Εύκολες, γρήγορες και απολαυστικές, αυτές είναι οι 5 καλύτερες συνταγές για καλοκαιρινές μακαρονάδες που θα δοκιμάσετε ποτέ!
Μακαρονάδα με τόνο και ντοματίνια
Υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κονσέρβες τόνο σε ελαιόλαδο
250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
Μερικά φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 9΄ περίπου, να γίνουν al dente. Στραγγίζουμε τους τόνους απ’ το λάδι τους και ρίχνουμε το ελαιόλαδο αυτό σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3΄ περίπου, να μαλακώσουν και προσθέτουμε το σκόρδο.
Μόλις βγάλει το σκόρδο το άρωμά του, ρίχνουμε στο τηγάνι τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε να λαδωθούν και ρίχνουμε και τον τόνο, αφού προηγουμένως τον κόψουμε σε κομμάτια με το πιρούνι.
Παίρνουμε τα βρασμένα μακαρόνια με μια τσιμπίδα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι, μαζί με το νερό τους που στάζει. Ανακατεύουμε καλά, κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και προσθέτουμε το βασιλικό. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το κεφαλοτύρι.
Βίδες σαλάτα με αγκινάρες και λιαστές ντομάτες
Υλικά:
500 γρ. βίδες
1 κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
400 γρ. αγκινάρες τουρσί
5-6 λιαστές ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
1/2 φλ. πράσινες ελιές κομμένες σε φέτες
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
2 κ.σ. μπαλσάμικο
Αλάτι, πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις βίδες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 11΄ περίπου, να γίνουν al dente.
Στο μεταξύ, κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το σοτάρουμε ελαφρά σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσει και γίνει διάφανο, προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις βγάλει το άρωμά του, αποσύρουμε απ’ τη φωτιά.
Κόβουμε τις αγκινάρες στα τέσσερα και τις λιαστές ντομάτες σε λεπτές φέτες.
Στραγγίζουμε τις βίδες, τις ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό και τις ρίχνουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, τις αγκινάρες, τις ντομάτες και τις ελιές.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με το χυμό του λεμονιού και το μπαλσάμικο και περιχύνουμε τη σαλάτα. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Φρέσκια σαλάτα με πένες
Υλικά:
500 γρ. πένες
4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 φλ. ελιές Καλαμών κομμένες σε φέτες
1 ματσάκι ρόκα
1 φλ. καλαμπόκι
1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλ. μαγιονέζα
1 κ.σ. μουστάρδα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 11΄ περίπου, να γίνουν al dente.
Μόλις είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε καλά. Τις βάζουμε σε σαλατιέρα κι αλατοπιπερώνουμε.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα. Περιχύνουμε τις πένες και τις ανακατεύουμε καλά, να πάει το ντρέσινγκ παντού.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε φέτες, τη ρόκα, τις ελιές και το καλαμπόκι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Mακαρονάδα με θαλασσινά
Υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι
500 γρ. γαρίδες
500 γρ. καλαμαράκια
1 φλ. γάλα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. λευκό κρασί
1 κ.γ. ζάχαρη
250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις γαρίδες και καθαρίζουμε τις περισσότερες, αφαιρώντας το κεφάλι και το κέλυφος. Αφήνουμε μόνο 3-4 στην άκρη για το τελείωμα της μακαρονάδας.
Επίσης, πλένουμε τα καλαμαράκια, αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι απ’ την κουκούλα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο με γάλα, να μαλακώσουν.
Βράζουμε τα κελύφη απ’ τις γαρίδες σε αλατισμένο νερό για 10΄ περίπου, να βγάλουν τη γεύση τους. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και στο ίδιο νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια, να βράσουν για 9΄ και να γίνουν al dente.
Ρίχνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, να σοταριστεί για 3΄ και να γίνει διάφανο. Συνεχίζουμε με το σκόρδο, το οποίο και σοτάρουμε μέχρι να βγάλει το άρωμά του, για 1΄-2΄.
Ξεπλένουμε τα καλαμαράκια απ’ το γάλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι να σοταριστούν για 2΄-3΄ και προσθέτουμε και τις καθαρισμένες γαρίδες. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Μόλις αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες, προσθέτουμε τον πελτέ και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τέλος, ακουμπάμε προσεκτικά μέσα στη σάλτσα τις ολόκληρες γαρίδες που είχαμε αφήσει στην άκρη.
Μόλις βράσουν τα μακαρόνια, τα παίρνουμε με μια τσιμπίδα και τα ρίχνουμε, μαζί με τα υγρά που στάζουν, μέσα στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. Πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε.
Μακαρονάδα με ελαφριά σάλτσα λεμονιού
Υλικά:
500 γρ. σπαγγέτι ή λινγκουίνι
200 γρ. τυρί cottage
200 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
Ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
5-6 φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, για 11΄-12΄.
Στο μεταξύ, βάζουμε σε ένα μπολ το τυρί κότατζ και το γιαούρτι κι ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, να πάρουμε μια αρωματική κρέμα.
Μόλις βράσουν τα μακαρόνια al dente, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγα-λίγα τα μακαρόνια κατ’ ευθείαν από την κατσαρόλα, να σοταριστούν ελαφρά.
Προσθέτουμε την κρέμα κι ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις να απλωθεί παντού. Αν χρειαστεί, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό απ’ αυτό που βράσαμε τα ζυμαρικά. Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη μέντα και σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Photo credits: Istock
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine