Νηστίσιμη Συνταγή: Ο τέλειος μεζές για ούζο και τσίπουρο

Το χταπόδι ξυδάτο έχει την τιμητική του τις μέρες της Σαρακοστής αλλά αποτελεί και έναν από τους καλύτερους μεζέδες του καλοκαιριού συνοδεία ούζου ή τσίπουρου. Η συνταγή είναι του Τιμολέοντα Διαμαντή

Υλικά:

4 πλοκάμια φρέσκου χταποδιού

2 κρεμμύδια κόκκινα, κομμένα στα 4

3 φύλλα δάφνης

1 γρ. κόκκους μαύρο πιπέρι

νερό

κρασόξυδο (μπόλικο)

ρίγανη (κατά προτίμηση)

8 κόκκους μπαχάρι

Νηστίσιμη Συνταγή: Ο τέλειος μεζές για ούζο και τσίπουρο
Νηστίσιμη Συνταγή: Ο τέλειος μεζές για ούζο και τσίπουρο

Εκτέλεση:

Σε κατσαρολάκι βάζουμε τα πλοκάμια από το χταπόδι, τα κρεμμύδια, τις δάφνες, το πιπέρι και το μπαχάρι.

Προσθέτουμε κρύο νερό, τόσο, ώστε να τα σκεπάζει κατά ένα δάχτυλο, περίπου.

Βάζουμε το κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση, αυτό θα πάρει περίπου 7-9 λεπτά.

Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο ⅓ της δυναμικής που έχει η κουζίνα μας και σιγοβράζουμε για 38 λεπτά.

Παράλληλα, μέχρι να βράσει το χταπόδι μας, σε μεγάλο μπολ βάζουμε μπόλικο ξύδι και ρίγανη, όποιος θέλει προσθέτει και αλάτι.

Μόλις περάσει ο χρόνος βρασμού, κοιτάμε τα πλοκάμια του χταποδιού με ένα μαχαιράκι, αν έχουν μαλακώσει. Αφού είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από το κατσαρολάκι μας και τα βουτάμε μέσα στο ξύδι και σκεπάζουμε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο.

Αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία μέρα, για να δέσουν οι γεύσεις. Επίσης αντί για μπολ, μπορούμε να αποθηκεύσουμε μέσα σε γυάλινο βάζο.

Σερβίρουμε με αλάτι και ρίγανη, ίσως και λίγο ελαιόλαδο, αν θέλουμε να μειώσουμε την οξύτητα.

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ , ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ