 1/3 φλιτζανιού γάλα και διαλύουμε μέσα τον κύβο της μαγιάς. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα κι αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά περίπου. Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό αλλιώς η μαγιά δεν θα ενεργοποιηθεί και η ζύμη μας δεν θα φουσκώσει. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα με το βούτυρο και τη ζάχαρη.

Ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στο μπολ με τη μαγιά. Προσθέτουμε και τα αβγά ένα-ένα κι ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, κοσκινίζουμε μέσα το αλεύρι, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Χτυπάμε για λίγα λεπτά τη ζύμη στο μίξερ, στο γάντζο, στη μεσαία ταχύτητα. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέτουμε λίγο γάλα ή αν κολλάει στα τοιχώματα, ρίχνουμε λίγο παραπάνω αλεύρι. Αυτό που θέλουμε είναι να μην κολλάει και να είναι απαλή κι αφράτη.

Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, τη βγάζουμε από το μπολ και τη ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια. Στη συνέχεια της δίνουμε σχήμα μπάλας, τη μεταφέρουμε σε μια βουτυρωμένη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα χέρια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού. Με ένα μεγάλο στρογγυλό κουπ-πατ, κόβουμε τα ντόνατς και τα μεταφέρουμε σε λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα. Αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε κι ένα μικρότερο κουπ-πατ για να κόψουμε τον εσωτερικό κύκλο. Στη συνέχεια τα σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 45΄.

Ψήνουμε στους 190 βαθμούς Κελσίου στις αντιστάσεις μέχρι να αποκτήσουν ένα υπέροχο, χρυσό χρώμα, περίπου 8-10΄. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 1-2΄ και τα βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Πασπαλίζουμε με τρούφα, τριμμένη καρύδα ή με χρωματιστά κουφετάκια σοκολάτας.

Η διακόσμηση των ντόνατς είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι και σίγουρα περιλαμβάνει πολλή λιωμένη σοκολάτα!

Photo credits: istock

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ