Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει και τα μελομακάρονα με σοκολάτα είναι μία από τις ωραιότερες προτάσεις. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την ευκολότερη συνταγή, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι στο σπίτι.
Τα μελομακάρονα με σοκολάτα θα πρωταγωνιστήσουν στο τραπέζι των εορτών και θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας, τόσο από γεύση όσο και από εμφάνιση.
Υλικά για τα μελομακάρονα με σοκολάτα
- 120 γραμμ. ηλιέλαιο
- 120 γραμμ. ελαιόλαδο
- 30 γραμμ. κονιάκ
- 100 γραμμ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
- 100 γραμμ. ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- 450 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 50 γραμμ. τρούφα
Για το σιρόπι
- 200 γραμμ. ζάχαρη
- 200 γραμμ. νερό
- 200 γραμμ. μέλι θυμαρίσιο
- 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
- Αλεσμένο φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Για τη γέμιση με σοκολάτα
- 150 γραμμ. σοκολάτα σταγόνες
- 150 γραμμ. χοντροκομμένο καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης
Για την επικάλυψη σοκολάτας
- 100 γραμμ. λιωμένη κουβερτούρα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ηλιέλαιο
Διαδικασία
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα ανάδευσης τα υλικά για τα μελομακάρονα με σοκολάτα: το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα για λίγα λεπτά, για να λιώσει η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Βάζουμε σε ένα μπολ τις σταγόνες σοκολάτας και τα καρύδια. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά για να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Για τη γέμιση: Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μπαλάκια, κάνουμε βαθούλωμα στη ζύμη και γεμίζουμε με σταγόνες σοκολάτας και καρύδι.
Κλείνουμε και δίνουμε σχήμα μελομακάρονου. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες με την ένωση προς τα κάτω. Ελαφρά, κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια. Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς στον αέρα, για να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.
Για το γαρνίρισμα: Περιχύνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ή φιστίκι Αιγίνης. Τα μελομακάρονα με σοκολάτα είναι εύκολα και γι’ αυτό γίνονται και στο χέρι σε ένα μπολ με σύρμα ανάδευσης.
Αν, βέβαια, είστε του κλασικού, μπορείτε να φτιάξετε τα απλά μελομακάρονα που αποτελούν διαχρονική αξία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine