Όταν ακούμε για Χριστουγεννιάτικο γλυκό, ένα από τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό μας, είναι οι κουραμπιέδες.
Η Αργυρώ Μπαραμπαρίγου «πείραξε» λίγο την συνταγή και πρόσθεσε σοκολάτα. Το αποτέλεσμα είναι σοκολατένιοι κουραμπιέδες, βουτυράτοι, αφράτοι και θεϊκοί!
Αυτή είναι η συνταγή όπως την παρουσίασε στην εκπομπή που διατηρούσε στον ΣΚΑΪ, «Ώρα για φαγητό, με την Αργυρώ»
Υλικά:
250 γρ. Βούτυρο
270 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. Ζάχαρη άχνη
1 Βανίλια
30 γρ. Κακάο
1 Μεγάλο αυγό
1 Πρέζα αλάτι
Για γαρνίρισμα
Σταγόνες σοκολάτας
Λίγα αμύγδαλα
Για το τελείωμα
Λίγη άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το μαλακό βούτυρο και την άχνη σε ένα μίξερ με κάδο μέχρι να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το κακάο, το μεγάλο αυγό και τα χτυπάμε.
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι.
Χτυπάμε τα υλικά με το μίξερ μέχρι να ενωθούν.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σταδιακά ζυμώνοντας με το χέρι με απαλές κινήσεις.
Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και βουτυράτη. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια.
Αν χρειαστεί, πασπαλίζουμε με λίγο έξτρα αλεύρι ώσπου η ζύμη να μην κολλάει και να πλάθεται σαν πλαστελίνη.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε.
Εναλλακτικά, ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο 2 εκατοστών ανάμεσα σε λαδόκολλα τη ζύμη.
Κόβουμε τη ζύμη σε διαφορά σχήματα με κουπ πατ.
Βγαίνουν 20 κομμάτια με στρογγυλό κουπ πατ 4 εκατοστών.
Πάνω σε κάθε κομμάτι, ακουμπάμε σταγόνες σοκολάτας ή ένα κομμάτι αμύγδαλο.
Τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου για 15-20′.
Αφού ψηθούν, τους αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά αλλιώς διαλύονται.
Κοσκινίζουμε την άχνη με λίγη βανίλια.
Τους βάζουμε σε πιατέλα που έχουμε αχνίσει με ζάχαρη άχνη και τους πασπαλίζουμε με λίγη άχνη.
Δείτε περισσότερες συνταγές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine