Συνταγή: Η παράδοση της κυπριακής κουζίνας στο πιάτο σας
Η χαλλουμωτή είναι ένα παραδοσιακό κυπριακό σνακ, τραγανό εξωτερικά και τυρένιο, λιωμένο εσωτερικά. Είναι με λίγα λόγια η παραδοσιακή τυρόπιτα της Κύπρου. Ιδανική για ένα γρήγορο και νόστιμο γεύμα ή σνακ. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για να την φτιάξετε στο σπίτι.
Μπορείτε όμως να την πειράξετε και στη γέμιση να προσθέσετε και άλλα τυριά, και άλλα υλικά όπως πιπεριά Φλωρίνης, ντομάτα ή πράσο για μια πιο πικάντικη γεύση. Οι χαλλουμωτές είναι πιο νόστιμες ζεστές ή χλιαρές.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 16 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 125 ml ελαιόλαδο
- 125 ml χλιαρό γάλα
- 150 ml χλιαρό νερό
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Για τη γέμιση:
- 250 γραμμάρια χαλλούμι, τριμμένο
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το τριμμένο χαλλούμι, το αυγό, το γιαούρτι και το δυόσμο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πλάθουμε σε μακρόστενο ρολό και τη χωρίζουμε σε ίσες μερίδες. Ανοίγουμε κάθε μερίδα σε λεπτό φύλλο και βάζουμε από μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο. Κλείνουμε τη ζύμη σε σχήμα ρολού και πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν.
Αλείφουμε τις χαλλουμωτές με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine