Πασχαλινή Συνταγή: Οι φλαούνες μπορεί να είναι μπελαλίδικες, αλλά η γεύση τους θα σας αποζημιώσει!

Οι φλαούνες είναι δημοφιλές έδεσμα στην Κύπρο εδώ και αιώνες και αποτελούν σημαντικό μέρος των πασχαλινών εορτασμών.

Η προέλευση της κυπριακής φλαούνας δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια. Έχουν βρεθεί αναφορές σε παρόμοια εδέσματα σε αρχαία ελληνικά κείμενα.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι για 30 – 35 παραδοσιακές κυπριακές φλαούνες και είναι της γιαγιάς Ευρυδίκης με καταγωγή από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και το χωριό Πραστειό στη γεωγραφική περιφέρεια της Μεσαορίας.

Υλικά:

Για τη γέμιση

1½ κιλό Χαλούμι

1 ½ κιλό τυριά (κατά προτίμηση κεφαλογραβιέρα, μυζήθρα και λίγο κασέρι)

1 κ.γ μαστίχα

1 κ.γ μαχλέπι

Μια κ.σ κοφτή βανίλια

1 κ.γ baking powder

350 γρ σταφίδες

1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο

1 κ.γ ξερό δυόσμο

6 αυγά

Για τη ζύμη

2 κιλά αλεύρι

1 φλυτζάνι του τσαγιού προζύμι (μπορείτε να βρείτε σε φούρνους)

1 φλυτζάνι του τσαγιού ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι του καφέ ζάχαρη

1 κ.γ αλάτι

3 αυγά

4 κ.σ ή ένα φλιτζάνι του καφέ βούτυρο

1 φλιτζάνι του καφέ σουσάμι

1 ½ φλιτζάνι του καφέ γάλα χλιαρό

Πασχαλινή Συνταγή: Παραδοσιακές κυπριακές φλαούνες της γιαγιάς Ευρυδίκης 
Πασχαλινή Συνταγή: Παραδοσιακές κυπριακές φλαούνες της γιαγιάς Ευρυδίκης 

Εκτέλεση:

Για τη γέμιση

Από το βράδυ τρίβουμε τα τυριά και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Στη μέση της λεκάνης ανοίγουμε χώρο και βάζουμε το προζύμι με τα 3 αυγά τα πολτοποιούμε.
Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα (τυριών – αυγών – προζυμιού) και τα σκεπάζουμε με σκληρή πετσέτα μέχρι το πρωί.

Το πρωί προσθέτουμε στο μείγμα το baking powder, τα 3 αυγά, τη βανίλια, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τις σταφίδες και το δυόσμο πολύ καλά ψιλοκομμένο.

Ζυμώνουμε το μείγμα, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες.

Για τη ζύμη

Το πρωί λιώνουμε το βούτυρο σε μπρίκι και σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι. Ανοίγουμε στη μέση της λεκάνης μια τρύπα και βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε καλά. Σιγά – Σιγά ρίχνουμε το γάλα ανακατεύοντας το μείγμα πολύ καλά.

Για την ένωση

Σπάμε 3 αυγά και ρίχνουμε  το σουσάμι, ανακατεύουμε πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη.

Κατόπιν κόβουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες σαν μικρά πορτοκάλια και πλάθουμε με τον πλάστη κυκλικές ζύμες.

Παίρνουμε κατόπιν 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας από το μείγμα και πλάθουμε καλά με τα χέρια μας σαν μικρή μπαλίτσα και το τοποθετούμε στην κυκλική ζύμη.

Αναδιπλώνουμε τις άκρες της ζύμης και στο τέλος τις πατάμε με ένα λαδωμένο πιρούνι. Περνάμε με πινέλο τις παραδοσιακές κυπριακές φλαούνες με το μείγμα αυγού – σουσαμιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου για 30-40 λεπτά έως να ροδοκοκκινήσουν

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ,

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ