Νηστίσιμη Συνταγή: Η παραδοσιακή χορτόπιτα όπως την φτιάχνουν στα πανέμορφα και ξακουστά τα Ζαγοροχώρια.

Τα Ζαγοροχώρια, είναι διάσημα για τις πίτες τους και την απλότητα των γεύσεων. Με λίγα και ταπεινά υλικά κάνουν θαύματα. Η νηστίσιμη συνταγή είναι από τη Ντίνα Νικολάου

Υλικά:

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σταρένιο, σκληρό, για πίτες και ψωμί

2 – 3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο

2 κουταλάκια αλάτι

περίπου 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι (καθαρό βάρος), πλυμένο, καλά στεγνωμένο και ψιλοκομμένο

½ κιλό λάπαθα ή σέσκουλα (καθαρό βάρος), πλυμένα, στεγνά και ψιλοκομμένα

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Νηστίσιμη Συνταγή: Χορτόπιτα παραδοσιακή από τα Ζαγοροχώρια
Νηστίσιμη Συνταγή: Χορτόπιτα παραδοσιακή από τα Ζαγοροχώρια

Εκτέλεση:

Για τη ζύμη

Σε μια λεκάνη βάζω το κοσκινισμένο αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω το ελαιόλαδο, το ποτό, το αλάτι και, λίγο-λίγο το νερό (ίσως δεν χρειαστεί όλο), ανακατεύοντας με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ένα ζυμάρι. Το ζυμώνω μέσα στη λεκάνη με τις γροθιές μου για 10 – 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και μαλακή.

Τη χωρίζω σε 8 ίσα μέρη, πλάθω το καθένα σε μπάλα και τυλίγω την καθεμία σε διάφανη μεμβράνη. Βάζω τις μπάλες στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη γέμιση

Σε μια λεκάνη βάζω όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνω και τα τρίβω με τα χέρια μου για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στραγγίζω και τα αφήνω κατά μέρος.

Για την πίτα

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη-βέργα κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 36 – 40 εκ., πασπαλίζοντας τακτικά την επιφάνεια και το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσουν. Κάθε φύλλο που ανοίγω το απλώνω σε μια επίπεδη επιφάνεια (ακόμα και σε ένα στρωμένο κρεβάτι) και το σκεπάζω με μια πετσέτα για να μην στεγνώσει.

Λαδώνω το ταψί που θα χρησιμοποιήσω και απλώνω εκεί το πρώτο φύλλο. Το λαδώνω και σκορπίζω από πάνω λίγη από τη γέμιση. Συνεχίζω με δεύτερο λαδωμένο φύλλο και γέμιση κ.ο.κ., μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, φροντίζοντας να τελειώσω με φύλλο, λαδωμένο.

Φέρνω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν προς τα μέσα και τις στριμώχνω στα τοιχώματα του ταψιού. Χαράζω την πίτα σε κομμάτια, τη ραντίζω με λίγο νεράκι για να γίνει τραγανό το φύλλα και την ψήνω για 1 ώρα.
Την αφήνω να κρυώσει λίγο πριν τη σερβίρω.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ