Συνταγή: Εύκολος κορμός με παντεσπάνι και κρέμα
Η Ελένη Μενεγάκη είχε καλεσμένο στην εκπομπή της τον pastry youtuber Γιάννο Βαλιάνο. Οι γλυκές δημιουργίες του «κόλασαν» την Ελένη Μενεγάκη η οποία έσπασε μετά απο 10 ημέρες την δίαιτά της!
Υλικά:
Για το παντεσπάνι
3 αυγά (χωρισμένα)
1 αυγό (ολόκληρο)
90γρ ζάχαρη
90γρ αλεύρι γοχ
1 κ. γλ. baking powder
1 κσ βανίλια υγρή ή 2 βανίλιες (κάψουλα)
1 πρέζα αλάτι
Για την γέμιση:
600 γρ κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (παγωμένη, από το ψυγείο)
Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι
Σε ένα στεγνό μπολ βάζουμε τα ασπράδια των αυγών. Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και τα χτυπάμε με το μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία μαρέγκα.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε μόνο τους κρόκους του αυγού, μαζί με το ένα επιπλέον αβγό και την ζάχαρη. Χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προσθέτουμε την βανίλια και κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι μαζί με το baking powder. Ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα, από έξω προς τα μέσα.
Προσθέτουμε σε δυο δόσεις την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, πάλι με κυκλικές και κοφτές κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Στρώνουμε λαδόκολλα στο τετράγωνο ρηχό ταψί του φούρνου και απλώνουμε μέσα το μείγμα. Θέλουμε η ζύμη να πάει σε όλη την επιφάνεια και να είναι όλο το μείγμα απλωμένο ισομερώς.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για περίπου 15 λεπτά. Ψήνουμε μέχρι το παντεσπάνι να πάρει ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα.Όσο ψήνεται το παντεσπάνι μας στον φούρνο, ανοίγουμε στο τραπέζι μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο το παντεσπάνι, το αναποδογυρίζουμε κατευθείαν στη πετσέτα και βγάζουμε με προσοχή την λαδόκολλα.
Τυλίγουμε το παντεσπάνι με την πετσέτα. Σιγά σιγά και προσεκτικά γυρνάμε όλο το παντεσπάνι, ενώ η πετσέτα βρίσκεται στο εσωτερικό του για μην μας κολλήσει. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.
Για την γέμιση
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία και σφιχτή σαντιγί. Τοποθετούμε αυτή την σαντιγί στο ψυγείο.
Αφού έχει κρυώσει καλά το παντεσπάνι, ξετυλίγουμε την πετσέτα και το ανοίγουμε.
Παίρνουμε την κρέμα-σαντιγί που φτιάξαμε και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του παντεσπανιού. Αφήνουμε στο κάτω μέρος ένα κενό ενός εκατοστού περίπου, έτσι ώστε όταν ρολάρουμε τον κορμό να μην ξεχειλίσει η κρέμα.
Στην συνέχεια αρχίζουμε να γυρνάμε τον κορμό ρολάροντας με προσοχή, όπως κάναμε και αρχικά, όταν τον τυλίξαμε στην πετσέτα. Το μόνο που μένει είναι να διακοσμήσουμε τον κορμό μας.
Βρείτε και άλλες συνταγές από τον τον pastry youtuber Γιάννο Βαλιάνο, εδώ
Πρώτη δημοσίευση στο Hello Magazine