Τα φαλάφελ έχουν διαδοθεί πολύ τα τελευταία χρόνια ως το ιδανικό εναλλακτικό, υγιεινό και vegan street food. Στην ουσία, πρόκειται για τους κλασικούς ρεβιθοκεφτέδες, γεμάτους μυρωδικά και αρώματα, τους οποίους μπορείτε να φτιάξετε εύκολα, σύμφωνα με τα δικά σας γούστα, και στο σπίτι!
Υλικά:
450 γραμμ. ρεβίθια βρασμένα (ή κονσέρβας)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκοομμένο
1/2 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. χυμό λεμονιου
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κίμινο
1 κ.γ. μπούκοβο
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 φλ. φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ρεβίθια σε σημείο που να κρατάνε λίγο, τα στραγγίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Τα λιώνουμε με πιρούνι, φροντίζοντας να αφήσουμε κάποια κομμάτια για να αποκτήσουν οι κεφτέδες πιο τραγανή υφή.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά κι ανακατεύουμε καλά. Τέλος, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού και ζυμώνουμε το μείγμα με τα χέρια μας. Πρέπει να πάρουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή, που να πλάθεται σε κεφτέδες.
Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Παίρνουμε κομμάτια απ’ τη ζύμη και πλάθουμε μικρούς στρογγυλούς κεφτέδες. Τους πανάρουμε μέσα στη φρυγανιά και τους τηγανίζουμε μέσα σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές και να γίνουν τραγανοί.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τους σερβίρουμε ζεστούς.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine