Υλικά:
1 κιλό χταπόδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
15 κρεμμύδια, στιφάδου, καθαρισμένα
3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
120 γρ. ελιές, χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε φέτες
3 φύλλα δάφνης
2-3 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο
πιπέρι
2 πρέζες μπούκοβο
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε καλά το χταπόδι σε μπόλικο νερό.
Φροντίζουμε να τρίψουμε τις βεντούζες γιατί εκεί κρύβεται άμμος ειδικά αν το χταπόδι είναι φρέσκο.
Κόβουμε το χταποδι κάτω από τα μάτια. Κόβουμε και πάνω από τα μάτια κρατώντας μόνο την κουκούλα. Γυρνάμε την κουκούλα ανάποδα και καθαρίζουμε με χαρτί. Γυρνάμε ξανά και βγάζουμε το στόμα.
Κόβουμε χωριστά τα πλοκάμια και κόβουμε κάθε πλοκάμι σε κομμάτια των 2 εκ. Τα αφήνουμε σε ένα μπολ στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε 15 μικρά κρεμμύδια στη μέση, πατάμε με τα χέρια και ξεχωρίζουμε τα φύλλα του.
Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο και τις σοτάρουμε και αυτές μέχρι να καραμελώσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χταπόδι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις ελιές, το βαλσάμικο, τα φύλλα δάφνης, το μπούκοβο, το μέλι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγοβράζουμε χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μέτριο για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι το χταπόδι να είναι καλά μαγειρεμένο και τρυφερό. 10 λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά ελέγχουμε αν το χταπόδι έχει βγάλει πολλά υγρά. Αν έχει βγάλει, αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν και να μείνει μια πλούσια σάλτσα.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και κόλιανδρο.