Το σκηνικό του καιρού είναι σήμερα χειμερινό κι εμείς στο σπίτι μπαίνουμε στη διαδικασία να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε… Η ατμόσφαιρα μπορεί να γίνει, όμως, ωραιότερη φτιάχνοντας κέικ χωρίς μίξερ.
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει την καλύτερη συνταγή βήμα βήμα και το αποτέλεσμα θα εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους. Κέικ χωρίς μίξερ, λοιπόν, για να γλυκαθούμε και να μας αλλάξει η διάθεση.
Υλικά
180 γραμμ. βούτυρο πολύ μαλακό
200 γραμμ. ψιλή ζάχαρη
2 τεμάχια μεγάλα αβγά
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
Χυμός από ένα πορτοκάλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι
350 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γραμμ. γάλα
Διαδικασία
Βάζουμε το μαλακό βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ. Με ένα σύρμα ανάδευσης ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο. Προσθέτουμε την ψιλή ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα. Μόλις πάρει υγρασία η ζάχαρη από το βούτυρο τότε προσθέτουμε τα αβγά, τη βανίλια, το αλάτι και το ξύσμα.
Ανακατεύουμε με το σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Να γίνουν κρέμα. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού. Τα προσθέτουμε στο μείγμα κι ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι ανακατεύοντας να διαλυθούν οι κόμποι του. Προσθέτουμε εναλλάξ το υπόλοιπο αλεύρι με το γάλα ανακατεύοντας με το σύρμα η με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε στην έτοιμη βουτυρωμένη φόρμα. Τοποθετούμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45’. Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέντρο του πριν το βγάλουμε. Αφήνουμε το κέικ για 10’ στη φόρμα. Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να στεγνώσει και να κρυώσει. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε άχνη ζάχαρη ή περιχύνουμε με γλάσο.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine