Συνταγή: Σουτζουκάκια λαχταριστά, μοναδικά, μοσχομυριστά όπως ακριβώς τα έφτιαχνε η γιαγιά.
Σουτζουκάκια σμυρνέικα ακριβώς όπως της γιαγιάς αλλά με την πιο εύκολη συνταγή για να μην σας φάει η κουζίνα. Η συνταγή είναι του Πέτρου Συρίγου, όπως την παρουσίασε στην εκπομπή του Open, Εμείς.
Υλικά:
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο λάπα ή ελιά
200γρ. ψωμί χωρίς την κόρα του
160 ml γλυκό κόκκινο κρασί
3 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες
1 ½ κ.σ. κύμινο
Αλάτι, πιπέρι μαύρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα τομάτας:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ τομάτας
½ κούπα κόκκινο γλυκό κρασί
500γρ. τομάτα κονκασέ
1 κούπα νερό
1 κύβο λαχανικών
1 φύλλο δάφνης
1 ξύλο κανέλλας
Αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα καπνιστή
Δυόσμος, προαιρετικά
Εκτέλεση:
Ζητάμε απ’ τον χασάπη να μας περάσει τον κιμά 2 φορές απ’ την μηχανή του κιμά.
Μουλιάζουμε το ψωμί μέσα στο κρασί.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το κύμινο, το σκόρδο και το μουσκεμένο ψωμί που έχουμε στραγγίξει για τα σουτζουκάκια.
Ζυμώνουμε πολύ καλά και βάζουμε και το υπόλοιπο κρασί από το ψωμί για να γίνουν τα σουτζουκάκια αφράτα
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια σε μακρόστενα κεφτεδάκια των 70 γραμμαρίων.
Αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο σε μικρή ποσότητα απλά για να θωρακιστούν (μη τα τηγανίσετε πολύ γιατί θα σφίξουν και δεν θα είναι αφράτα τα σουτζουκάκια).
Για την σάλτσα τομάτας:
Σε μια κούπα ζεστό νερό διαλύουμε τον κύβο λαχανικών.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο.
Όταν θερμανθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σοτάρουμε μέχρι το κρεμμύδι να μαραθεί καλά, προσθέτουμε τον πελτέ.
Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε την κούπα με τον ζωμό και στη συνέχεια την τομάτα κονκασέ. Ανακατεύουμε καλά. (Όταν πάρει μια βράση σουρώνουμε την σάλτσα και βάζουμε τα σουτζουκάκια μέσα) προαιρετικά.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και σε χαμηλή φωτιά σιγοβράζουμε τα σουτζουκάκια για 25 λεπτά. (Δεν πρέπει να χοχλάζει και δεν πρέπει να ανακατεύουμε τα σουτζουκάκια με κουτάλα, απλά κουνάμε την κατσαρόλα).
Σερβίρουμε με ρύζι, πατάτες ή πουρέ.
Μυστικά:
Αφήστε τον κιμά σε θερμοκρασία δωματίου δηλαδή καμία ώρα πριν τον ζυμώσετε, θα γίνει πιο αφράτος.
Αν θέλετε να τα βάλετε κατάψυξη, όταν θα τα θωρακίσετε στο τηγάνι, αφήστε να κρυώσουν και βάλτε τα κατάψυξη, την επόμενη φορά θα έχετε να φτιάξετε μόνο την σάλτσα.
Αν θέλετε να τα βάλετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
Τα σουτζουκάκια προμαγειρεύονται στο τηγάνι και μετά βράζουν στην σάλτσα
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine