Η γαλοπούλα με γέμιση αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων και υφών, ιδανικό για τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής, όπως τα εορταστικά δείπνα ή τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Με την πλούσια γέμιση που συνδυάζει φρέσκα υλικά, αρωματικά μπαχαρικά και την απαλή γεύση από κάστανα ή καρύδια, η γαλοπούλα γίνεται το κεντρικό πιάτο που κλέβει την παράσταση, προσφέροντας μια αίσθηση πολυτέλειας και ζεστασιάς στο τραπέζι.

Στην παρακάτω συνταγή, η γαλοπούλα ψήνεται αργά και προσεκτικά για να διατηρήσει τη ζουμερότητά της, ενώ η γέμιση προσφέρει την τέλεια αντίθεση με την τρυφερότητα του κρέατος. Αυτό το πιάτο, με τη χαρακτηριστική του εμφάνιση και γεύση, θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα προσφέρει μια αξέχαστη γευστική εμπειρία που θα συζητιέται για καιρό.

Η συνταγή για την γαλοπούλα

Υλικά:

  • 1 ολόκληρη γαλοπούλα (περίπου 3-4 κιλά)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι φρυγανιά
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μανιτάρια
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα κάστανα ή καρύδια (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή γαλοπούλας
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Για τη γαλοπούλα:

  • 1 γαλοπούλα (3-4 κιλά)
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου ή γαλοπούλας
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία της γέμισης:
    • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
    • Προσθέτεις το καρότο και τα μανιτάρια και συνεχίζεις το σοτάρισμα για 5-7 λεπτά.
    • Ρίχνεις τη φρυγανιά, τα κάστανα ή τα καρύδια (αν τα χρησιμοποιείς), το θυμάρι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύεις καλά.
    • Προσθέτεις τον ζωμό και το κρασί και αφήνεις το μείγμα να βράσει για 2-3 λεπτά. Αφαιρείς από τη φωτιά και προσθέτεις τα αυγά. Ανακατεύεις καλά για να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  2. Γέμιση της γαλοπούλας:
    • Γεμίζεις τη γαλοπούλα με το μείγμα και κλείνεις την κοιλιά με οδοντογλυφίδες ή σπάγκο μαγειρικής.
  3. Μαγείρεμα της γαλοπούλας:
    • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
    • Βάζεις τη γαλοπούλα σε ένα ταψί και την αλείφεις με το βούτυρο. Αλατοπιπερώνεις και προσθέτεις τον ζωμό γύρω από τη γαλοπούλα.
    • Καλύπτεις το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνεις για περίπου 2-2,5 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος της γαλοπούλας. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, περιχύνεις τη γαλοπούλα με τον ζωμό για να παραμείνει ζουμερή.
    • Αφαιρείς το αλουμινόχαρτο και ψήνεις για ακόμη 30 λεπτά για να ροδίσει η επιφάνεια.
  4. Σερβίρισμα:
    • Αφήνεις τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν την κόψεις.
    • Σερβίρεις με την γέμιση και συνοδεύεις με ψητά λαχανικά ή πατάτες.

Καλή απόλαυση!

Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ

Ακολουθήστε το HELLO σε και !
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ