Συνταγή: Η ευελιξία αυτής της συνταγής την κάνει ιδανική για κάθε γούστο και προτίμηση
Η καροτόσουπα, ένα κλασικό πιάτο για όλες τις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα, ζεστή, αποτελεί έναν εξαιρετικό σύμμαχο για τον οργανισμό μας ενώ αποκτά μια φρέσκια και αναζωογονητική διάσταση όταν σερβίρεται παγωμένη το καλοκαίρι.
Για όσους δεν είναι λάτρεις της κανέλας, υπάρχει πάντα η επιλογή να την αντικαταστήσουν με κάρυ, προσδίδοντας στην σούπα μια πιο εξωτική νότα. Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου
Υλικά:
50 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
1½ κιλό καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
500 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος ή έτοιμος συσκευασμένος
800 ml ζωμός λαχανικών (ή κοτόπουλου)
1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
2 κουτ. σούπας ξερός βασιλικός (ή ξερός δυόσμος), τριμμένος
200 ml φρέσκο γάλα
4 – 6 κουτ. σούπας γιαούρτι της αρεσκείας μας, για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω τα καρότα και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 -3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν καλά. Ρίχνω και το σκόρδο και το σοτάρω για ½ λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του.
Σβήνω με το χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύω για 1 λεπτό. Προσθέτω το ζωμό, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και, όταν το υγρό πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 25 – 30 λεπτά, μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται. Προσθέτω το βασιλικό (ή το δυόσμο) και μαγειρεύω για άλλα 5 λεπτά.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιώ τη σούπα σε δόσεις, στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Την ξαναβάζω στην κατσαρόλα, προσθέτω το γάλα και μαγειρεύω για 1 λεπτό, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά. Μοιράζω τη σούπα σε μπολάκια ή σε βαθιά πιάτα, προσθέτω από 1 κουτ. σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα και πασπαλίζω με κάρι, κατά βούληση.
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine