Συνταγή: Ένα από τα κλασσικά ελληνικά γλυκά σε vegan και νηστίσιμη εκδοχή από τον Άκη Πετρετζίκη.

Μπορεί η νηστεία σε λίγες μέρες να φτάνει στο τέλος της, όμως για εσάς που δεν θέλετε να στερηθείτε το γαλακτομπούρεκο ο Άκης Πετρετζίκης έφτιαξε μια νηστίσιμη εκδοχή

Υλικά:

Για το σιρόπι

250 γρ. νερό

550 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 στικ κανέλας

φλούδες πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για την κρέμα

900 γρ. ρόφημα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη

250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

200 γρ. χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

110 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

2 βανιλίνες

80 γρ. κορν φλάουρ

80 γρ. μαργαρίνη

Για τη σύνθεση

14 φύλλα κρούστας για γλυκά, (450 γρ.)

200 γρ. μαργαρίνη, λιωμένη

Συνταγή: Ένα από τα κλασσικά ελληνικά γλυκά σε vegan και νηστίσιμη εκδοχή από τον Άκη Πετρετζίκη.

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.

Αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.

Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ρόφημα αμυγδάλου και τη ζάχαρη, και αφήνουμε να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη χωρίς να ανακατέψουμε.

Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το σιμιγδάλι, τις βανιλίνες και το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά με το σύρμα χειρός μέχρι να δέσει καλά το μείγμα. (Μπορούμε να καταλάβουμε ότι η κρέμα είναι έτοιμη, όταν το σύρμα αφήνει σημάδια στο μείγμα.)

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαργαρίνη.

Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.

Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα ορθογώνιο ταψί διαστάσεων 25×32 εκ. με μαργαρίνη.

Τοποθετούμε κάθετα το πρώτο φύλλο στη μισή πλευρά του ταψιού και ραντίζουμε με μαργαρίνη.

Τοποθετούμε κάθετα και το δεύτερο φύλλο στην άλλη μισή πλευρά ώστε να εξέχουν τα φύλλα από τα τοιχώματα και ραντίζουμε ξανά με μαργαρίνη.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 5 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φορά με τη μαργαρίνη.

Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα.

Τοποθετούμε τα υπόλοιπα 7 φύλλα στο κέντρο του ταψιού ραντίζοντας κάθε φορά με τη μαργαρίνη.

Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μαργαρίνη.

Χαράζουμε με ένα μαχαίρι το γαλακτομπούρεκο σε 12 κομμάτια, μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 80-90 λεπτά στην πάνω σχάρα μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα σε όλη την επιφάνειά του.

Αφαιρούμε το γαλακτομπούρεκο και περιχύνουμε σταδιακά με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε.

Συνταγή: Ένα από τα κλασσικά ελληνικά γλυκά σε vegan και νηστίσιμη εκδοχή από τον Άκη Πετρετζίκη.

Βρείτε και άλλες συνταγές από τον Άκη Πετρετζίκη, εδώ

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ