Συνταγή: Με μια κατσαρόλα φτιάχνουμε και χαλούμι και αναρή

Το σπιτικό χαλούμι είναι μια απολαυστική εμπειρία και πολύ πιο εύκολο να γίνει από όσο νομίζετε!Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα στη συνταγή που ακολουθεί, θα απολαύσετε φρέσκο, αυθεντικό χαλούμι κατευθείαν από την κουζίνα σας.

Υλικά:

  • Γάλα: Πλήρες γάλα (Με αγελαδινό έχουμε ως αποτέλεσμα ελαφρά κίτρινο τυρί – Με πρόβειο έχουμε ως αποτέλεσμα λευκό τυρί)
  • Χυμό λεμονιού ή πυτιά: Ο χυμός λεμονιού θα πήξει το γάλα και να σχηματιστεί το τυρί.
  • Αλάτι: Θα δώσει γεύση στο χαλούμι.
  • Ορός γάλακτος: 
  • Μυρωδικά (προαιρετικά): Μέντα, άνηθος ή δυόσμος μπορούν να προσθέσουν μια ιδιαίτερη γεύση.
Συνταγή: Με μια κατσαρόλα φτιάχνουμε και χαλούμι και αναρή
Συνταγή: Με μια κατσαρόλα φτιάχνουμε και χαλούμι και αναρή


Εξοπλισμός:

  • Κατσαρόλα μεγάλη
  • Γάζα ή λεπτό πανί
  • Καλούπι για τυρί (προαιρετικό)
  • Θερμόμετρο κουζίνας
Συνταγή: Με μια κατσαρόλα φτιάχνουμε και χαλούμι και αναρή


Εκτέλεση:

  1. Ζέστένουμε το γάλα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστένουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να φτάσει τους 32-35°C.
  2. Πήξη του γάλακτος: Αφού ζεσταθεί το γάλα, προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς. Θα δούμε το γάλα να πήζει και να σχηματίζονται κόκκοι τυριού. Αν βάλουμε πυτιά, αφήνουμε να πήξει και σπάμε με έναν αυγοδάρτη σε μικρά κομμάτια. Αφήνουμε το τυρόπηγμα 10 λεπτά να ξεκουραστεί και να «κόψει».
  3. Στράγγισμα: Χρησιμοποιώντας μια γάζα ή ένα λεπτό πανί, στραγγίξτε τους κόκκους του τυριού από τον ορό. Στύψτε απαλά για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό.Τοποθετήστε τους στραγγισμένους κόκκους σε ένα μπολ.
  4. Μορφοποίηση: Μπορείτε να δώσετε στο χαλούμι το επιθυμητό σχήμα, είτε τοποθετώντας το σε ένα καλούπι είτε απλά σχηματίζοντάς το με τα χέρια σας.
  5. Ψήσιμο: Την κατσαρόλα με το ζεστό ορό γάλακτος την βάζουμε να σιγοβράσει για περίπου 10-15 λεπτά. Αρχικά στην επιφάνεια σχηματίζεται ένα άλλο κυπριακό τυρί, η Αναρή. Συνεχίζουμε το βράσιμο (έως 90 βαθμούς) για μισή ώρα. Συλλέγουμε την Αναρή, την στραγγίζουμε και την αποθηκεύουμε.  Ρίχνουμε τα χαλούμια στον καυτό ορό και τα βράζουμε (σε θερμοκρασία από 92 μέχρι 96 βαθμούς) για μισή ώρα. 
  6. Αλάτισμα: Όσο είναι ζεστά τα αλατίζουμε και από τις δύο πλευρές. Ρίχνουμε τα μυρωδικά σε μια πλευρά και διπλώνουμε το τυρί έτσι ώστε τα μυρωδικά να είναι στο κέντρο
  7. Αποθήκευση: Αφού κρυώσει, το χαλούμι είναι έτοιμο για κατανάλωση. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε αλατισμένο νερό στο ψυγείο για αρκετές ημέρες. Είναι καλύτερα να αλατίσετε τον ορό που βρίσατε τα χαλούμια και να τα διατηρήστε μέσα σε αυτό (βάζουμε 10% αλάτι )

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ