Το γλυκό που αγαπάνε μικροί και μεγάλοι τώρα μπορούμε να το φτιάξουμε μέσα σε 20 λεπτά με τη συνταγή της αγαπημένης και κορυφαίας Ελληνίδας σεφ, Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.
Ο καλύτερος κορμός σοκολάτας με ζαχαρούχο είναι αυτός! Γίνεται χωρίς μίξερ, στην κατσαρόλα και είναι συγκλονιστικός.
Υλικά
Για το κορμό σοκολάτας
- 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 ζαχαρούχο γάλα 400 γραµ.
- 200 γρ. βούτυρο
- 70 γρ. κακάο
- 2 πρέζα/ες αλάτι
- 1½ συσκ. (350 γραμ.) μπισκότα βουτύρου
- 40 γρ. κονιάκ (ή λικέρ καφέ)
- 200 γρ. καραμελωμένα φουντούκια (ή πραλίνα φουντουκιού)
- Για τα καραμελωμένα φουντούκια
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα
Ο πιο ωραίος κορμός σοκολάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Για το κορμό σοκολάτας
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά) σε μικρή κατσαρόλα και μόλις φουσκώσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Αφήνουμε 1΄.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει καλά η σοκολάτα και να γυαλίσει το μίγμα.
Βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Στην ίδια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε. Η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή ίσα που να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθούν για να γίνει λείος και γυαλιστερός ο κορμός σοκολάτας.
Αφού ομογενοποιηθεί το μίγμα, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε για λίγο να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και σπάμε μέσα στον κορμό μωσαϊκό τα μπισκότα με το χέρι, χοντροκομμένα.
Προσθέτουμε τα καραμελωμένα φουντούκια και ραντίζουμε τον κορμό σοκολάτας με κονιάκ ή λικέρ καφέ.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα ή με το χέρι.
Τυλίγουμε το μίγμα για το σαλάμι σοκολάτας σε λαδόκολλα ή διπλή μεμβράνη σχηματίζοντας τον κορμό σοκολάτας.
Σφίγγουμε τις άκρες της λαδόκολλας ώστε να κρατήσει το σχήμα του ο κορμός και τον παγώνουμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για 2 ώρες ή στην κατάψυξη μέχρι να σφίξει.
Ο κορμός μωσαϊκό διατηρείται για 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή για πολλές εβδομάδες στην κατάψυξη.
Σερβίρουμε τον εύκολο κορμό σκέτο ή με παγωτό.
Για τα φουντούκια
Απλώνουμε τα φουντούκια σε ένα ταψί, και ψήνουμε στους 200ºC, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να καβουρδιστούν και να ροδίσουν ελαφρά.
Τα φουντούκια πρέπει να είναι ζεστά όταν τα ρίξουμε στη καραμέλα.
Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι 1/4 της ζάχαρης απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνια του τηγανιού, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά να λιώσει.
Κάθε φορά που λιώνει η ζάχαρη και σκουραίνει το χρώμα, προσθέτουμε άλλο 1/4 ζάχαρης, σταδιακά δηλαδή, ρίχνουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι για να γίνει καραμέλα.
Αμέσως μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα φουντούκια.
Ανακατεύουμε να ντυθούν με την καραμέλα και τα αδειάζουμε με μιας όλα τα καραμελωμένα φουντούκια σε λαδόκολλα.
Τα απλώνουμε με την σπάτουλα όσο είναι καυτά.
Προσέξτε γιατί το μίγμα καίει πολύ.
Αφήνουμε τα καραμελωμένα φουντούκια να κρυώσουν τελείως και τα σπάμε με το χέρι σε κομμάτια.
Τα χτυπάμε λίγα λίγα σε γουδί μέχρι να γίνουν ψιλοκομμένα κομμάτια ή τα βάζουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ και τα ψιλοκόβουμε χωρίς να τα κάνουμε σκόνη.
Για τον κορμό σοκολάτας μωσαϊκό μπορείς να αντικαταστήσεις όλη την διαδικασία για τα καραμελωμένα φουντούκια, με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς εμπορίου.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο argiro.gr
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine