Όλη η γεύση του αυθεντικού ιταλικού τιραμισού σε ένα παγωτό σκέτη απόλαυση!
Το αυθεντικό τιραμισού έχει τα μυστικά του. Κατ’ αρχάς το μασκαρπόνε, το κρεμώδες τυρί που χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί η βελούδινη κρέμα, και κατά δεύτερον τα λικέρ, μαρσάλα και αμαρέτο, που δίνουν σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο γλυκό το χαρακτηριστικό του άρωμα. Θα τα χρειαστείτε και στην εκδοχή του παγωτού, όπου τα σαβαγιάρ χρησιμοποιούνται μόνο για γαρνίρισμα.
Υλικά:
150 γρ. ζάχαρη
5 κ.σ. λικέρ μάρσαλα
450 γρ. μασκαρπόνε
250 γρ. κρέμα γάλακτος
5 κ.σ. λικέρ αμαρέτο
2 κ.γ. φρέσκο χυμό λεμονιού
5 κ.σ. καφέ φρεσκοαλεσμένο
50 γρ. κουβερούρα χοντροτριμμένη
Μπισκότα σαβαγιάρ για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Με το μίξερ χειρός χτυπάμε πολύ καλά το μάρσαλα, τη ζάχαρη και το μασκαρπόνε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε κατσαρόλα που έχουμε σε μεσαία θερμοκρασία ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το αμαρέτο, το χυμό λεμονιού και τον καφέ, και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει το μείγμα.
Ρίχνουμε και τη σοκολάτα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει. Στη συνέχεια, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Ανακατεύουμε το μείγμα της κρέμας με το μασκαρπόνε να ομογενοποιηθούν και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Κατόπιν, τα βάζουμε σε μίξερ και χτυπάμε καλά.
Τοποθετούμε σε κατάλληλο σκεύος για την κατάψυξη και ανακατεύουμε κάθε δυο ώρες για να μην κρυσταλλώσει το παγωτό. Για να σερβίρουμε, αφήνουμε για 15΄ να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και γαρνίρουμε με κακάο και μπισκοτάκια σαβαγιάρ που έχουμε μουσκέψει σε λικέρ αμαρέτο.
Photo credits: istock
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine